2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szorgos malmok munka közben a Skanzenben 2012. augusztus 20-án

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63812"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/S_2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="40" /></a></span>Cipósütéssel, tésztakészítéssel, malomtúrával, honfoglaló játékkal, valamint hagyományos mesterségbemutatókkal várják a látogatókat a szentendrei Skanzenben a nemzeti ünnep alkalmával. </p> <p> 

s 2.thumbnailCipósütéssel, tésztakészítéssel, malomtúrával, honfoglaló játékkal, valamint hagyományos mesterségbemutatókkal várják a látogatókat a szentendrei Skanzenben a nemzeti ünnep alkalmával.

 

s 2.thumbnailCipósütéssel, tésztakészítéssel, malomtúrával, honfoglaló játékkal, valamint hagyományos mesterségbemutatókkal várják a látogatókat a szentendrei Skanzenben a nemzeti ünnep alkalmával.

 

Szent István ünnepén, augusztus 20-án speciális és kuriózumnak számító programokkal készül a múzeum, így most a népszerű vízimalom mellett a működés közben rég nem látott szárazmalmot is mozgásba hozzák. A bemutatón túl vasárnap és hétfőn 11:30-kor és 14:30-kor dr. Balázs György néprajzkutató még több információval látja el az érdeklődőket, hiszen szakszerű tárlatvezetéséből többek közt kiderül, hogy miért tartották a 19-20. század fordulójáig hazánk legelterjedtebb malomtípusának a szárazmalmot, hogy a szélmalom naponta hány mázsa gabonát is őröl. Feltárul a tiprómalom működésének mechanizmusa, elárulják, hogyan függ össze a „felönt a garatra" szólás a molnármesterséggel, de azt is, hogy a speciális tudással bíró molnárok régen milyen jellegzetes ételekkel vendégelték meg a lisztre várakozókat

 

Az ünnepen a múzeumban előtérbe kerülnek a hagyományos ízek; lesz kenyér és tészta minden mennyiségben, egyszerű, régi receptekből készül a gubatészta az asztalra. A helyben köpült vajat és a gyümölcsöskertekből szedett finomságokból készült lekvárt a Skanzen kemencéiben frissen kisült kenyerével együtt kínálják. Bárki bekapcsolódhat a cipókészítésbe, az őrléstől, a szitáláson át a sütés folyamataiba, s végül lehetőség nyílik megízlelni a saját készítésű, frissen sült, ropogós táplálékot.

 

A Szedte, vette teremtette! Gazdanapok a tájházakban program keretében augusztus 20-án a Szadai Tájház hagyományőrző csoportjának kóstolójából pedig kiderül, hogy édesen éppen olyan finom a kenyérlángos, mint sós feltéttel. Az ízek után a míves mesterségek kerülnek terítékre, hiszen bemutatkozik a kovács, augusztus 20-án sort kerítenek a lópatkolás bemutatóra, a nők pedig a kenyérnek való kosárruha hímzési technikáját sajátíthatják el a Népművészet Mesterétől. Míg a gyermekek a magyar olimpikonok nyomdokaiba lépve a Játékudvarban tesztelik gyorsaságukat és ügyességüket a népi köntösbe öltöztetett olimpiai kihívásokban (magasugrás, távolugrás, súlyemelés, röplabda, akadályfutás, dárdahajítás, íjászat, stb.), addig augusztus 20-án a „honfoglalásé" a főszerep. A falufoglaló játékban részt vevők karókkal kijelölik a falu határát, a családok a szarvas elejtéséhez íjat és nyílvesszőt készítenek, összegyűjtik a búzakévéket, gabonát őrölnek, boronaházat építenek, kialakítják a faluképet, majd vezetőt választanak.

 

A kiskerti terménymustra keretében a Skanzen portáin megtalálható, szezonálisan érő zöldségekből és gyümölcsökből nyílik lehetőség falatozni, emellett a házias ízekre vágyóknak a helyi kistermelők kínálják aszalványaikat, lekvárjaikat, szörpjeiket és tejtermékeiket.

Szedte, vette, teremtette! Gazdanapok a tájházakbancímű program a Magyar Nemzeti Vidékhálózat támogatásával valósul meg.

 

Végezetül egy szeptemberi előzetes – Borünnep 2012. szeptember 8-9.

 

24 borász kézműves nedűinek nem mindennapi kínálata teszi fel a koronát a vidám, őszi, családi rendezvényre, amelynek keretében idén a pincetúrákon, mustkészítésen, szőlőfajta kóstolón túl gasztronómiai kísérőprogramok garmadával színesítik a rendezvényt. Szeptember 8-9-én lesz Sloow Food udvar, bemutatkozik pazar konyhájával a Romani Platni, siklóernyőn érkezik és birtokba veszi a múzeum egyik konyháját a Szárnyas Ízvadász. A Novajiak kalácsot és rétest készítenek, Penyige aktív közössége pedig bemutatja, hogy miként készül az ország egyik legismertebb és legkedveltebb lekvárja, a cukor nélkül keményre főzött igazi szilvalekvár. A két napos rendezvényt a szürethez kapcsolódó számos kézműves foglalkozás: nemez szőlőfürt és fűszerkoszorú, zajkeltő eszközök készítése, valamint népmese, népzene és néptánc, hangulatos, zenés termelői élelmiszer- és kézműves vásár, és Borbazár teszi gazdagabbá.

 

www.skanzen.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.