PannonhalmaPannonhalma

Együttműködési szerződést írtak alá a Pannon Bormíves Céh Egyesület és a Pálinka Céh Egyesület képviselői 2007. november 16-án, a pannonhalmi Szent Márton nap ünnepi eseménysorozat alkalmából a Pannonhalmi Bencés Főapátság termeiben. E megállapodás is mutatja, hogy mindkét nonprofit szervezet nagy erőkkel fáradozik azon, hogy a minőségi magyar borok és pálinkák visszanyerjék méltó helyüket a kulturált italfogyasztók körében határainkon innen és túl. Ez az együttműködés mindenek előtt törekvéseik megerősítését, munkájuk összehangolását szolgálja.

 PannonhalmaPannonhalma

Együttműködési szerződést írtak alá a Pannon Bormíves Céh Egyesület és a Pálinka Céh Egyesület képviselői 2007. november 16-án, a pannonhalmi Szent Márton nap ünnepi eseménysorozat alkalmából a Pannonhalmi Bencés Főapátság termeiben. E megállapodás is mutatja, hogy mindkét nonprofit szervezet nagy erőkkel fáradozik azon, hogy a minőségi magyar borok és pálinkák visszanyerjék méltó helyüket a kulturált italfogyasztók körében határainkon innen és túl. Ez az együttműködés mindenek előtt törekvéseik megerősítését, munkájuk összehangolását szolgálja.

Az egységes célokért, vagyis a minőségi termékekért küzdő pálinkafőző manufaktúrák ráébredtek arra, hogy – a borászokhoz hasonlóan – szervezetbe tömörülve tudják leginkább érvényesíteni érdekeiket, ezért létrehozták a Pálinka Céh Egyesületet. A Pannon Bormíves Céh Egyesület célkitűzéseihez hasonlóan a pálinkakészítők is a tradíciók ápolását, a kiváló minőséget, és a kulturált italfogyasztást tűzték zászlajukra. A hagyományok ápolására kitűnő alkalomnak bizonyult, hogy csatlakozzanak a pannonhalmi Szent Márton nap ünnepi eseménysorozatához.

A szerződés aláírásának helyszínéül nem véletlenül esett a választás a bencés monostorra: a Pannon Bormíves Céh Egyesület évek óta itt tartja ünnepi közgyűlését, és kér áldást az új termésből készült boraikra az Apátság Altemplomában. A szőlőtermesztés pedig a pannonhalmi bencés rendházban is évszázados hagyományokkal bír: a dolgos szerzetesek Krisztus evangéliumát kívánták megélni az "ora et labora" (imádkozzál és dolgozzál) szellemében. Ezt az eszmét a szőlősgazdák is magukénak érzik, hiszen a minőségi borok előállításához nélkülözhetetlen a jó termés – akárcsak a finom pálinkák készítéséhez a kiváló minőségű gyümölcs.

„A bor és a pálinka kezet fogott egymással. A Pannonhalmi Bencés Apátságban idén nemcsak a kitűnő italok, de a két, nemes célokért küzdő egyesület is áldást kapott a gyümölcsöző együttműködésre" – mondta Hortobágyi T. Cirill perjel, a pannonhalmi főapát gazdasági helyettese.

A Pálinka Céh a közeljövőben olyan problémákat igyekszik megvizsgálni és megoldani, mint például a szakmán belüli széthúzás és az ebből adódó egységes szemlélet hiánya, a pálinkatörvény hiányosságai (kettős törvénykezés, pl. a törköly esetében), az előírások betartatásának ellenőrzése és a szankcionálás hiánya, a megtévesztő jelöléssel forgalomba kerülő termékek, illetve az egységes kommunikáció hiányának köszönhető alul vagy tévesen informált fogyasztók. E célok elérésére többek között hazai és külföldi tanulmányutakat szerveznek (pl. Franciaországba és Romániába), a kereskedelmi hálózatok vezetőivel tárgyalásokat kezdeményeznek kiemelt „pálinkapolcok" kialakításáról. Továbbá dolgoznak a pálinkazárjegy bevezetésének elfogadtatásán, védjegy bevezetésén és használatának szakmai síkon történő szabályzásának kidolgozásán.

„A szakmai szervezetekkel közösen feladatot vállalunk a pálinkával kapcsolatos szabályozások, rendeletek, törvénytervezetek előkészítésében, a pálinka eredetvédettségének érdekében és ellenőrzöttségében, valamint a Pálinka Nemzeti Tanács létrejöttében" – tette hozzá Szilágyi László, a Pálinka Céh Egyesület ügyvezetője.

A Pannon Bormíves Céhet 1999-ben tíz nagy presztízsű családi pincészet (akik között többen a magyar borászat legrangosabb elismeréseivel, az Év Bortermelője és az Év Borásza címmel büszkélkedhetnek) alapította, amelyhez 2000-ben további bortermelőket választottak a tagok sorába. Az alapító tagok célja a kimagasló minőségű borok készítése mellett az etikus magatartás megvalósítása. Legfontosabb feladatuk a magyar borok népszerűsítése, valamint elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása iránt. A tagok az önkorlátozó rendszabályokat önkéntesen vállalják, valamint – az etikus magatartással együtt járó – szabad betekintést nyújtanak pincéjükbe és ez által szakmai munkájukba, a szőlőtelepítéstől a bor készítéséig. A céh tagjainak szakmai munkáját számos hazai és külföldi díj bizonyítja.

Alapító tagok: Árvay János (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Gere Attila (Villány), Heimann Zoltán (Szekszárd), Szepsy István (Tokaj), Szeremley Huba (Badacsony), Thummerer Vilmos (Eger), Tiffán Ede (Villány), Tóth Sándor (Balaton-Felvidék) és Vesztergombi Ferenc (Szekszárd). 2000-ben csatlakozók: Bock József (Villány), Dúzsi Tamás (Szekszárd), Figula Mihály (Balatonfüred), Gergely Vince (Tokaj), Györgykovács Imre (Somló), Légli Ottó (Dél-Balaton), Pók Tamás (Eger) és Szőke Mátyás (Mátraalja).

A Pálinka Céh Egyesület termelők szövetsége, pártoló magán tagokkal. A Pálinka Céhet 2004-ben a magyar pálinka egy maroknyi lelkes tábora (négy alapító taggal, akik jórészt termelők) hozta létre. 2007-ben a Céh rendes (pálinka-előállítással foglalkozó) tagjainak száma 17-re bővült, a pártoló tagok (magánszemélyek, vagy nem pálinkát előállító cégek) száma pedig elérte a 18-at. Létrejöttének és működésének fő célja, hogy összefogja és közösséggé formálja a minőségi pálinkakészítés iránt elkötelezett főzdéket és magánszemélyeket. Fontos feladatuknak tartják a minőségi pálinka készítés segítését, a termelők szakmai továbbképzését, a Magyarországon tevékenykedő és hasonló célú külföldi (főként osztrák, svájci és olasz) minőségi pálinka- és párlatkészítők, érdekképviseleti szervek munkájának összefogását, valamint az igény- és ízlésformálást. A Pálinka Céh tagjai is önkéntesen vállalják az önkorlátozó rendszabályok betartását és szabad betekintést adnak szakmai munkájukba.

Alapítók: Agárdi Pálinkafőzde Kft., Arany Kapu Zrt., Téti Pálinkafőzde Kft., Rézkatlan Kft. A későbbiekben csatlakozók pedig: Boldogkő-Fruit Kft., Brill-Market Kft., Csalló Kft., G & M Bt., Kaiser Kft., Miskolci Likőrgyár Zrt., Spirits 68 Kft., Szalontai Szeszfőzde, Szicsek Kft., Tarpa Manufaktura Kft., Treffpunkt GAR 2000 Kft., Várda-Drink Zrt., Vitalis Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük