Még több sztárfellépővel és különlegességgel teljessé vált a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja. A sztárvendégeken egész biztosan nem múlik majd a tavasz mihamarabbi beköszöntése: a Budapesti Tavaszi Fesztivál eddig is illusztris fellépői névsora ugyanis újabb nagy nevekkel bővült!

 

Még több sztárfellépővel és különlegességgel teljessé vált a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja. A sztárvendégeken egész biztosan nem múlik majd a tavasz mihamarabbi beköszöntése: a Budapesti Tavaszi Fesztivál eddig is illusztris fellépői névsora ugyanis újabb nagy nevekkel bővült!

 

Az új fellépők között szerepel: Carmen Cortés flamenco táncos, Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták, az Egy varázsfuvola című előadás Peter Brook rendezésében, Snétberger Ferenc és Richard Bona duója, Massimo Mercelli fuvolaművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, illetve Xiao Wang ifjú hegedűművész. Christoph Prégardien először vezényel Magyarországon.

 

A flamenco szerelmesei már bizonyára lázban égnek, hogy végre Budapesten is láthatják a műfaj nagyasszonyát, Carmen Cortést, aki két és fél évtizede nyűgözi le a világot senkiéhez nem hasonlítható, szuggesztív stílusával. A műsor zeneisége az ősi flamencótól a modern dzsesszen át a hagyományos latin ritmusvilágig terjed – ezt fonja unikális egésszé Cortés tüzes, vibráló tánca.

 

Jurij Basmet 1992-ben alakította meg együttesét a Csajkovszkij Konzervatórium legkiválóbb növendékeiből. Azóta a világ valamennyi jelentős koncertszínpadán felléptek már, ha a számokat nézzük, 5 kontinens 45 országában több mint 1200 hangversenyt adtak – ami önmagában is tekintélyt parancsoló teljesítmény. Hát még, amit hallunk! Budapesti műsorukon Csajkovszkij, Schubert, Mahler és Paganini dallamaival varázsolják majd el a közönséget. (lásd: http://euroastra.hu/node/68490)

 

A Varázsfuvola az operatörténet egyik legfontosabb és legnépszerűbb darabja – épp ezért azonban se szeri, se száma az unalmas, tizenkettő egy tucat előadásoknak. Nem így a Budapesti Tavaszi Fesztiválon! Aki egyszer is találkozott már Peter Brook rendezéseivel, az tudja: az általa rendezett Egy Varázsfuvola csakis valami formabontó, izgalmas és elgondolkodtató produkció lehet. Így is van: a Théȃtre des Bouffes du Nord vendégjátéka garantáltan nem hagy majd senkit sem hidegen.

 

Snétberger Ferenc ismét rendkívül izgalmas programmal lepi meg közönségét. A Budapesti Tavaszi Fesztiválra meghívta zenésztársát és barátját, a kiváló basszusgitárost, Richard Bonát. Snétberger bevallottam imád duóban koncertezni, a két virtuóz pedig önmagában is szavatolja a sikert – öveket becsatolni, fergeteges utazás lesz ez az afrikai, a roma és a klasszikus zene, a bossa nova és a dzsessz határain innen és túl.

 

Massimo Mercelli nevénél már csak fuvolajátéka hangzik jobban: az olasz magyar kulturális évad egyik emblematikus koncertje lesz az ő budapesti fellépése a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Ahogy azt már csodálói megszokhatták, hozzánk is különleges és sokszínű műsorral érkezik, amelyben Ennio Morriconétól Verdin át egy Orbán György-ősbemutatóig sok minden helyet kap.

 

Xiao Wang csodagyerekként kezdte hegedűművészi karrierjét: tizenegy évesen már a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny középdöntőjébe hegedülte magát! A ragyogó tehetségű fiatal zenész nagy rajongója Szigeti Józsefnek: „Szigeti előadásmódja nagyon fontos számomra. Egyedi ízlése és rengeteg ötlete volt." A Szigeti-versenyen megosztott első díjat elnyerő művész a fesztivál ideje alatt megnyíló Budapest Music Centerben ad koncertet.

 

Christoph Prégardien a világhírű tenor és a Bach-passiók egyik legmarkánsabb Evangélistája, a 33. Budapesti Tavaszi Fesztiválon először mutatkozik be karmesterként a magyar közönségnek. Húsvét vasárnapján a Művészetek Palotájában a Le Concert Lorrain előadásában, Prégardien vezényletével a Johann Sebastian Bach által komponált János-passió csendül fel.

Prégardien gyerekként a Limburgi Dóm Fiúkórusában énekelt. Később számos kiemelkedő mestertől tanult, többek között Martin Gründlertől és Karlheinz Jariustól Frankfurtban, majd Milánóban Carla Castellinitől, míg Stuttgardban Alois Tremltől. Ma már ő is tanít, a Kölni Zeneművészeti Egyetem oktatója közel kilenc éve.

A gondolat, hogy karmesteri pálcát ragadjon, a 2012-es év elején fogant meg benne. Ezt megelőzően olyan jelentős karmesterek mellett szerzett tapasztalatot, mint Riccardo Chailly, Philippe Herreweghe (aki március 22-én szintén az idei Tavaszi Fesztivál vendége lesz), Nikolaus Harnoncourt, Fabio Luisi és John Eliot Gardiner. A János-passiót 2012-ben Európa számos nagyvárosában úgy, mint Bécsben, Varsóban, Amszterdamban, Brüsszelben és Párizsban mutatta be a Le Concert Lorraint és a Holland Kamarakórust vezényelve – az előadások rendre elsöprő sikert arattak.

A múlt sokszínű hagyatékát és a változatos kulturális jelent ötvöző Lotaringia ad otthont a 2000-ben alakult Le Concert Lorrainnek. A francia Anne-Catherine Bucher és a német Stephan Schultz által vezetett, bő évtizede fennálló zenekar repertoárját olyan, a zenei életet meghatározó nevek színesítették, mint Andreas Scholl, Carolyn Sampson vagy Peter Kooij.

Az előadás során közreműködik: Anna-Lucia Richter, Ingeborg Danz, Eric Stoklossa, Dashon Burton, Yorck-Felix Speer – ének, The Danish National Vocal Ensemble

Az előadás március 30-án látható a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.
Az este programja: J. S. Bach: János-passió

Jegyeit megválthatja a www.btf.hu weboldalon illetve a közönségszolgálati irodában.

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 11.

Hétfő-péntek: 10-18 óra

www.btf.hu

www.facebook.com/BudapestiTavasziFesztival

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük