2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Születésnapi ajándék a Magyar Elektronikus Könyvtárnak

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/43860"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/mek15.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://mek.oszk.hu/html/15.html" title="http://mek.oszk.hu/html/15.html" width="27" height="100" /></a><span style="width: 25px" class="caption"><strong><a href="http://mek.oszk.hu/html/15.html">http://mek.oszk.hu/html/15.html</a> </strong></span></span><p>A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) 15 éve működik, az évforduló alkalmából a Magyar Elektronikus Könyvtár Egyesület  programot indított  „15 év - 15 könyv" címmel, az interneten elérhető színvonalas, értékes kortárs könyvek számának gyarapítására. A program szervezői 15 hazai és határon túli szerzőt kerestek meg (mint mondják, kapcsolati hálójukra támaszkodva), akik egy-egy kötetüket adományozták a MEK-nek az interneten való közzététel céljára. 

 http://mek.oszk.hu/html/15.htmlhttp://mek.oszk.hu/html/15.html

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) 15 éve működik, az évforduló alkalmából a Magyar Elektronikus Könyvtár Egyesület  programot indított  „15 év – 15 könyv" címmel, az interneten elérhető színvonalas, értékes kortárs könyvek számának gyarapítására. A program szervezői 15 hazai és határon túli szerzőt kerestek meg (mint mondják, kapcsolati hálójukra támaszkodva), akik egy-egy kötetüket adományozták a MEK-nek az interneten való közzététel céljára. 

 http://mek.oszk.hu/html/15.htmlhttp://mek.oszk.hu/html/15.html

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) 15 éve működik, az évforduló alkalmából a Magyar Elektronikus Könyvtár Egyesület  programot indított  „15 év – 15 könyv" címmel, az interneten elérhető színvonalas, értékes kortárs könyvek számának gyarapítására. A program szervezői 15 hazai és határon túli szerzőt kerestek meg (mint mondják, kapcsolati hálójukra támaszkodva), akik egy-egy kötetüket adományozták a MEK-nek az interneten való közzététel céljára. 

2010. szeptember 30-án mutatta be a médiának a programot, két megjelent szerzőt és a programot ismertető honlapot  Moldován István, a MEK Egyesület ügyvezető elnöke,dr.Horváth Sándor Domonkos, a MEK Egyesület elnöke,  dr. Boka László, az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) tudományos igazgatója és dr. Kokas Károly, a MEK Egyesület elnökségi tagja.

Elhangzott, elektronikus könyvtárak kezelői, e-könyvek és  e-könyvtárak felhasználói is érzékelik, mily kevéssé jelenik meg a hazai kortárs könyvtermés a neten, különösen bántó ez a helyzet ha összevetjük az európai, vagy tengerentúli állapotokkal. A kibontakozást nehezíti a szerzők és kiadók között a szerzői jogok értelmezése, kezelése, így alakulhatott ki az a nézet, hogy csak a régi, „lejárt jogú" művekkel érdemes foglalkozni a hálózaton.

Sok mű vár pedig erre a „másik nyilvánosságra", s a sikeres előrelépéstől nem állunk messze.

A programban szereplő 15 mű esetében minden különösebb nehézség nélkül találkozott a szerzői és kiadói szándék az elektronikus nyilvánosság kívánatával. Az évfordulós programot a szervezők évente szeretnék megismételni, folyamatosan bővítve a kortárs szerzők, könyvek számát a gyűjteményben.  dr.Horváth Sándor Domonkos elnök emlékeztetett, a munkatársak részéről sok szabadidőben végzett munka fekszik ebben a netes megjelenésben, mellyel most maga az e-könyvtár kap ajándékot.  A hagyományos könyvtárosok ugyan tartanak néha a digitális kiadványoktól, de a kétfajta világ egymás mellett fog létezni a továbbiakban, kiegészítve egymást.

dr. Boka László  igazgató kiemelte, a netes, digitális elérhetőséggel nagyságrendekkel nagyobb számú olvasóval lehet számolni.  A digitális megjelenés a határon túliak számára pl. valós hungarológiai eszközt is jelent.

A netes elérésnek kulturális formáló hatása van, ma az elektronikus megjelenés olyan hatású-jelentőségű, mint volt egykor a „modernek" megjelenése, fontos az a szellemiség, melyet megteremt. Nagy jelentőséggel bír mindez a fogyatékkal élők számára is, utalhatunk itt pl. a gyengénlátók elérési lehetőségeire.

Közös érdekünk az értelmes tartalommal való feltöltése az elérhető tárhelyeknek.

dr. Kokas Károly  a háromezer éves könyvtár egyeduralmának megszűnéseként, egy másik terjesztő média megjelenéseként értékelte a digitális tartalmak elektronikus könyvtári megjelenését, mely mindenki számára elérhető. Szerzők, kiadók, könyvtárak találnak egymásra.

Méltatta a 15 művet és szerzőit, melyek

-Bartis Attila:  Tizenegy novella

-Berg Judit:  Mesék a Tejúton túlról

-Bödök Zsigmond:  Magyar feltalálók a közlekedés történetében (a szerző időközben elhunyt)

-Csányi Vilmos:  Malion és Thea

-Darvasi László:  A vonal alatt

-Heller Ágnes:  A filozófia radikalizmusa

-Hévizi Ottó:  A megfontolás ritusai

-Kenyeres Zoltán:  Megtörtént szövegek

-Lőrincz L. László:   A kicsik

-Nemeskürty István:   Requiem egy hadseregért

-Nyíri Kristóf:  A Monarchia szellemi életéről

Szilágyi Szabolcs:  Varsói krónika

A tájékoztatón megjelent, Varsóban élő szerző korábban újságíróként és könyvtárosként is dolgozott, ma már

e-book olvasónak nevezi magát, s arra bíztatja az írókat töltsék meg digitalizált tartalommal a MEK-et, mivel a publicitás nagyon fontos!

-Vajda Mihály:  Mesék Napnyugatról

-Vekerdi József:  Cigány nyelvjárási népmesék

Zimányi Vera:  Lepanto, 1571

A 80-éves szerző is megjelent a tájékoztatón, s a pályakezdése, valamint a jelenlegi kutatói-szerzői tevékenység között vont párhuzamot, a jelen kor javára.  A lepantói csatára utaló műben új megvilágításba helyezi számunkra a török birodalom tengeri hatalomként való megjelenését és bukását.

Naponta 25-30 ezren látogatják a MEK főszerverét, s kb. ugyanennyien keresik fel a tükörszervert is, a MEK új közönséget teremtett magának! Az Euroastra megtudta; a Széchenyi könyvtár szakértői csoportjai is közreműködött a napokban elindult Európai Elektronikus Könyvtár „top 100" listájára kerülő magyar művek kijelölésében.  Az uniós projekt még formálódik, végső kiépítésében minden országban egy-egy szerver fogja össze a múzeumi, levéltári és könyvtári metaadatokat, ezeket pedig a hasonló tagolású uniós meta-szerverek összegzik. A keresők ezeket a meta-adatokat hozzák fel és a digitalizált művek maguk mindenütt az eredeti anyakönyvtár szerveréről érhetők majd el.

http://mek.oszk.hu/

http://vmek.oszk.hu/

http://www.elib.hu/ (angol)

http://epa.oszk.hu/

http://efolyoirat.oszk.hu/

http://keptar.oszk.hu/

http://www.hung-art.hu/  

http://mek.oszk.hu/egyesulet

http://mek.oszk.hu/html/15.html

http://mek.oszk.hu/html/tamogatas.html

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.