2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szűz Mária megjelenésének 150. évfordulóját ünneplik Csatkán

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63972"><img class="image image-preview" src="/files/images/csatkaimaria_vezer.jpg" border="0" width="140" height="180" /></a></span>A csatkai búcsújáróhelyen az idén ünneplik Szűz Mária hagyomány szerinti megjelenésének 150. évfordulójá. Ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros vasárnap, 2012. augusztus 26-án 11 órakor szentmisét mutat be a kegyhely szabadtéri oltáránál.

csatkaimaria vezerA csatkai búcsújáróhelyen az idén ünneplik Szűz Mária hagyomány szerinti megjelenésének 150. évfordulójá. Ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros vasárnap, 2012. augusztus 26-án 11 órakor szentmisét mutat be a kegyhely szabadtéri oltáránál.

csatkaimaria vezerA csatkai búcsújáróhelyen az idén ünneplik Szűz Mária hagyomány szerinti megjelenésének 150. évfordulójá. Ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros vasárnap, 2012. augusztus 26-án 11 órakor szentmisét mutat be a kegyhely szabadtéri oltáránál.

A hagyomány szerint Szűz Mária 1862. augusztus 22-én megjelent a csatkai Szentkúton egy remetének, akitől azt kérte, építsenek arra a helyre egy kápolnát, és menjenek a hívek oda zarándokolni. Azóta ezrek keresik fel minden esztendőben a kegyhelyet, és ismert cigány búcsújáróhellyé is vált.

A Bakony keleti szélén fekvő Csatka Komárom-Esztergom megyéhez és a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozik.

Egykor pálos kolostor állt a faluban, azt 1357-ben említik először az írásos források. A virágzó kolostor az 1526-os mohácsi csatavesztést követő években pusztult el. A mai, Irgalmasság anyjáról elnevezett kápolna Szentkút közelében 1862-ben épült. Bár a feljegyzések a csoportos zarándoklatok emlékét csak a XIX. század végétől őrzik, mégis lehet tudni egy Meizler Vilmos nevű vak ember csodálatos gyógyulásáról 1792-ből.

csatka vezer.thumbnailA búcsúsok szerint a csatkai Szentkút vize elsősorban lábfájás gyógyítására, bénulás ellen jó. A zarándokok régen és ma is a forrás vizét korsókban, üvegekben viszik haza az otthon maradtaknak. Az utóbbi évtizedekben sűrűn  látogatott kegyhelyen éjjel a búcsúsok a templomban ájtatoskodnak.

Miséket magyar és német nyelven tartanak, ezen túlmenően pedig Csatka a hazai cigányság országos jelentőségű búcsújáróhelyévé vált. A szeptember 8-hoz, Kisboldogasszony napjához a legközelebb eső vasárnap igen sok roma hívő keresi fel, olyankor cigány nyelvű prédikáció is hallgatható.

Különösen sok zarándok érkezik Csatkára az utóbbi évtizedben a dél-szlovákiai magyar falvakból is. Csatkára vasúton nem lehet eljutni. A legközelebbi vasúti megállóhely, Bakonysárkány 15 km-re van a falutól a Komárom-Székesfehérvár vasútvonalon. Közúton a Győr-Székesfehérvár közti 81-es számú főúton érhető el.

Magyar Kurír

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.