Nagy örömmel és sok résztvevővel ünnepelte a kubai katolikus közösség 2012. augusztus 15-én a templom újra felszentelését.

Nagy örömmel és sok résztvevővel ünnepelte a kubai katolikus közösség 2012. augusztus 15-én a templom újra felszentelését.

Alapítása 1512. augusztus 15-re nyúlik vissza. Ez az első istentiszteleti hely az amerikai földrészen, amelyet Mária mennybevételéről neveztek el. Közel 3 éves felújítási munkálatok után kapta vissza a sziget keleti részén található közösség a templomot.

„Restaurálták az épületet, ami nehéz feladat, de könnyebb, mint megújítani saját lelki struktúránkat. Ezt kérem Istentől a hívek számára" – mondta homíliájában Wilfredo Pino Estévez, Guantánamo-Baracoa püspöke. A templom alapításának 500. évfordulóját ünneplő katolikus közösséget a mindenkit befogadó, védelmező szentély élő köveinek nevezte a főpásztor.

A hívek nagy tapssal fogadták Bruno Musaro érseket, Kuba apostoli nunciusát, aki XVI. Benedek pápát képviselte a szertartáson apostoli áldásával.

A most helyreállított baracoai templomban őrzik az úgynevezett Cruz de la Parra fa keresztet, amely az egyetlen megmaradt darab a Kolumbusz Kristóf négy amerikai útja során állított 29 kereszt közül, és amelyet most nemzeti kinccsé nyilvánítottak.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük