2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

TANGERINE

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97561"><img class="image image-preview" src="/files/images/tanger.preview.jpg" border="0" width="474" height="640" /></a></span>December 24-én, Karácsonykor érkezik a mozikba a kritikusok dicshimnuszától övezett, Sundance fesztiválon debütált, TANGERINE című, markáns hangulatú vígjáték. Sean Baker energikus komédiája váratlan fordulatokban gazdag, tudatosan modern karácsonyi mese L.A. utcáiról - iPhone 5S-el forgatva! <p> 

December 24-én, Karácsonykor érkezik a mozikba a kritikusok dicshimnuszától övezett, Sundance fesztiválon debütált, TANGERINE című, markáns hangulatú vígjáték. Sean Baker energikus komédiája váratlan fordulatokban gazdag, tudatosan modern karácsonyi mese L.A. utcáiról – iPhone 5S-el forgatva!

 

December 24-én, Karácsonykor érkezik a mozikba a kritikusok dicshimnuszától övezett, Sundance fesztiválon debütált, TANGERINE című, markáns hangulatú vígjáték. Sean Baker energikus komédiája váratlan fordulatokban gazdag, tudatosan modern karácsonyi mese L.A. utcáiról – iPhone 5S-el forgatva!

 

Felvirrad Karácsony napja Tinseltownban, és Sin-Dee újra ringbe száll, miután kiengedték a sittről. Amikor megtudja, hogy barátja és stricije, Chester képtelen volt hű maradni hozzá a bent töltött 28 nap alatt; legjobb barátnőjével, Alexandrával útra kel, hogy végére járjanak a pletykának. Izgalmas odüsszeiájuk során bejárják Hollywood külkerületeit, ahol kiderül, hogy más is küzd a hűtlenség problémájával.

 

Sean Baker a 2012-es SXSW filmfesztiválon robbant be a köztudatba Starlet című filmjével, mely egy fiatal pornószínésznő (Dree Hemingway varázslatos alakítása) és egy öreg néni furcsa barátságáról mesélt, aki egykor hollywoodi sztár akart lenni. Bakert elsősorban előítéletmentes hozzáállása miatt ünnepelték, a film a pornóipar munkásainak emberi oldalát hangsúlyozta. A rendező ugyanezt a gondolkodásmódot és objektivitást akarta megjeleníteni következő filmjében is, melynek hősei szintén a társadalom peremén élnek, csak egy másik szubkultúra tagjai. Ez lett a TANGERINE.

 

„Mark Duplass (Executive Producer) megkérdezte, van-e új filmötletem," meséli Baker. „Éppen akkoriban vettem részt az új-zélandi filmfesztiválon a Starlettel, és nagyon sok inspiráló filmet láttam." Úgyhogy amikor Duplass – aki a független filmes szcénában elismert színész, rendező, író és producer – megkereste az együttműködés lehetőségével, Baker már készen állt az ötlettel.

A rendező nem sokkal azelőtt barátkozott össze Mya Taylorral, egy helyi afrikai-amerikai transznemű nővel, akivel egy LGBTQ központban találkozott Hollywoodban. „Mya ismerte a környéket és lakóit, elképesztő történetek voltak a tarsolyában és szeretett volna filmben játszani. Az előadóművészi háttere megvolt, úgyhogy már akkor tudtuk, hogy olyasvalakit találtunk, akivel együtt szeretnénk dolgozni." Taylor így emlékezik vissza: „Sean nagyon kedves volt és egyenesen megmondta, mit akar tőlem. Ezzel rögtön a projekt részesévé tett."

A Los Angeles-i környék, ahol Mya élt, közel volt a Santa Monica és a Highland találkozásához, és ez lett a formálódó történet háttere. Baker szerint a hely „hírhedt az illegális tevékenységekről, prostik és drogosok tanyája. Úgyhogy a társforgatókönyvíróm, Chris Bergoch és én úgy döntöttünk, hogy alámerülünk ebbe a világba, és mint a többi filmem esetében, kiterjedt kutatómunkba kezdtünk. Megmondtuk Duplassnak, hogy egy személyes hangvételű filmet akarunk készíteni ezen a környéken. Ő beleegyezett."

 

Így aztán Duplass, a producer, Sean Baker, a rendező, és a forgatókönyvíró Bergoch, valamint Mya Taylor elkezdte tanulmányozni a környék bűnügyeit, és összebarátkozott jónéhány transznemű prostituálttal. Ezután nem sokkal el is kezdték összerakni a történetet, ami akkor került igazán a helyére, amikor Taylor bemutatta nekik egy barátját, Kitana Kiki Rodriguezt. A két nő közti dinamika elképesztően tetszett Bakernek. „Kiki a transz közösség mentora és szószólója, és ő is jól ismerte a környéket. Mya és Kiki igazi harcostársak, volt valami kettejük kapcsolatában, ami miatt éreztem, hogy tökéletes duó lesznek; láttam őket lelki szemeimmel a vásznon. Ez volt az a pillanat, amikor megmondtam, hogy mindkettejüket szeretném a filmemben szerepeltetni."

 

Taylor számára egyértelmű volt a döntés. „Akkoriban, amikor Seannal találkoztam, éppen egy nehéz időszakon mentem keresztül. Akkor kezdődött az átalakulásom is. Egy ilyen lehetőséget nem lehetett visszautasítani, tekintve, hogy mindig is előadóművész akartam lenni." A különböző narratív ötletek megbeszélése során a két szerző végül egy olyan történetet dolgozott ki, amely filmes szempontból is a legmegfelelőbbnek tűnt.

„Kiki és Mya azt mondta, hogy a valósághű ábrázolás különösen fontos számukra. Meg akarták mutatni, hogy milyen a környéken dolgozó nők élete," magyarázza Baker. „Eközben azt is szerették volna, hogy vicces, szórakoztató legyen a film, olyan, amit ők is szívesen megnéznének. Úgyhogy egy kicsit más tónust akartam kipróbálni, mert úgy véltem, hogy a többi filmemben használt voyeurködés, megfigyelő stílus itt nem lenne helyénvaló. Változtatni akartam, és megtalálni a módját, hogy a közönség jobban részese lehessen annak a káosznak, melyben a karakterek élnek."

A forgatókönyv hamarosan elkészült és Baker elindította a forgatást.

 

Meghatározó a film képi világa, amely egyszerre szemcsés, mégis magasan szaturált, ezzel is plusz feszültséget teremtve. Baker és Radium Cheung operatőr a filmet iPhone 5S telefonokkal forgatta.

 

TANGERINE

Írta Sean Baker & Chris Bergoch

Fényképezte Radium Cheung, HKSC & Sean Baker

Producerek Darren Dean, Shih-Ching Tsou, Marcus Cox & Karrie Cox

Executive Producerek Mark Duplass & Jay Duplass

Szereplők:

Kitana Kiki Rodriguez, Mya Taylor, Karren Karagulian, Mickey O'Hagan, Alla Tumanian, James Ransone

Rendezte Sean Baker

 

A film hazai forgalmazója a magyarhangya.

Premier: 2015. december 24.

 

https://www.youtube.com/watch?v=S5s7RObsepc

http://magyarhangya.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.