Eddig közömbösen hallgattam, de most már fellázadok. Társadalmunk egyik szektorában naponta sértik meg a törvényeket gátlás nélkül, folyamatosan, felelősségre vonástól nem tartva, szinte kérkedve. Ez a szektor a sajtóban, interneten, egyes szolgáltatóknál található. Ez a szektor a társkeresés.

 

Eddig közömbösen hallgattam, de most már fellázadok. Társadalmunk egyik szektorában naponta sértik meg a törvényeket gátlás nélkül, folyamatosan, felelősségre vonástól nem tartva, szinte kérkedve. Ez a szektor a sajtóban, interneten, egyes szolgáltatóknál található. Ez a szektor a társkeresés.

 

   Állításomat bizonyítékokkal támasztom alá. Egy úr kék szemű, csinos, vidám természetű lányt keres. Hogy is van ez? Törvényeink szerint tilos az állampolgárok megkülönböztetése, a jogegyenlőség és egyenjogúság csorbítása. Ezeket az alanyi jogokat a külcsínre való utalás durván sérti. Mi az, hogy kék szemű? Tudjuk, hogy az emberek pigmentáció szerinti hátrányos megkülönböztetése hova vezet. Gondoljunk csak a Ku Klux Klanra. A csinos, vidám természet megkövetelése ellentmond a magánélet sérthetetlenségének. Kinek-kinek a személyes ügye, hogy vidám, szomorú,,közömbös, csinosan öltözködik, vagy csintalanul.

 

   Másik hirdető érzelmekben gazdag hölgyet keres, aki magára és környezetére igényes. Talán lelkes zöldpárti környezetvédő? És az ismerkedni vágyó még a rendezett anyagiakat is előírná. A hirdetőlábbal tiporja a törvényt. Az érzelmek gazdasága a tudomány mai állása szerint megmérhetetlen. Az anyagi helyzet firtatása a törvény előtti egyenlőséget támadja hátba. Még szerencse, hogy a társkereső nem határozza meg pontosan azt az összeget, amelynél a szerelem beteljesedése valósággá válik.

 

   Egy magányos epekedő húsztól harminc éves kor között keres hűséges feleséget. Az a cég, amelyik ilyen korhatárok között keresett munkatársat, diszkrimináció miatt jogerősen elvesztett egy munkaügyi pert. Ötmilliós kártérítéssel. A felperes hölgy felsőfokú végzettségű, francia, angol, észt nyelven tárgyakóképes, számítógép virtuóz. Csak az volt  a bökkenő, hogy negyvenkilenc éves. A munkaadó jogásza megszégyenülten távozott a tárgyalóteremből. Na és a hűség? Vagyis az úr durván korlátozni kívánná a hölgy szabad mozgását. Rabszolgát keres? Az egyesülési jogról nem is beszélve.

 

   Sajnos a lányok, asszonyok is a tilosban járnak. Van, aki gavallér, elegáns, jó lelkű urat keres. Mintha bárki is elismerné, hogy fukar, slampos, lélektelen figura. Másik hölgy olyan férfit keres, akinek öröklakása van garázzsal és házias. Kizárólag fényképes levelekre válaszol. Telekkönyvi kivonatot is kér? A fénykép megkövetelése csorbítja a személyiségi jogokat.

 

   Felháborító, hogy valaki olyan férfit keres, aki jól szituált, nem dohányzik, bridzsezik, családcentrikus és építészmérnök. A foglalkozás szabad megválasztáshoz való jogról nem hallott még a hirdető? A pihenéshez való alkotmányos jog sérthetetlen. És ha bridzs helyett sakkozik? Netán tarokkozik? És ha nem építész, hanem golfoktató? Az már szóba sem jöhet? Egy szó, mint száz, a hirdetés kimeríti a negatív diszkrimináció fogalmát.

 

   A törvénysértéseket haladéktalanul fel kell számolni. Két út áll előttünk. Vagy be kell tiltani a házassági hirdetéseket, párkereső szolgálatokat. Vagy ki kell mondani, hogy az Alaptörvény a társkeresésre nem vonatkozik.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük