Hollókő és Mezőkövesd számos húsvéti programot kínál. A kerékpározás megszállottjai részt vehetnek a Szilvásvárad Maratonon, de akiknek az első tavaszi napsugarak megjelenésével máris hiányzik a síelés, Európa legnagyobb műanyag sípályáján, Sátoraljaújhelyen egész évben hódolhatnak e szenvedélynek. Aggtelekre sem csak cseppkőbarlangjai miatt érdemes kirándulni, a térségben él hazánk egyetlen hucul törzstenyészete.

 

Hollókő és Mezőkövesd számos húsvéti programot kínál. A kerékpározás megszállottjai részt vehetnek a Szilvásvárad Maratonon, de akiknek az első tavaszi napsugarak megjelenésével máris hiányzik a síelés, Európa legnagyobb műanyag sípályáján, Sátoraljaújhelyen egész évben hódolhatnak e szenvedélynek. Aggtelekre sem csak cseppkőbarlangjai miatt érdemes kirándulni, a térségben él hazánk egyetlen hucul törzstenyészete.

 

2013. május 28-június 2. – Európai Geoparkok Hete az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál. Különlegesen izgalmas kihelyezett földrajzóra, mely a család minden tagját leköti majd.

 

Denevérkalandok Abaligeten

A Nyugat-Mecsek vadregényes erdeiben izgalmas túrákat tehetnek, és közben megismerhetik a denevérek misztikus világát, az igazi kalandokra vágyókat pedig a Mészégető-források kiépítetlen barlangja várja. A számos programlehetőség között minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelőt.

Az abaligeti Denevérmúzeumban és a Denevér Tanösvényen közelről láthatják Drakula figuráját is ihlető, furcsa repülő emlősök életét. A denevérek több ezer éve foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Európában és a keresztény kultúrkörben mindig is a rossz és a gonosz megtestesítője volt, így nem meglepő, hogy a sok babona és tévhit még napjainkban is rányomja bélyegét az európai emberek denevérekhez való viszonyára. www.ddnp.hu

 

Árvízkutató kis tudósok Béda-Krapancsán

A dunai árvizek valóban csak károkat hoznak? A kérdésre választ kaphatnak a gyerekek és felnőttek a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységében, a kölkedi Fehér Gólya Múzeumban és a vadregényes tájakon tett kirándulásokon.

Az ártér működését, az áradások folyamatát ismerhetik meg a vendégek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság rátermett oktatóinak segítségével a Fehér Gólya Múzeumban és „kint a vadonban”. Vízzel elárasztható homokterepasztalon modellezhetik a folyó áradását és a meder formálódását. Interaktív számítógépes 3D animáció mutatja be a folyó áradását, apadását, és ezen folyamatoknak az élővilágra gyakorolt hatásait is. A gyerekek foglalkoztató füzetet is kapnak, majd a terepi kalandok sora következik. A Duna egykori főága mellett madarakat határozhatnak meg, és megfigyelhetik a holtág sajátos növényzetét, A program időtartamára ingyenesen határozókönyvekkel, kísérleti eszközökkel felszerelt kutatóhátizsákokat kapnak a „kis tudósok”,kémiai és biológiai vizsgálatokat végezhetnek, pl. meghatározhatják a víz összetételét és annak minőségét. www.ddnp.hu, www.fehergolyamuzeum.hu

 

Vadvizeken a Boki-Duna habjaiban

Ugorjon vissza 500 évet, és pillantson be velünk egy ősi vízi világba a Boki-Duna kanyarulatánál. Ezen az egzotikusnak tűnő helyszínen megismerhetjük a hagyományos ártéri életmódot, gazdálkodást, számos érdekességet hallhatunk a rideg állattartásról, méhészkedésről, és ki is próbálhatjuk a tradicionális halászati módszereket és eszközöket (pl.vejsze, milling, kece). A kifogott zsákmány elkészítése és elfogyasztása teszi emlékezetessé a nap során szerzett élményeinket. A merészebbek kenuval is bejárhatják a környéket Kölkedről indulva, természetesen szakképzett vezető segítségével. Vigyázat! Eveznie mindenkinek magának kell!

 

Pihenés és kikapcsolódás a Dráva mellett

A Dráva közelében számos remek gyógyfürdőt találunk. Ajánljuk Nagyatádot, ahol a tradicionális gyógyfürdőn túl a régió legszebb termálstrandja működik; Barcsot, organikus stílusú, a közelmúltban épült gyógyfürdőjével; Csokonyavisontát, ahol páratlanul hatásos a gyógyvíz; és Szigetvárt, ahol a vár mellett megújult, megszépült gyógyfürdő a második legnépszerűbb Dél-Dunántúlon. A környékben a kirándulások is felejthetetlen emlékké válnak majd.

 

Kívánságvacsora a Zöld völgyben

A Zöld Völgy Pécstől alig fél óra távolságban található, legzöldebb és legapróbb települése, a 22 lelkes Gyűrűfű, ahol 2010-ben a szakemberek 3 nap alatt 3.342 féle élőlényt találtak. Ez világviszonylatban is kiemelkedő eredmény. Aki e navigációs rendszerekben nem szereplő helyre eltalál, biozsákbamacskával fogadják. Az itt szabadtartásban élő hungarikum fajtájú, elegáns, sportos és szívós kisbéri lovakon nem csak a lovaglás élvezetes, de a lovas íjászatot is ki lehet próbálni. Kívánságvacsora, kemencében sütés, biotermékek csalogatnak az asztalokhoz.

 

A Zöld Völgy része még Kán, Gorica és Bükkösd. Előbbi kettő teljesen kihalt, de az utóbbi tizenöt évben a városból kimenekülőkkel újranépesült, mesebeli kis települések. Apró fehér házaik nagy részét vendégek lakják, még télen is, a cserépkályhák melegét élvezve. Kánban a pék különleges, történelmi magyar receptek alapján készülő kenyerei, kemencében sült kelt tésztái, a lovarda, és Maci nyári kocsmájában a zsíros deszka melletti beszélgetés megér egy túrát, akár gyalog, biciklivel, vagy lóháton is.

 

Németh  Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük