A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai vállalatok, civil szervezetek és gyerekek fogtak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai vállalatok, civil szervezetek és gyerekek fogtak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül ma már a világ több mint 120 országában – köztük az Európai Unió mind a 28 tagállamában -, minden év februárjának második keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg.

A SID része annak a globális kampánynak, amelynek célja, hogy az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára ösztönözzön. Ezen a napon a szakemberek világszerte felhívják a figyelmet az internet előnyeire és lehetséges veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről. A Gyermekmentő Szolgálat ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az internet korunk egyik nagy és hasznos találmánya, amely szinte mindenkinek megkönnyíti, szórakoztatóbbá és hatékonyabbá teszi az életét. Az internethasználók 1-2 százaléka azonban rendszeresen visszaél a világháló nyújtotta lehetőségekkel, ezt a problémát kell tudni kezelni egyéni, intézményes, hatósági és globális szinten is.

Az utóbbi években a „biztonságosabb" helyett a „jobb" internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszált: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük egymás számára. Ezért is lett 2017-ben a SID szlogenje: " Te magad légy a változás: Együtt egy jobb internetért!"

A Safer Internet Day (SID) – Biztonságos Internet Nap hazai programjai:

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervezett erre a napra, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket és úgynevezett stakeholdereket (távközlők, internetszolgáltatók, non-profit szövetségek, multinacionális cégek képviselői, tanárok stb.) is meghívtak az eseményre.

A téma szakértői megvitatják, hogy a fiatalok online tevékenységében mi példaértékű, mi a hasznos és mi nagyon káros.  Tapasztalatokat cserélnek, ötleteket adnak másoknak, hogy a felmerülő krízishelyzeteket hogyan oldották meg ők maguk vagy a környezetük.

 

A SID budapesti rendezvényén dr. Edvi Péter, a  Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy mára tradícióvá vált a Safer Internet Day, vagyis a Biztonságos Internet Nap. Kiemelte, a nap célja, hogy felhívják a figyelmet az internet helyes használatának fontosságára. A szülőknek nagy felelősség, hogy gyermekeik elsajátítsák ezt a tudást, és fontos, hogy minden résztvevő megbeszélje egymással a tapasztalatait. Hozzátette, hogy idén azért a Berzsenyi Dániel Gimnáziumot választották a hazai esemény helyszínéül, mivel az elmúlt években ez volt az egyik legaktívabb iskola a Safer Internet Programban (SIP).

Edvi Péter beszélt a SIP 2016-os eredményeiről is. A SIP-oktatók tavaly 493 alkalommal 1850 tanórát tartottak, összesen 33045 felhasználónak. A nagy létszámú gyerekcsoportok – teljes gyereklétszám 27774 fő – mellett 2485 szülőt és 2786 tanárt is tovább képeztek, 180 budapesti és 96 vidéki helyszínen, összesen 243 intézményben. Végül Edvi Péter értékelte a fotó- és plakátpályázatot, ahol a gyerekek és fiatalok megmutathatták, hogy nekik mi a véleményük a témával kapcsolatban.

Az eseményen a szakértők értekeztek arról, hogy a fiatalok online tevékenységében mi példaértékű, és mi nagyon káros.  A beszélgetés címe a SID 2017-es mottója volt: "Te magad légy a változás: Együtt egy jobb internetért!", résztvevői: dr. Körmendy-Ékes Judit jogász és dr. Lengyel Márk jogász, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagjai voltak. A beszélgetést moderálta: dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

A beszélgetés résztvevői megállapították, hogy az internet a XXI. század egyik leghasznosabb találmánya, ugyanakkor aggasztó a zaklatások és a gyermekbántalmazásról készült beszámolók, fotók, videók számának radikális növekedése az interneten. Kiemelték a szülők felelősségét: az oktatást a szülőkkel kell kezdeni, hogy ők továbbadhassák tudásukat a gyerekeiknek, ugyanakkor a szülők is tanulhatnak a gyerekektől, akik bizonyos szempontból előttük járnak. Míg a felnőtteknek az internet eszköz, addig a fiataloknak életük egyik legfontosabb színtere. Kiemelték, fontos a digitális technológiák fejlesztése, és hogy minél több fiatalhoz eljussanak a modern eszközök, ám fontos azok felelős használata is. Mint minden közösségben, úgy az interneten is ki kell hogy alakuljanak, meg kell hogy szilárduljanak a viselkedés elfogadott normái. Külön kiemelték, hogy fontos tudatosítani a gyermekekben, hogy merjenek beszélni a szüleikkel vagy tanáraikkal arról, ha az interneten keresztül zaklatás éri őket.

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2017-es Biztonságos Internet Nap alkalmából pályázatot is hirdetett hazai általános iskolások, középiskolások és a felsőoktatásban részt vevők számára, plakát vagy fotó készítésére.

A verseny célja az volt, hogy a fiatalokat motiválja médiatartalmak előállítására a biztonságos internet témájában, és ezáltal felhívja a figyelmet az internetben rejlő számtalan lehetőségre, valamint hogy megmutassa, hogyan használják a gyerekek és a fiatalok a szociális és multimédiás ikonokat. 

Edvi Péter elmondta, hogy a megadott határidőre több mint 60 plakát és 14 fotó pályamű érkezett az ország minden területéről. Az általános iskolás korosztály volt a legaktívabb. A legtöbb pályamunka az Ebesi Arany János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános és Alapfokú Művészeti Iskolából érkezett.  A műveket szakmai zsűri értékelte, a szervezők a díjazott munkákat a helyszínen kiállították.

 

A zsűri tagjai:

Dr. Körmendy-Ékes Judit jogász, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolágat tagja, dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, Kurkó Zsuzsanna, a Safer Internet Program projekt koordinátora, Nagy István és Sterner Zoltán, a Safer Internet Program oktatói és Újhelyi Lilla, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szponzorációs menedzsere.

A zsűri döntését szakmai szempontokra alapozta (tartalom, technikai megoldások, kreativitás, tudatosság megjelenítése, tájékozottság növelése stb.), emellett figyelembe vette, hogy a pályamunka egyéni vagy csoportos alkotás-e, és hogy mennyi munkát fektettek az alkotók az elkészítésébe.

A szervezők két kategóriában összesen 560 000 Ft értékben osztottak ki pénzdíjakat.

A zsűri döntése alapján 2017-ben az alábbi plakátterveket díjazták I.-III. hellyel:

Általános iskolás korosztályban:

Az elérhető maximális pontszám: 15 pont.

1.       Peresztegi Hanna, Budapest Móra Ferenc Általános Iskola – 14,4 pont

A mű címe: Internet-választás

2.       Varga Szilvia, Dabas, Szent János Katolikus Általános Iskola – 14,2 pont

A mű címe: Mindig van segítség – Együtt egy jobb internetért

3.       Bereczki Kamilla, Nagyvárad, Szacsvay Imre Általános Iskola – 13,8 pont

A mű címe: Kamilla's web

Középiskolás korosztályban:

Az elérhető maximális pontszám: 15 pont.

1.      Havrylová Alexandra, Budapest, Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon – 14,8 pont

A mű címe: Online univerzum

2.      Tóth Flórián, Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája – 12, 6 pont

A mű címe: Életünk pillanatai a neten

3.      Klencsár Kata Kíra, Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium – 11,6 pont

A mű címe: Információs spirál

Felsőoktatási korosztályban:

Az elérhető maximális pontszám: 15 pont.

1.       Borbás Fanni, Budapest, Eötvös Lóránd Tudományegyetem – 13,2 pont

A mű címe: Netezz ésszel!

2.       Turzó Kristóf, Sopron, Nyugat-magyarországi Egyetem, Alkalmazott Művészeti Intézet – 13 pont

A mű címe: Minden like mögött van valaki

3.       Streit Krisztián, Budapest, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – 12,8 pont

A mű címe: Safer Internet Man

A zsűri döntése alapján 2017-ben az alábbi fotókat díjazták I.-III. hellyel:

Általános iskolás korosztályban:

1.       Csibészek: Varga Roland, Lakatos Ákos, Kohut Bence, Budapest, Csibész Család és Gyermekjóléti Központ, Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola

2.       Lájk/ollók: Boros Alexandra, Horváth Vanessza, Katona Bianka, Raffael Krisztián, Tapolca, Szász Márton Általános Iskola

3.       6Á-s Vadászok akcióban, Tatabányai Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói  

Középiskolás korosztályban:

1.       AGYSZ zsiványai: Galovics Bernadett, Szendi Mátyás, Ficsor Botond, Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

2.       BEST OF CSERI: Krimmel Márk, Dévényi Tamás, Merle Dávid, Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma

3.       CSERI ELEKTRO: Kondákor Roland, Tóth Roland János, Kőnig Ádám, Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük