http://okovolgy.hu/http://okovolgy.hu/ Te mit teszel érte? Diéta az emberiségért  A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének állásfoglalása a környezetvédelmi világnap alkalmából:

 

http://okovolgy.hu/http://okovolgy.hu/ Te mit teszel érte? Diéta az emberiségért  A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének állásfoglalása a környezetvédelmi világnap alkalmából:

Klímaváltozás. Gazdasági válság. Üvegházhatás. Ivóvízkészlet. Légszennyezettség. Ózonlyuk. Környezetszennyezés. Energiatakarékosság. Megújuló természeti erőforrások. Ma már mindannyian gyakran használjuk ezeket a szavakat. És talán azon is sokan elgondolkozunk: Milyen irányba haladunk? Kevesebb az erőszak? Boldogabbak az emberek? Kevesebb a háború?

Épp ellenkezőleg. Válságban a világ. És ez nem csak egy elméleti kérdés, ami szobafilozófusoknak való. Egy kérdés, amit majd más megold helyettünk. Csak egy vállrándítás és már megyünk is tovább. Te mit teszel érte?

A FAO szerint harminchét országot fenyeget súlyos élelmiszerválság. Az elmúlt három évben globálisan 83 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. A fokozódó élelmiszerhiány miatt csaknem harminc országban voltak már zavargások. Az elmúlt 25 évben nem voltak olyan üresek a gabonatárolók, mint most. Becslések szerint 2000 és 2050 között megkétszereződik a világ összfogyasztása és vele a klímaváltozást okozó gázok kibocsátása.

És itt a "kellemetlen igazság", a húsevés a válság egyik legsúlyosabb oka.

A FAO és a WHO számításai szerint egy hektár föld terményeivel 22 embert lehet ellátni, ha burgonyát termelnek rajta, 19 embert, ha rizst és csupán 1-2 embert, hogyha ott állatokat tenyésztenek. Minden egyes ember, aki áttér a tisztán vegetáriánus étrendre, évente fél hektár erdőt ment meg. A húsevőket kiszolgáló mezőgazdasági állattartás több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint az összes közlekedési eszköz együttvéve. A legegyszerűbb és legkisebb erőfeszítést igénylő megoldás, amit mi, mint egyének tehetünk, ha csökkentjük a húsfogyasztást. Csupán étrendje megváltoztatásával egyetlen ember 100 tonna szén-dioxidtól képes megszabadítani a Földet – hangsúlyozza az ENSZ klímaszakértője.

Az életmód problémák gyökere a mohóság, míg a valódi környezetvédelem alapja Isten törvényének a követése. A somogyvámosi ökofalu lakói nemcsak vegetáriánusok, hanem egy valódi életmód-alternatívát mutatnak be. Fenntarthatósági minta. Alternatív erőforrások. Biogazdálkodás. Nádgyökérzónás szennyvíztisztító. E-számmentes élet. Környezettudatosság. Ökológia gondolkodás. Környezetbarát háztartásvezetés. A Krisna-hívőnél ez a módi! – írták a Környezetvédelmi Világnap alkalmából kiadott állásfoglalásukban.

http://www.okovolgy.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük