2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tégy a szmog ellen!

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/98284"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_654.jpg" border="0" width="313" height="161" /></a></span>  Lássuk be, a szmogriadó kiadásával nem lehet sokat javítani a tényeken, ha a szabályokat az autósok többsége nem veszi figyelembe. Hiába magas a légszennyeződés foka, a gépjárművek továbbra is pöfögnek, köhögnek, fújtatnak, döntik magukból a káros anyagokat.

   Lássuk be, a szmogriadó kiadásával nem lehet sokat javítani a tényeken, ha a szabályokat az autósok többsége nem veszi figyelembe. Hiába magas a légszennyeződés foka, a gépjárművek továbbra is pöfögnek, köhögnek, fújtatnak, döntik magukból a káros anyagokat.

   Lássuk be, a szmogriadó kiadásával nem lehet sokat javítani a tényeken, ha a szabályokat az autósok többsége nem veszi figyelembe. Hiába magas a légszennyeződés foka, a gépjárművek továbbra is pöfögnek, köhögnek, fújtatnak, döntik magukból a káros anyagokat.

   Súlyosbítja a helyzetet, ha a levegő még a pormentesebb időszakokban sem tiszta, egészséges. Másra van szükség. Ki kell tiltani a gépjárműveket Magyarország területéről. Helyette a környezetbarát lóvontatást kell alkalmazni. Ezt az intézkedést is gond nélkül lenyomnánk az EU torkán. Megpróbáltam elgondolni, milyen következményekkel járhat ez a megoldás.

   Egy darabig mindenki örülne. Aztán a lakosság panaszkodna, hogy a lovak hangosan nyerítenek, patáik csattognak az úttesten, a szekerek nyikorognak és zörögnek, a kocsisok káromkodnak, veszélyeztetve a kiskorúak vallásos nevelését.

   A környezetvédők kifogásolnák az utak, utcák rendszeres takarításának hiányát, a lócitromra legyek szállnának, emiatt járványveszély lenne. Még az influenza vírus okozta járványokat is a lovaknak tulajdonítanák.

   A közterület fenntartó cégek létszámhiányra, apadó anyagi forrásokra hivatkoznának és nem tennének semmit.

   Előbb-utóbb bevezetnék a lóadót, kantáradót, ostorjárulékot és patkószög illetéket. Végtére is a gépjárműadót és más költségvetési bevételeket pótolni kell valahonnan. Sokan csalnának. A húsz lovat foglalkoztató fuvaros csak két lovat szerepeltetne az adóbevallásában.

   Állandóan emelkedne a teher- és utasszállítás tarifája, hivatkozva az egyre dráguló zab- és zablaárakra, rakodási költségekre, nem beszélve a szekérárakról. Arcátlan Uber-kocsisok, akik csézáikkal és bricskáikkal szállítva az utast, megkerülve az adóhatóságot, olcsóbban szállítanák az utasokat, veszélyeztetve a becsületes hajtók egzisztenciáját.

   Rohamosan növekedne a szekér- és lótolvajok száma. A rendőrség szekerei gyakran lassabban futnának, mint a száguldó lótolvajok. A felderített és szankcionált bűnesetek száma negyven százalék alá esne.

   Az állatvédő civil szervezetek feljelentenék a kocsisokat, hogy a lófogatolás során a hámba szorosan fogják be a szerencsétlen állatokat és gyakran durván rángatják a gyeplőt.

   Mindezeket átgondolva, visszavonom a javaslatomat. Helyette inkább szigorúbban kellene ellenőrizni és alkalmazni a jogszabályokat szmogriadó esetén. Igaz, ezt akadályozná a lakosság jogkövető magatartásának hiányosságai, de erről már gondolkodjanak a szociálpszichológusok.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.