2015. ápr. 11-én Debrecenben (Thomas Mann u 49.) a Magyar Olvasástársaság, a Debreceni Egyetem Humántudományok Doktori Iskola, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TEHETSÉG – ZENE – OLVASÁS címmel konferenciát szervez.

 

2015. ápr. 11-én Debrecenben (Thomas Mann u 49.) a Magyar Olvasástársaság, a Debreceni Egyetem Humántudományok Doktori Iskola, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TEHETSÉG – ZENE – OLVASÁS címmel konferenciát szervez.

 

„Kis nemzetek egyetlen esélye a minőség!" – írta Klebelsberg csaknem egy évszázada, s megállapításának igazsága, aktualitása ma talán erősebb, mint valaha. Hogyan bánunk meglévő tehetségeinkkel, ha a PISA 2012-es jelentése szerint a legjobban teljesítők aránya is romlott 2009 és 2012 között? Időben felismerjük, megfelelően támogatjuk a kivételes teljesítményeket felmutató diákjainkat, gyerekeinket, unokáinkat? Kapnak-e elegendő figyelmet, bátorítást, reményt, önbizalmat, motivációs bázist a még jobb eredmények eléréséhez? Tudunk-e a Pygmalion-effektus működéséről? Ismerjük-e, alkalmazzuk-e az jobb és bal agyféltekék összekapcsolódását, együttműködését segítő, a művészi (ének, zene, rajzolás, festés, testmozgás), valamint a racionális, verbális funkciók egymásra hatásának, a kölcsönös serkentést eredményező akciók, módszerek sokféleségét? Kikerülhetetlen feladatot jelent ebben a kérdéskörben, ha a hagyományos tehetség (átlag feletti, kiemelkedő teljesítmény) fogalmát kiegészítve figyelmet fordítunk az átlagosnál alacsonyabban iskolázott, hátrányos helyzetű, (mások mellett, bizonyos roma/cigány), szülők gyengébben teljesítő gyerekeire és bennük is meg kívánjuk látni a bizonyára meglévő, jól fejleszthető egyedi adottságot, tehetséget.

 

A fenti kérdéskörök megvitatására kerül sor konferenciánkon, – tájékoztatott Dobos Ágnes (Magyar Olvasástársaság) – amely a kutatás és a gyakorlat termékeny párbeszédét helyezi a középpontba.

 

A nyitó plenáris előadói: Balogh László: A tehetséggondozás kritikus pontjai, Hámori József: A zene szerepe a személyiség fejlesztésében, Bagdy Emőke: A tehetség kibontakozása /egy kutatás üzenetei/ Fülöp Márta: Fenyegetés vagy kihívás: a kiemelkedő teljesítmény pszichológiája, Duffek Mihály: A megfoghatatlan megfogható, P. Stébel Ildikó: Kodály és Debrecen. A délután jelentős részét négy párhuzamosan működő szekcióban a jó, a kiemelten fontos gyakorlati (iskolai, könyvtári) példák bemutatásával, megvitatásával töltjük. Ide várjuk a téma iránt érdeklődő, illetve ezzel intenzíven foglalkozó kutatókat, pedagógusokat és könyvtárosokat, valamint a sajtó képviselőit. Összesen 40 rövid előadás hangzik el (többnyire 15-15 perces időkeretben), ahol a tehetség felismerése, hatékony gondozása, a zenei készségek, a szövegértés fejlesztése, a hagyományos és digitális olvasás hasonló és eltérő jegyeinek számbavétele, arányuk változási tendenciái mellett rendkívül széles kaput nyitunk az összefüggések, az aktuális problémák megközelítésére, megvilágítására. (A biblioterápiától az énekelt verseken át a testnevelésig, a digitális eszközök használatáig. Az USA-tól, Szombathelyen, Pécsen, Kaposváron, Kecskeméten, Makón, Budapesten, Kassán, Beregszászon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Nagyváradon át Debrecenig és legszűkebb vidékéig.)

Az érdeklődők alaposan tájékozódhatnak a teljes program részleteiről, az előadások rövid összefoglalóját is olvashatják a Magyar Olvasástársaság honlapján.

 

A szekciók munkájáról röviden:

Az 1. szekció vezetője dr. Szinger Veronika (szinger.veronika@tfk.kefo.hu) egyetemi oktató, ahol az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársai mellett főként az óvodáskor szakértői gazdagítják ilyen irányú ismereteinket.

 

A 2. szekció munkáját Péterfi Rita (Peterfi.Rita@gmail.com) a Pest Megyei Könyvtár helyettes igazgatója irányítja, ahol döntően az alsó tagozatos korosztály fejlesztési módszerei állnak majd középpontban, de egyebek mellett a nemzetközi összehasonlító kutatásokból fakadó következtetések ugyancsak terítékre kerülnek majd.

 

A 3. szekció vezetője dr. Pusztai Gabriella (Gabriella.Pusztai@gmail.com), a Debreceni Egyetem professzora. Ebben a teremben a középiskolások körében kipróbált, hatékonynak bizonyult, komplex fejlesztő módszerek bemutatása és megvitatása zajlik.

 

A 4. szekció „A tehetséggondozás a pedagógus- és könyvtárosképzésben" tematikához köthető előadásokat fogja össze. A vita koordinálója a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának vezetője Maticsák Sándor (maticsak.sandor@arts.unideb.hu)

 

„„A kreatív tehetség nemcsak az egyéni élet, hanem

az egész társadalom, sőt az egész evolúció mozgatója is."

(Csíkszentmihályi Mihály)

 

2015. ápr. 11. 9.30-17.00

TEHETSÉG – ZENE – OLVASÁS – konferencia

4032 Debrecen Thomas Mann u 49.

http://www.dab.hu

 

www.hunra.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük