3+1 programra hívja fel kedves Olvasóink figyelmét: mégpedig Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi, aztán Ferenczi György és a Rackajam koncertje valamint a legendás Tap Factory világbajnok táncosok előadása és ráadásként a költészet másnapja. Jó szórakozást!

 

3+1 programra hívja fel kedves Olvasóink figyelmét: mégpedig Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi, aztán Ferenczi György és a Rackajam koncertje valamint a legendás Tap Factory világbajnok táncosok előadása és ráadásként a költészet másnapja. Jó szórakozást!

 

2015. április 9. 20.00

Metronóm Jazz Klub: Pianissimo! Duo – Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi

A Portugieser Du Monde kísérőrendezvénye

Zsolnay Kulturális Negyed – E78 – Koncertterem

Műfajteremtő programjában a jazzkiválóság Szakcsi páratlan improvizációs készségét, Sziámi pedig költői és előadói erőit egyesíti. Az improvizáción és Sziámi versein alapuló előadás ötvözi a középkori normann balladák, a cigány énekek, a brit underground rock és a francia sanzonok dallamait.

„Keressük a közös műfajunkat, nagyon messziről indultunk egymás felé. Olyan formát kutattunk, amelyben a dal ütőképessége úgy marad meg, hogy közben tér nyílik az improvizációra. Ehhez egy filmszerű formát találtunk ki, amit úgy neveztünk el, hogy Movies for the Blind, azaz filmek a vaknak. Rájöttünk ugyanis, hogy az egész egy montázsszerkezetben érvényesül, vagyis tematikus improvizációk viszik tovább a történetet ott, ahol a szó megáll" – fejtette ki Müller Péter Sziámi.

Példaként hozta fel Edith Piaf Mylord című dalát, amely az Ő változatukban úgy fest, hogy a zongora nem az ismert dallamot játssza el, hanem egy adott ponton megrajzolja a helyszínt, vagyis a párizsi Montmartre-ot. A duó lehetőségeit tekintve alapvetőnek tűnik, hogy nagyon sok forrásból tudtak meríteni, olyanokból, amik hatottak munkáikra, személyesen érintette meg őket. Így lesz a műsorban Gershwin-szerzemény, breton-normann ballada, magyar népdal, Seress Rezső-örökzöld, a műsor másik fele pedig Sziámi saját dalaiból áll össze.

 

2015. április 11. 21.00

Ferenczi György és a Rackajam 

A Portugieser Du Monde kísérőrendezvénye

Zsolnay Kulturális Negyed – E78 – Koncertterem

Elkészült a Rackajam új lemeze, amit a műfaj mekkájában, Nashville-ben rögzítettek a fiúk. Abban a városban, ahonnan a rock 'n' roll is elindult. A Rackák mertek nagyot gondolni: kipróbálták, hogy különleges, formabontó, vad, magyar zenéjük hogyan működik ebben a nívós környezetben.

A különféle zenei világokból érkező muzsikusok közös nevezője a kimeríthetetlen magyar népdalkincs, ami a halhatatlan rock 'n' roll révén lesz új, mai tartalmak hordozója, korokon átívelő zenei hagyomány erőteljes megnyilatkozása, és nem utolsó sorban sajátos humorral átszőtt „kortárs tánczene".

 

2015. április 13. 19.00

Tap Factory – Sztepp, akrobatika, tánc – Világbajnok táncosok előadása

Kodály Központ

A legendás Tap Factory produkció 2015-ben Pécsre érkezik! Aki szereti a STOMP-ot, a Lord of the Dance-t és a Cirque du Soleil-t, illetve kíváncsi arra, hogy milyen lehet mindez összegyúrva és újragondolva, az biztos nem fog csalódni, ha jegyet vált a show-ra. A Tap Factory először érkezik Magyarországra 2015 áprilisában, és rögtön három állomásos turnéval indít a különleges produkció, mely az utcai zenétől a dobokon és a sztepptáncon keresztül az akrobatikáig mindent felvonultat, amitől szórakoztató és látványos lehet egy előadás. A hip-hop és az újcirkusz elemeit élőzenével vegyítő Tap Factory turné állomásainak Pécs mellett Budapest és Veszprém ad helyet. Az indusztriális látványvilágot tükröző, egyszerre szexi és vicces előadás alatt a nyolc szemrevaló pasi hordókon, autófelniken, közlekedési táblákon, azaz városi dobokon diktálja a lüktető ritmust, ami hol erőteljesebben, hol könnyedebben kíséri a sztepp, az akrobatika és a tánc különleges kombinációjából álló műsort. Az előadás producere, Patrice Marques nevéhez olyan show-k fűződnek, mint a Stomp vagy David Copperfield produkciói. A világkörüli turné részeként hazánkba látogató, többszörösen díjnyertes produkciót pedig az a Vincent Pausanias hívta életre, aki számos szenvedélyes és nagy sikert aratott tapdance előadás koreográfusa és rendezője. És ha ez még nem lenne elég garancia a felhőtlen szórakozásra, az előadás táncosai is rátesznek egy lapáttal. A világ legkülönbözőbb részeiről érkező csapattagok között több világbajnok sztepptáncos – köztük Gilles Guenat és Jeremie Champagne -, urban dance és capoeira táncosok, kubai és afrikai ütősök és francia cirkuszi akrobaták is vannak, akik felléptek már a világ szinte összes ismertebb színpadán.

 

2015. április 12. 19.00

A költészet másnapja

Zsolnay Kulturális Negyed – E78 – Koncertterem  

A Zsolnay Szalon különkiadásának házigazdája a kortárs irodalom különleges alakja, Vámos Miklós. Vendégei Laár András, a L'art pour l'art Társulat és a KFT színes egyénisége, valamint a szintén igen sokoldalú Bornai Tibor. Egy remek beszélgetés mellett közös zenei produkcióra is számíthat a pécsi publikum!

 

http://zskn.hu

http://www.kodalykozpont.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük