10 év alatt mintegy 400 tehetséges magyar tölthette Amerikában szakmai gyakorlatát a HAESF (Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap) ösztöndíjprogrammal. 10 év – 394 ösztöndíjazott – 11 millió USD – számos egyedi sikertörténet.

 

10 év alatt mintegy 400 tehetséges magyar tölthette Amerikában szakmai gyakorlatát a HAESF (Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap) ösztöndíjprogrammal. 10 év – 394 ösztöndíjazott – 11 millió USD – számos egyedi sikertörténet.

 

A Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap (HAESF) az amerikai Függetlenség Napja alkalmából szervezett ünnepélyes sajtótájékoztatóján összegezte az első 10 év sikereit, és bemutatta annak az egyedülálló kutatásnak az eredményeit, mely a program hatásait vizsgálta a jelentkezők szakmai karrierjében és személyes fejlődésében.

 

A Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap (Hungarian-American Enterprise Scholarship Fund, HAESF) 2004 tavaszán, éppen tíz évvel ezelőtt az 1990-ben létrehozott, amerikai szövetségi kincstár által támogatott Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap (MAVA) örökségeként jött létre azzal a céllal, hogy Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődését elősegítse.

 

Az Alap ígéretes magyar fiataloknak, szakembereknek és tapasztalt vezetőknek teremt lehetőséget arra, hogy értékes és a magyarországi karrierjükben hasznosítható szakmai tapasztalatot szerezzenek az Egyesült Államokban egy 6-12 hónapos nemzetközi gyakorlati lehetőség során. A 10 éves működés alatt az Alap változó programkínálattal mindvégig a tehetséges magyarok szakmai fejlődését tűzte ki célul, nagy figyelmet fordítva az ösztöndíj program során elsajátított tudás Magyarországon történő kamatoztatására.

 

„A HAESF programba jelentkezők alkalmassági feltételként fogadják el az ösztöndíjprogramot követő 2 évben a kötelező magyarországi tartózkodást. A program ezáltal biztosíthatja ugyanis a HAESF missziójaként is meghirdetett cél elérését, Magyarország társadalmi és gazdasági fejlődésének támogatását." – mondta el az Alap jelenlegi elnöke, Ryan Schwarz, aki több mint húsz évvel ezelőtt a MAVA programján keresztül éppen hazánkban töltötte szakmai gyakorlatát, melynek saját bevallása szerint a mai napig sokat köszönhet. 

 

A fiatal diplomások számára kialakított Szakmai Gyakornoki Program (Professional Internship Program) és a gyakorlott vezetőket és akadémikusokat támogató Senior Ösztöndíj mellett (Senior Leaders and Scholars Fellowship) a HAESF a magyar kis- és középvállalkozások fellendítése érdekében idén új, vállalkozás-fejlesztési programot (Entrepreneurship Development Program) indított.

Az új kezdeményezés az olyan tehetséges magyar vállalkozóknak kínál lehetőséget, akik üzleti vállalkozást alapítottak Magyarországon egy új ötlet vagy technológia köré. „Az USA-ban tapasztalatot szerző magyar tehetségektől amerikai szakembereink is sokat tanulhatnak, míg az ösztöndíjprogram alatt kialakított szakmai kapcsolatokból és lehetőségekből mindkét ország hosszú távon kamatoztathat." – tette hozzá a HAESF elnöke.

 

Prof. Dr. Bod Péter Ákos, a MAVA volt egyik igazgatója, a HAESF alapító-kuratóriumának volt elnöke az ösztöndíj program gazdasági hatásait elemezve elmondta:

„A magas minőségű munkaerő hozzájárul a kiemelt színvonalú munkavégzéshez, ezáltal a gazdaság termelékenységének növekedéséhez is. A HAESF által biztosított lehetőséggel értékes szakmai tudást és tapasztalatot szerezhetnek magyar tehetségek az Egyesült Államokban."

 

Az Ösztöndíj Alap a karrierépítésben és személyes fejlődésben is fontos szerepet játszik. Az ösztöndíjasok körében elvégezett egyedülálló kutatás rámutatott, hogy a résztvevők 90%-a a szakmai fejlődés mellett személyiségük fejlődéséért is hálás, hiszen az Amerikában megtanult határozottságot és pragmatikus problémakezelést az élet bármely területén hasznosíthatják. A reprezentatív kutatásból arra is fény derült, hogy az egész életre szóló inspiráció és motiváció mellett a résztvevők több mint 50%-a aktív szakmai kapcsolatrendszert alakított ki az ösztöndíjprogram alatt.

 

Az ünnepélyes sajtóesemény záróakkordjaként Jeszenszky Géza, a MAVA megalakulásakor szolgáló külügyminiszter, az első Orbán-kormány amerikai nagykövete háláját fejezte ki a HAESF felé az Alap magyar gazdaság fellendítésében és a magyar-amerikai szakmai és oktatási tapasztalatok átadásában játszott szerepéért.

Az emlékplakettet az esemény díszvendége, George D. Gould, az amerikai kincstár volt pénzügyi államtitkára és a MAVA volt elnöke vette át.

 

Az HAESF 10 éves működése alatt számtalan sikertörténet született, melyekből ízelítőt ad az alábbi linken elérhető kisfilm is:

https://www.youtube.com/watch?v=ZqFhx0ojfSY&feature=youtu.be

 

A HAESF gyökerei egészen 1989-ig nyúlnak vissza, ekkor jött létre ugyanis az Egyesült Államok Kongresszusának támogatásával a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap (MAVA). A kezdeti 72,5 millió dolláros beruházás egy egyedülálló, nyugati-stílusú kezdeményezés volt, amely feladatául tűzte ki a magyar gazdaság támogatását és egy eredményes, hatékony befektetési gyakorlat kialakítását. A MAVA elsősorban a magánszektort igyekezett támogatni, befektetéseivel a magyar kis- és középvállalkozások piaci aktivitását, stratégiai és pénzügyi tervezését, valamint képzési lehetőségeit segítette.

A MAVA az erőforrások hatékony és eredményes felhasználásával 15 év alatt elérte a kezdetekkor kitűzött célokat, így nagymértékben előremozdította a független vállalkozások sikerességét Magyarországon. Ennek a sikernek köszönhetően az Alap megkezdte befektetéseinek felszámolását, hogy az Egyesült Államok Kincstárába történő kezdeti beruházás visszafizetése után létrehozza a HAESF-et, a Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alapot. Az Alap célja, hogy tovább segítse a magyar gazdaság fejlődését azzal, hogy tehetséges magyarok számára biztosít gyakorlati lehetőséget Amerikában.

Az idén 10. évét ünneplő HAESF fennállása óta az Amerikai Kincstár támogatásával már több mint 11 millió dollár értékben, mintegy 400 fiatal számára teremtette meg ösztöndíj programjain keresztül a szakmai fejlődés lehetőségét többek között mérnöki, természettudományi és bölcsészeti szakterületeken. A HAESF Alumni közel kétharmaduk végzős hallgatóként és friss diplomásként csatlakozott a Szakmai Gyakornoki Programhoz (Professional Internship Program), míg fennmaradó részben szakemberek, gyakorlott vezetők és akadémikusok részesültek a támogatásban (Senior Leaders and Scholars Fellowship). Mindannyian karrierjüket nagymértékben támogató fejlődési lehetőséget kaptak az Alaptól; az Egyesült Államok legismertebb vállalatainál és non-profit szervezeteinél szerezhettek életre szóló élményt. A HAESF új elemként indította el a vállalkozás-fejlesztési programját (Entrepreneurship Development Program) idén februárban, az első két kiválasztott ösztöndíjas szeptemberben kezdi meg amerikai tapasztalatszerzését.

A HAESF programjait a CIEE: Council on International Educational Exchange nemzetközi oktatási programokat bonyolító amerikai non-profit szervezet működteti.

 

Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap Igazgatótanácsi tagok:

 

Ryan M. Schwarz, elnök, vezérigazgató

Ryan M. Schwarz egy washingtoni székhelyű magán befektetési vállalat, a NaviMed ügyvezető igazgatója és társalapítója. A NaviMed növekedési tőke beruházásokra szakosodott, elsősorban egészségügyi szolgáltatásokat kínáló és speciális gyógyászati termékeket előállító cégek számára.

Mielőtt a NaviMed társalapítója lett, Ryan Schwarz a The Carlyle Group ügyvezető igazgatója és nemzetközi partnere volt. A Carlyle-nál eltöltött 14 éve alatt Schwarz vezette az Egyesült Államok egészségügyekért felelős kockázati- és növekedési tőke csoportját.

A Carlyle-ban befutott karrierje előtt Mr. Schwarz alelnöki pozíciót töltött be a Robertson Stephens & Co San Franciscói befektetői csoportjában, valamint bankárként dolgozott a New York-i Morgan Stanley& Co. vállalati fúziókkal és felvásárlásokkal foglalkozó részlegén.

Schwarz jogi diplomáját a Harvard Egyetemen szerezte, mesterképzését a Harvard Business School-ban végezte. Egyetemi alapképzést a Duke Egyetemen végezte, amelynek elvégzése után, 1985-ben Ronald Reagan, akkori amerikai elnök kimagasló tanulmányi teljesítményéért megtisztelő állami kitüntetésben részesítette.

Schwarz jelenleg számos vállalat igazgatótanácsának tagja, mint például az AqueSys Inc. és a Proteus Digital Health Inc. Mindezek mellett Ryan Schwarzot jelentős szakmai és jótékonysági szál? fűzi Kelet-Európához. Az amerikai Kongresszus által támogatott Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap (HAESF) jelenlegi elnöke, de különleges kapcsolat köti Magyarországhoz is; karrierje kezdetén gyakornoki pozíciót töltött be a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alapnál (MAVA).

 

George D. Gould, a MAVA nyugalmazott elnöke

George Gould 1989 óta a Klingenstein, Fieldy& Company befektetői vállalat alelnöke. 1985 és 88 között az Amerikai Egyesült Államok Kincstárának pénzügyi államtitkári posztját töltötte be. Reagan elnök felkérésére Gould vezette azt a munkacsoportot, akik az 1987. október 19-i tőzsdekrach okát vizsgálták. Ezt megelőzőleg belső munkatárs volt a Wertheim & Co. Inc.-nél, valamint elnök a Madison Resources-nál.

Gould diplomáit az Andover Egyetemen, a Yale-en és a Harvard-on szerezte. A New York Egyetem tiszteletbeli doktorrá avatta.

Gould volt a Freddie Mac irányítási és pénzügyi bizottságának, valamint igazgatótanácsának elnöke. Korábban a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap elnöke volt Budapesten.

 

Bod Péter Ákos

Az 1989-es rendszerváltás kulcsfigurája, ő fektette le a Magyar Demokrata Fórum gazdasági programját. 1990 áprilisa és 1991 decembere között ipari és kereskedelmi miniszterként tevékenykedett az Antall-kormány idején. 1991 és '94 között a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt. 1995 januárjától 1997 végéig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsának tagja volt, ahol Magyarország, Csehország, Szlovákia és Horvátország gazdasági érdekeit képviselte.

Ezt követően nem vállalt politikai főszerepet, de továbbra is ad tanácsot gazdasági törvényekkel kapcsolatban, valamint Orbán Viktor első kormányfősége idején a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági főtanácsadójaként működött közre. Jelenleg a Gazdaságpolitikai tanszék vezetője a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint tanít a Károli Gáspár Református Egyetemen is.

Bod Péter Ákos korábban a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap egyik igazgatója, majd ezután a Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap tanácsadó testületének elnökeként szolgált 2009 decemberéig.

2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

 

www.haesf.org

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük