Jelentős mértékű megtakarítást érhetnek el a nagyvállalatok, ha a távoli helyszíneken zajló konferenciák helyett, a videokonferenciákat részesítik előnyben, amelyeknek a legújabb innovációit képviseli a telepresence – azaz a távjelenlét.

 

Jelentős mértékű megtakarítást érhetnek el a nagyvállalatok, ha a távoli helyszíneken zajló konferenciák helyett, a videokonferenciákat részesítik előnyben, amelyeknek a legújabb innovációit képviseli a telepresence – azaz a távjelenlét.

A videokonferencia-megoldások következő generációja, a telepresence olyan élményben részesíti a felhasználókat, amelyben korábban nem lehetett részük. A rendszer segítségével tárgyalópartnerünk – legyen akár a Föld másik oldalán is – valósággal beléphet irodánkba. A hagyományos videokonferenciák nyújtotta élménytől eltérően, a telepresence térhatású, naturális hanggal, folyamatos, nagyfelbontású és életnagyságú képpel kápráztatja el a felhasználókat.

A T – Systems által biztosított telepresence rendszer új távlatokat nyit a tárgyalások világában: olyan különböző kontinenseken dolgozó emberek léphetnek kapcsolatba egymással, akik a valódi életben sohasem találkozhatnának. Ennek a technikának köszönhetően azonban láthatják egymás gesztusait, megfigyelhetik a sokatmondó metakommunikációt vagy a legegyszerűbb példánál maradva, felvehetik az oly fontos szemkontaktust. Ugyanakkor a telepresence révén felbecsülhetetlen értékű időt és energiát is megtakaríthatunk. Egy példa: a Magyar Telekomnak négy környező országban – Bulgáriában, Macedóniában, Montenegróban valamint Romániában – üzemel tagvállalata. A vállalatok közötti sikeres együttműködés egyik feltétele a rendszeres személyes kapcsolattartás. A kényszerű utazás rengeteg időt és energiát emésztett fel a munkatársak életéből. A vállalat ezért döntött a telepresence rendszer kiépítése mellett, így az utazáshoz kapcsolódó költségekből 35%-ot sikerült megtakarítaniuk.

Fontos érv a kiépítése mellett az is, hogy a telepresence rendszer használatához az alapvető számítógép kezelői ismeretek maximálisan elegendőek. A hívás lebonyolítása nagyjából akkora felkészültséget kíván meg a felhasználóktól, mint egy telefonbeszélhetésé.

A rendszert jelenleg nemzetközi nagyvállalatok használják, olyanok, amelyeknek fontos a globális kommunikáció. A közeljövőbe tekintve, azonban azzal számolhatunk, hogy a technológia egyre szélesebb rétegek számára lesz elérhető. A telepresence működéséhez nem kell kivételes infrastruktúrát kiépíteni. Az egy kijelzős rendszer az 5 Mbit/s sebességű hálózaton tökéletesen üzemel. A jelenleg hazánkban kiépített adatkommunikációs infrastruktúra jellemzően alkalmas a rendszer kiszolgálására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük