Teller Ede 5000 FT hátlapTeller Ede 5000 FT hátlap 

A Magyar Nemzeti Bank „Teller Ede születésének 100. évfordulója" elnevezéssel 5000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki, tisztelegve a kivételes fizikus, világhírű atomtudós emléke előtt.

Teller Ede 5000 FT hátlapTeller Ede 5000 FT hátlap 

A Magyar Nemzeti Bank „Teller Ede születésének 100. évfordulója" elnevezéssel 5000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki, tisztelegve a kivételes fizikus, világhírű atomtudós emléke előtt.

A jegybank Teller Ede születésének 100. évfordulója alkalmából 5000 Ft névértékű, ezüst emlékérmét bocsát ki, melyet Fritz Mihály szobrászművész tervezett. A törvényes fizetőeszköznek számító érme előlapján a kötelező érmeképi elemek (5000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2008-as verési évszám) mellett fő motívumként az atomenergia felszabadításának leghatékonyabb folyamatát szimbolizáló motívum, a deuteron-triton fúziós reakció ábrázolása látható.

A hátoldalon Teller Ede portréja, születési és halálozási évszáma (1908-2003), valamint a tervező mesterjegye szerepel.

Teller Edéről méltán emlékezünk meg, hiszen világhírű fizikus, az atomenergia felhasználási lehetőségeit elkötelezetten kutató tudós, akit a Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben tagjává választott, munkásságát pedig „Magyar Örökség" díjjal méltányolták 1996-ban.

Teller Ede 5000 Ft előlapTeller Ede 5000 Ft előlapTeller Ede tanulmányait Budapesten kezdte, majd Németországban folytatta. 1930-ban elméleti fizikából doktorált Lipcsében. 1939-ben már munkatársai között találjuk Szilárd Leót és Wigner Jenőt, akikkel meggyőzte Einsteint, hogy figyelmeztesse az Egyesült Államok elnökét arra a veszélyre, hogy Hitler atombomba készítésére készül.

Teller érdeklődése szinte a kezdetektől a nukleáris fegyverek fejlesztése felé fordult. Kutatói munkásságát főként az Egyesült Államokban végezte, de magyarságát sosem adta fel.

Az emlékpénz 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az érméből összesen 10000 darab készül, ebből 6000 tükörfényes (proof) kivitelben.

Az ezüst emlékpénz megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. székhelyén (Budapest VIII., Könyves Kálmán krt. 38.), illetve az MNB Látogatóközpontjában üzemelő érmeboltjában (Budapest V., Szabadság tér 8-9.).

Interjú Fritz Mihály szobrászművésszel

Fritz MihályFritz MihályA Magyar Nemzeti Bank 2008. január 16-án „Teller Ede születésének 100. évfordulója" elnevezéssel 5000 forint névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki tisztelegve a világhírű magyar atomfizikus előtt. Az emlékérmét Fritz Mihály szobrász-, és éremművész tervezte, aki több évtizedes éremművészi munkássága során több mint 800 vert illetve öntött érmet, érmét készített. A Magyar Nemzeti Bank számára 1984 óta rendszeresen tervez emlékpénzeket. Számos hazai és külföldi díjat nyert munkáival, többek között 1988-ban „Az év érme" díjat.

A kibocsátás kapcsán arra kértük a művészt, hogy vezessen be bennünket az érmetervezés, -készítés rejtelmeibe.

Szobrászként hogyan kezdett éremtervezésbe?

FM: 1969-ben végeztem a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol mesterem Pátzay Pál volt. 1979-ben meghívást kaptam a Nyíregyháza-Sóstói éremszimpóziumra, ami mély benyomást tett rám. A 80-as években nagyon aktív volt a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete, megrendelés megrendelést követett. Az is segítette munkám, hogy Szabó Géza ötvösmester műhelye lakhelyemen, Szegeden működött, ahonnan szintén rendkívül jó minőségben kerültek ki a legyártott érmek.

Miért speciális művészeti alkotás az emlékérme?

FM: Sokszor hallható, hogy az érem, és különösen az emlékpénz tervezése rendkívül kötött. Engem a hagyományos kötöttség nem feszélyez. Lapos plasztikával dolgozom, elsősorban rajzos motívumokra alapozva, ahol a plasztika szinte csak jelzésszerű. A betűtervezést, -vésést pedig különösen szeretem.

Az MNB által kiírt emlékérme-pályázatokon többször nyert. Mely érmékre emlékezik szívesen?

FM: Először 1984-ben nyertem meg az MNB emlékérme pályázatát a szarajevói téli olimpiának emléket állító érmével. Rendkívül változatos témákban terveztem a későbbiekben is emlékpénzeket: a Régi dunai hajók sorozat több tagját is én terveztem, portrék, történelmi témájú érmék illetve természeti ábrázolások is kerültek az általam tervezett érmékre. Talán „A Világ Vadvédelmi Alap megalapításának 25. évfordulója" elnevezésű emlékérme áll hozzám a legközelebb, amelyet 1988-ban a World Coins magazin „Az év érme" díjjal jutalmazott „Best Crown" kategóriában, azaz a 38,61 mm átmérőjű emlékpénzek kategóriájában.

Hogyan mutatná be a „Teller Ede születésének 100. évfordulója" elnevezésű emlékérmét?

FM: Az érme előlapja viszonylag kötött, kevés teret ad a művésznek, hiszen minden kötelező érmeképi elem itt jelenik meg. Ugyanakkor a magfúzió hiteles ábrázolására még maradt elegendő hely, és Teller munkássága erősen kötődik ehhez a fizikai jelenséghez.

 A műkritikusok szerint Ön művészetében a magyar szobrászat realista hagyományait követi. Azt is megemlítik, hogy Ön jelentős portréista, jó karakterizáló képességgel, aki gondosan mintázza meg modelljeinek arcvonásait, és nagy figyelmet fordít a személyiség megjelenítésére. Ezen az érmén is kifejező Teller Ede megformálása.

FM: A Teller Edét bemutató érmén magától értetődő a portré megjelenítése. Számtalan mozgóképet néztem meg, hogy a legjellemzőbb arckifejezést tudjam megjeleníteni az érmén. Azért választottam egy kicsit korosabb portrét, mert úgy éreztem ekkorra érett be a karaktere. Aki hosszú életet él – Teller pedig 95 évet élt -, általában öregemberként marad meg az emberek fejében.

Életrajza:

http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b63/muvesz_4810.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük