Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága terápiás felülvizsgálatával összefüggésben több területet érintő gyógyszerbefogadás és indikáció bővítés szolgálja a hatékony betegellátást a jövőben. Az érintett rendeletmódosítások a Magyar Közlöny 2013. évi 16. számában jelentek meg.

 

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága terápiás felülvizsgálatával összefüggésben több területet érintő gyógyszerbefogadás és indikáció bővítés szolgálja a hatékony betegellátást a jövőben. Az érintett rendeletmódosítások a Magyar Közlöny 2013. évi 16. számában jelentek meg.

 

A járóbeteg-ellátásban a Hepatitis C vírus okozta megbetegedésben két új készítmény is segíti az érintett betegek életkilátásának javítását a jövőben. Az így elérhetővé váló úgynevezett hármas kombinációs kezeléssel jelentős előrelépés történik a terápiásan leginkább rászoruló betegek gyógyítása érdekében. A közbeszerzési eljárás eredményeként biztosítandó kezelésekre speciális gyógyszerkeret kerül elkülönítésre.

Emellett a prosztata rák és a méh jóindulatú, de vérzést okozó és a várandósságot veszélyeztető gyakori daganatának (fibróma) kezelésére is új készítmények befogadása történik meg a szabályozásmódosítás eredményeként.

A járóbeteg-ellátásban alkalmazott gyógyszerek vonatkozásában számos pontosítás is történt az adott rendeletben.  Meghatározásra került, hogy az igen nagy szív érrendszeri kockázattal rendelkező betegeknél a szakmai szabályok szerint milyen esetekben alkalmazhatók más hatásmechanizmusú készítmények. Az egyes pszichiátriai betegségek esetében pontosan szabályozottá vált az úgynevezett második generációs depo (tartós hatású) készítmények alkalmazása. Emellett az ambuláns módon ellátott egyes sérülések (pl.: alsó végtagi törések, szalagszakadások stb.) okozta immobilizáció miatt alkalmazott, a trombózis kockázatot csökkentő öninjekciós készítményeknél az új versenyhelyzet kialakítása alapján áprilistól a két legkedvezőbb árú, terápiás eredményességében azonos készítmény áll majd a betegek rendelkezésére. A hasonló, azonban kórházi kezelést igénylő esetekben e készítmények rendelése változatlan marad.

Fentieken túl az ellátásbiztonságot tovább erősítő elemek is megjelennek a rendeletben. Így azon gyártók, akik az ún. „vaklicit" során az árajánlatuk révén preferált (kiemelt támogatási előnyöket biztosító) státuszba kerültek, a folyamatos ellátást viszont később nem tudják garantálni, az adott gyógyszerük vonatkozásában a következő licitben nem nyerhetnek el preferált státuszt. Ilyen, az ellátás biztonságát veszélyeztetni képes helyzet megelőzését segítheti az is, hogy a verseny során legolcsóbbá és ezzel az adott csoportban viszonyítási alappá váló gyógyszer (ún. referencia készítmény) státuszának eléréséhez a jövőben az eddiginél nagyobb forgalmi arány elérése szükséges.

 

A fekvőbeteg ellátásban használt, ún. tételes elszámolású gyógyszerek terápiás felülvizsgálatával összefüggő új szabályokat egy másik rendeletmódosítás tartalmazza. Ennek keretében e készítmények finanszírozásba való befogadásának, alkalmazásának és elszámolásának általános eljárási szabályai is megváltoznak az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai alapján. A rendelet további módosításával az onkológiai ellátások területén is bizonyos hatékonyságjavulás várható. A korszerű, célzott ún. biológiai terápiák eredményességének biztosítása érdekében a rendelet pontosan meghatározza az azok indításához szükséges diagnosztikai vizsgálatokat, labor és molekuláris genetikai paramétereket. Az ezeket biztosítani képes speciális labor és kórszövettani háttér valamint a többféle szakorvos alkotta úgynevezett „onkoteam" csak a nagyobb centrumokban áll rendelkezésre. Ezért az intézményi kör felülvizsgálata alapján indokolt a terápiás döntési folyamatok és szakmai protokollok koncentrálása, egyidejűleg e centrumok fejlesztése, Az ország több nagy kórházában már zajlik az ezt szolgáló fejlesztés, és az Egészségügyért Felelős Államtitkárság nemrég jelentette meg e célból további 10 milliárd forint felhasználását lehetővé tevő uniós pályázati felhívását. Egyes biológiai terápiák esetében új ún. eredményesség alapú (az elért gyógyulással illetve túléléssel arányos) gyógyszertámogatási rendszer lép életbe. Szintén a tételes finanszírozásban, azaz a fekvőbeteg ellátásban is új készítmény elszámolása válik elérhetővé a tüdődaganatok kezelésére. Emellett az ellátás minőségi fejlesztését szolgálja a terápiás lehetőségek bővülése a vastagbél és végbél rosszindulatú daganatának, valamint a gyomorráknak a kezelésében.

A terápiás felülvizsgálat eredményeként a tételes elszámolás számos egyéb területén történik még előrelépés. Így a koraszülött gyerekek egyes esetekben halálos vírusfertőzésének megelőzése érdekében új oltóanyag biztosítása valósul meg. Szélesednek a terápiás lehetőségek a hematológia, reumatológia, továbbá a fekélyes vastagbélgyulladás területén. A hosszú évek óta megoldatlan primer immunhiányos beteg kezelésének finanszírozására is lehetségessé válik.

 

Az EMMI a hatékonyság-javítást célzó terápiás felülvizsgálatokat a szakmai kollégium illetékes tagozataival szoros együttműködésben és szakmai javaslataik alapján végezte el. A konszenzus keresés jegyében az előzetes egyeztetésben a gyógyszergyártók és nagyforgalmazók szervezetei is részt vettek. Mindezek eredményeként várhatóan számos  terápiás területen várható a betegek jobb gyógyulását illetve a szakmai munka javítását szolgáló előrelépés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük