Az összművészeti előadássorozat 2014-ben kezdődött a Szépművészeti Múzeumban, majd annak bezárása után 2015-ben a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) folytatódott, s most ugyanitt újra következik hat estén: 2016. november 8-án, 15-én, 24-én, 29-én, valamint december 6-án és 13-án, minden alkalommal 19-től 21.45 óráig.

Az összművészeti előadássorozat 2014-ben kezdődött a Szépművészeti Múzeumban, majd annak bezárása után 2015-ben a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) folytatódott, s most ugyanitt újra következik hat estén: 2016. november 8-án, 15-én, 24-én, 29-én, valamint december 6-án és 13-án, minden alkalommal 19-től 21.45 óráig.

A felkért tíz kortárs magyar szerző írását a Múzeum igazgatósága által kiválasztott tíz képzőművészeti alkotás kiállításának helyszínén színészek előadásában mutatja be a hat estén. Korábban a szerzők maguk választhatták ki a nekik tetsző alkotást, amely inspirálta őket szövegük megírására. Igen izgalmas vállalkozás, hogy egy-egy kortárs író vagy költő milyen új értelmezést talál az illető képhez.

Valló Péter (Kossuth- és Jászai Mari-díjas), a Radnóti Színház főrendezője irányítja ez előadásokat. Mint mondja, örül a különleges kísérleti műfajnak szánt csemegének azért is, mert a legnagyobb remekműveket közelebb hozzák a látogatókhoz. Igyekszik évente felelősséggel megbízni kortárs irodalmárokat, bár azok lassan elfogynak a készletből, amíg a festmények nem. Az idei produkciók jelmezeit a MOME Divat- és Textilszakos hallgatói készítik Remete Krisztina oktatóval.

A néző eldöntheti, mennyi időt tölt el az egyes képeknél/jeleneteknél. A színészek a darabokat mind a hat este párhuzamosan és folyamatosan, többször egymás után adják elő. A képek a nemzeti kánon részei. Most azonban újabb jelentést hordozhatnak a 21. századi közönség számára.

A művek, az írók és a színészek:

Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklat a cédrusokhoz Libanonban – Berniczky Éva írása -: Stefanovics Angéla (előadásában).

Bálint Endre: Fűrészelni jaj de rossz – Dragomán György – Hámori Gabriella.

Fehér László: Kútbanéző – Garaczi László – Kelemen József, Szabó Sebestyén László (nov. 29-én.).

Hollósy Simon: Tengerihántás – Grecsó Krisztián – Szatory Dávid (nov. 8., 29., dec. 13.), Schmied Zoltán (nov. 15., 24., dec. 6.).

Szinyei Merse Pál: Majális – Kemény Zsófi – Csőre Gábor (nov. 15-én Olasz Renátó).

Munkácsy Mihály: Rőzsehordó nő – Kiss Noémi – Lovas Rozi, közreműködik Bánhegyi Tünde hegedűművész.

Székely Bertalan: Egri nők – Péterfy Gergely – Murányi Tünde (nov. 8., 15., 24.), Vándor Éva (nov. 29.), Csákányi Eszter (dec. 6., 13.).

Gulácsy Lajos: A varázsló kertje – Rakovszky Zsuzsa – László Zsolt.

Berény Róbert: Csellózó nő – Térey János – Tasnádi Bence, Hajdu Tibor (nov. 11-én.), közreműködik Tihanyi Zsuzsanna zongoraművész.

M. S. mester: Vizitáció – Tóth Kriszta – Balsai Móni, Trokán Anna.

Közreműködik még az Anima Musicae Kamarazenekar.

A sajtóbemutatón kedvcsinálónak megtekinthettük az MNG B épületének I. emeletén Hollósy Simon: Tengerihántás című művét és az arra komponált Grecsó Krisztián féle szellemes monológot (Párterápia címmel) Szatory Dávid nagyszerű előadásában.

Hasznos tanácsok: szervezett középiskolai csoportok külön kedvezményekkel vásárolhatnak jegyet az előadásra. A kezdés előtt javasolt érkezés: 18:30-kor!

Jegyek elővételben is kaphatók, a jegyár 4.000 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak 50% kedvezménnyel. Az előadásokon megvásárolható a katalógus a szövegekkel együtt 1.000 forintért.

A rendezvénysorozat tavasszal gyerekek számára folytatódik Minitextúra címmel.

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük