2023.június.06. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Thai-magyar kapcsolatok: Thaiföld királya, Chulalongkorn (V. Ráma) 110 évvel ezelőtt járt Magyarországon – emlékkiállítás

4 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/5605"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep5.thumbnail.jpg" border="0" width="80" height="100" /></a></span>Thaiföld királya,  Chulalongkorn (V. Ráma)  110 évvel ezelőtt,  1897.június 26-30. között tett látogatást Magyarországon, ettől számítjuk a thai-magyar kapcsolatok kezdetét.  Az évforduló alkalmából a Thaiföldi Királyság a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen fényképkiállítást állított össze, a tárlat képei a múzeum Aponyi termében láthatók  szeptember 28. és október 11. között. </p><p>

 kep5.thumbnailThaiföld királya,  Chulalongkorn (V. Ráma)  110 évvel ezelőtt,  1897.június 26-30. között tett látogatást Magyarországon, ettől számítjuk a thai-magyar kapcsolatok kezdetét.  Az évforduló alkalmából a Thaiföldi Királyság a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen fényképkiállítást állított össze, a tárlat képei a múzeum Aponyi termében láthatók  szeptember 28. és október 11. között.

 kep5.thumbnailThaiföld királya,  Chulalongkorn (V. Ráma)  110 évvel ezelőtt,  1897.június 26-30. között tett látogatást Magyarországon, ettől számítjuk a thai-magyar kapcsolatok kezdetét.  Az évforduló alkalmából a Thaiföldi Királyság a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen fényképkiállítást állított össze, a tárlat képei a múzeum Aponyi termében láthatók  szeptember 28. és október 11. között.

Az esemény hátteréről

A kelet-ázsiai országot 1949-ig  Sziám néven ismerte a világ,  1949 május 11-én változtatta királya hivatalos kiáltványban az ország nevét „Prathet Thai"-vá, magyarul Thaifölddé.  A Thai szó jelentése: „szabad", vagyis Thaiföld;  a „Szabad Ország".

 h.m. king chulalongkorn, rama v (1873)H.M. King Chulalongkorn, Rama V (1873)

Chulalongkorn király mindössze 15 éves volt trónra lépésekor, s teljes uralkodói hatalmát 20 éves korában kezdte gyakorolni.  Többszörösen súlyos felelősség nehezedett rá, hiszen trónralépésének ideje, az 1800-as évek vége, egybeesett a nyugati hatalmak régióbeli terjeszkedési, befolyási törekvéseivel.  A király tehetségét és előrelátását dicséri, hogy édesapja, Mongkut király útmutatásait követve, elemezte a szomszédos országok helyzetét, s nyilvánvalóvá vált számára, hogy a nyugati befolyás elleni nyílt fegyveres ellenállás hosszú távon kudarcra lenne ítélve.  Külpolitikájában ezért nyitott a nyugat felé, s ezzel megalapozta az ország mai napig tartó függetlenségét.

Reformokat indított az ország modernizálására, a közigazgatás nyugati norma szerinti berendezésére, a rabszolgaság intézményének eltörlése is nevéhez fűződik, világszerte üdvözölték ezen intézkedését.

Rendszeresen járva országát, a király szoros kapcsolatot alakított ki a vidéki lakossággal, támogatta a kultúrát és a művészeteket. Ennek volt eredménye, hogy a kézműipar, ezen belül az ország aranyművessége a kor egyik legjobbjaként vált ismertté, tükrözve az akkori gazdagságot és jólétet.

A királyi látogatás

Történelmi eseményként,  V. Ráma király volt az első thai uralkodó, aki Európába látogatott, így került sor magyarországi útjára is, ami hazánkban az első ázsiai királylátogatásnak számított.  Chulalongkorn király 9 hónapos útja alatt 14 országba látogatott el, a modern és függetlenségét mindvégig megőrző thai nemzet sokat köszönhet uralkodásának és európai útjának.  Bangkokból indult ezen európai útjára a király, hozzánk Budapestre Olaszországon és Ausztrián keresztül érkezett, vonattal.

Piamsak Milintachinda, Thaiföld nagykövete megnyitó beszédében emlékeztetett, magyarországi látogatásakor a királyt és 30 tagú kíséretét a kormányzat és a magyar emberek barátságosan fogadták. A hazánkban tapasztalt vendégszeretet, kedvesség, barátság és az életforma mély benyomást gyakorolt a királyra és a sziámi küldöttségre.  Olyan jól érezte magát a király Magyarországon, hogy két naposra tervezett látogatását öt napra hosszabbította. 

A korabeli Vasárnapi Újság szerint, a budapesti napok, a gödöllői népünnepély, de különösen a kisbéri és a bábolnai ménes-látogatás tett nagy hatást a királyra és kíséretére.

A nagykövet hangsúlyozta, a most megnyílt fotokiállítás a Thaiföld és Magyarország között 110 éve fennálló barátság, a kitűnő thai-magyar kapcsolatok dokumentuma, ösztönöz bennünket a népeink közötti jóviszony további ápolására, az együttműködés gyümölcsöztetésére minden területen, s arra, hogy népeink minél többet sajátítsanak el egymástól.

http://www.hnm.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.