2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tiszavirág Fesztivál június 16-20.

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/92027"><img class="image image-preview" src="/files/images/tiszavirág.preview.jpg" border="0" width="472" height="195" /></a></span>10 éves lett Közép-Magyarország legnagyobb ingyenes fesztiválja! Amíg szakemberek ezrei gondolkodnak azon, hogy mitől lesz jó egy fesztivál, addig Szolnokon sikerült erre megtalálni a választ: otthon lenni úgy, hogy közben kinyitjuk nappalinkat a nagyvilágra, s néhány napra bárkit beengedve több ezer fős házibulit tartunk változatos programokkal, hazai és külföldi fellépőkkel. <p> 

10 éves lett Közép-Magyarország legnagyobb ingyenes fesztiválja! Amíg szakemberek ezrei gondolkodnak azon, hogy mitől lesz jó egy fesztivál, addig Szolnokon sikerült erre megtalálni a választ: otthon lenni úgy, hogy közben kinyitjuk nappalinkat a nagyvilágra, s néhány napra bárkit beengedve több ezer fős házibulit tartunk változatos programokkal, hazai és külföldi fellépőkkel.

 

10 éves lett Közép-Magyarország legnagyobb ingyenes fesztiválja! Amíg szakemberek ezrei gondolkodnak azon, hogy mitől lesz jó egy fesztivál, addig Szolnokon sikerült erre megtalálni a választ: otthon lenni úgy, hogy közben kinyitjuk nappalinkat a nagyvilágra, s néhány napra bárkit beengedve több ezer fős házibulit tartunk változatos programokkal, hazai és külföldi fellépőkkel.

 

A kert fáinak tövében népzene, jazz, blues, swing és rock szól, a szerszámos házikóból a legjobb borokat mérik, s megkötések nélkül bármikor beszaladhatunk a konyhába egy szelet zsíros kenyérért, sajtért, vagy valami melegebb harapnivalóért. Ha úgy tartja kedvünk, leülünk a fűre, hogy megnézzünk egy jó kis filmet, s az sem zavar, ha közben szomszéd váratlanul mellénk huppan. Az idén tízedik születésnapját ünneplő Szolnoki Tiszavirág Fesztivál, közép-Magyarország legnagyobb ingyenes kulturális kavalkádja, ezúttal is sokszínű zenei palettát, és rengeteg programot kínál a fesztiválozóknak.

 

A X. Tiszavirág Fesztiválon a világzenétől a rockig idén is színes lesz a felhozatal.  Magyarországon először a Tiszavirág Fesztiválon mutatkozik be a Franciaországban tömegeket megmozgató La Rue Ketanou. A párizsi trió zenéje ötvözi a francia sanzon, a folk rock és a reggae elemeit, bohém, színházias, humoros előadással tarkítva. Ismét eljön a fesztiválra a dánok blues favoritja Tim Lothar, és fokozza a várhatóan jó hangulatot a német kortárs-sanzon zászlóvivője a berlini BudZillus is. A belga zenei színteret idén a salsát, a balkán népzenével, punk-al és ska-val ötvöző Jaune Toujours képviseli.

 

A nemzetközi hangok mellett a magyar zenészek sem hiányozhatnak.

Első szabadtéri nagykoncertjét adja Szolnokon Rúzsa Magdi, és idén látható lesz a hazai folk-díva, Palya Bea is. A Manu Chao-féle punkos latin vonalat hibátlanul hozó Ocho Macho mellett itt lesz többek között Ferenczyi György és a Rackajam, az Ozone Mama, és Európa legjobb Elvis-zenekara, az Ed Phillips and the Memphis Patrol. A fesztivál egyik különleges pillanatának ígérkezik a Kowalsky meg a Vega, és a Magyar Honvédség Szolnoki Légierő zenekrának közös koncertje, de itt lesz a Guns 'N Roses- örökség hazai zászlóvivője, a Hollywood Rose-t is. Az új generációt többek között a Muriel, a The Bosky, képviseli, de idén sem marad el a fesztiválon fellépő zenészekből összeálló alkalmi formáció, a Tiszavirág Blues Jam sem. A Cseh Tamás Program keretén belül zeneipari szakmai pódiumbeszélgetések, és fiatal tehetséges előadók koncertjeit élvezheti a közönség.

 

Az egyedi, hangulatos környezetben zenei és gasztronómiai különlegességet kínáló fesztivál idén is ingyenes. A helyszín a szolnoki Tisza-parti sétány, amihez a kiváló minőségű családi borászatok, pálinka-manufaktúrák, és kézműves sörfőzdék kínálata társult. A Tiszavirág egyediségéhez nagyban hozzájárul a helyszín sajátos hangulata: a névadó kérészvirágzás, a nyári melegben a folyópartot elárasztó kellemes hársfaillat az évek folyamán sajátságos védjegyévé vált a rendezvénynek.

 

A Borházak Utcája idén is a legjobb családi borászatok felhozatalát kínálja. Ahogyan azt a borbarátok megszokhatták már, idén is közvetlenül a boros gazdák kínálják a portékáikat a pult mögül, legyen szó egy laza fröccsről, vagy egy testesebb száraz vörösborról. A Borházak utcájában idén megtalálható lesz a villányi favorit Bock család új generációja, Günzer, Vylyan, Kovács-Harmat Pincészet és Jackfall Bormanufaktúra, Tokajt idén a Belgä által megénekelt Áts Károly is képviseli a Júlia Pince és Sauska mellett, de eljön a Mátraaljáról Szőke Mátyás, Szekszárdról Mészáros és Németh Család pincészete, a Balaton-felvidékről pedig Figula mellett Léránt-pincészet kínálja majd a legjobb nedűket. Az egri borvidéket a Juhász testvérek, Kovács Nimród és a Daróci-Nagy Pincészet, Etyeket a Pozsonyi-pince és Haraszthy, Sopront a Winelife, Tolna-Völgységet a Bernát Pince, míg Arad-hegyalját Balla Géza képviseli. A gyümölcs- desszertborok szerelmeseit a szegedi Kontyos Borház várja.

 

Természetesen idén sem maradhatnak el a Tiszai hajósok teréről a hazai kézműves sörházak, és a legjobb nemzetközi minőségi sörök, elég csak az ír, vagy a cseh sörpiar remekeire gondolni. Érkezik ital Fótról, Monyótól, Rotgurgertől, Demjántól, Jászdózsáról, és Rizmayertől is. A kirakodóvásáron minőségi kézműves portékák lesznek a fesztivál „Fő utcájának" is tartott Sóház utcai forgatagban

 

A klasszikus hangulatú Park kertmoziban, a hangulatos Vershegy-parkban  babzsákfotelekből olyan kultikus mozifilmeken lehet majd szórakozni, mint a Star Wars paródiák legjobbjaként számon tartott Űrgolyhók, a Hal neve Wanda, a Hóbortos hétvége, vagy az AIRPLANE!, de műsorra tűzték a szervezők a cseh filmgyártás egyik remekét,  Az örökséget is.

 

A fesztivál névadójának számító természeti jelenséget, a tiszavirágzás testközelből is megcsodálható, a szolnoki kikötőből induló hajós és motorcsónakos túrák keretén belül.

„A fesztivál városi szimbólumot teremtett, közösségeket hozott létre, egyedülálló módon ülteti egymás mellé a fiatalokat és az időseket – társadalmi "rangsortól" függetlenül. Szakmai és látogatói körökben egyaránt nagyon jó a megítélése – az év legjobban várt rendezvénye. Nagy dolog, amit ez a rendezvény elért." – összegezte a rendezvény elmúlt tíz évét Kovács Ákos fesztiváligazgató, a Tiszavirág Fesztivál megálmodója. „ A fesztivál erre a helyszínre lett kitalálva. Az ide szervezett programok ebben a környezetben nyújtják azt a hangulatot, amit a közönség felé adni akarunk" – foglalta össze a Tiszavirág varázsát a szolnoki kultúrmisszió zászlóvivője.

 

www.tiszaviragfesztival.hu

www.facebook.com/tiszaviragfesztival

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.