2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tiszta forrás a Muzsikással és Jandó Jenővel

3 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44424"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/muzsikas.thumbnail.jpeg" border="0" width="72" height="100" /></a></span>Olyan gyakran idézik a "tiszta forrás" szókapcsolatot Bartók (és Kodály) zenéje, szellemisége kapcsán, hogy mielőtt a Müpa 2010. október 24-i, egészen különleges matinékoncertjéről szó esne, álljon itt a "tiszta forrás" forrása, Bartók varázslatos Cantata profanájának utolsó versszaka: <td valign="top"> </td>  <br />

Olyan gyakran idézik a "tiszta forrás" szókapcsolatot Bartók (és Kodály) zenéje, szellemisége kapcsán, hogy mielőtt a Müpa 2010. október 24-i, egészen különleges matinékoncertjéről szó esne, álljon itt a "tiszta forrás" forrása, Bartók varázslatos Cantata profanájának utolsó versszaka: 

 

  

Olyan gyakran idézik a "tiszta forrás" szókapcsolatot Bartók (és Kodály) zenéje, szellemisége kapcsán, hogy mielőtt a Müpa 2010. október 24-i, egészen különleges matinékoncertjéről szó esne, álljon itt a "tiszta forrás" forrása, Bartók varázslatos Cantata profanájának utolsó versszaka: 

 

  

Volt egy öreg apó.
Volt néki, volt néki
Kilenc szép szál fia,
Nem nevelte őket
Csak erdőket járni,
Csak vadat vadászni,
És addig-addig
Vadászgattak addig:
Szarvassá változtak
Ott a nagy erdőben.
És az ő szarvuk
Ajtón be nem térhet,
Csak betér völgyekbe.
A karcsú testük
Gunyában nem járhat,
Csak járhat lombok közt.
A lábuk nem lép
Tűzhely hamujába,
Csak a puha avarba.
A szájuk többé
Nem iszik pohárból,
Csak tiszta forrásból.

A Bartók által feldolgozott román kolinda zenei szimbólumai jelennek meg és szólalnak meg a színpadon a legautentikusabb előadók tolmácsolásában. Az improvizatív, sodró erejű hangszeres népzene a Dunántúlról, Kalotaszegről, Gyimesből és a Mezőségből a Liszt-, Kossuth-, Magyar Örökség-, WOMEX- és Prima Primissima-díjas Muzsikás instrumentumain csendül majd fel, hiteles díszítésekkel, megcsillantva a teljesen egyedi magyar dudazene ritmus-és dallamvilágát. Hangokká formálódnak a szarvassá vált fiúknak otthont adó erdők, völgyek, lombok és a puha avar. És megszólalnak az e tiszta forrás éltette bartóki kompozíciók is a Liszt-, Kossuth-, Bartók-Pásztory-díjas, érdemes művész Jandó Jenő keze nyomán a zongorán. A Gyermekeknek kristálytiszta népdalfeldolgozásai, az Allegro barbaro hangszeres népzenét őrző akkordjai, a Román népi táncok hegedűt és dudát is megelevenítő tételei bizonyára sokak számára ismerősek lesznek anélkül, hogy magukat a darabokat hallották volna valaha. A délelőtt 11 és délután 3 órakor kezdődő hangversenyeken a Fesztivál Színház közönsége ízelítőt kaphat a hangszerek működéséből, a falusi élet jeles eseményeihez kötődő zenélési szokásokból, és fokozatosan maga is bekapcsolódhat a muzsikálás lelket tisztító folyamatába.

Október 24., vasárnap 11.00 és 15.00
Fesztivál Színház
MATINÉKONCERTEK
Tiszta forrás
Bartók és a népzene
Bartók: Allegro Barbaro
Részletek zongorára írt ciklusokból: Gyermekeknek, Kis szvit zongorára, Szabadban, Román népi táncok
Dunántúli, kalotaszegi, gyimesi, mezőségi hangszeres népi dallamok
Jandó Jenő – zongora
Muzsikás együttes: Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter, Hamar Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük