„Még mindig forog a Föld?!" címmel 2010. október 19. és 21. között kerül sor Foucault híres ingakísérletének megismétlésére Szombathelyen.

„Még mindig forog a Föld?!" címmel 2010. október 19. és 21. között kerül sor Foucault híres ingakísérletének megismétlésére Szombathelyen.

A kísérlet bemutatásának 130. évfordulója alkalmából 2010. október 19-én 10 órakor megtelt a Székesegyház. A jelenlevők élénk figyelemmel várták az inga elindítását. A köszöntőben elhangzott, hogy a híres Foucault-féle ingakísérlet 1880-as – szintén a Székesegyházban történő – bemutatása az akkor 23 éves Gothard Jenő és 21 éves testvére, Gothard Sándor valamint a premontrei gimnáziumban tanító Kunc Adolf nevéhez fűződik.

Puskás Tivadar, Szombathely város polgármestere beszédében elmondta, hogy a XIX. század utolsó harmadában a kísérleti fizika egész Európában, így Magyarországon is jelentős fejlődésnek indult, s felidézte, hogy a szombathelyi Gothard fivérek – többek között e kísérlettel – is kivették részüket a tudomány előrehaladásában. Puskás Tivadar elmondta: a templom az imádság helye, és most a tudomány helye, mert ez is Isten dicsőségét és nagyszerűségét hirdeti.

Fazekas Márton premontrei kormányzó perjel az alázatosságra hívta fel a hallgatóság figyelmét. Mint mondta, alázat kell ahhoz, hogy észrevegyük Istent a fizikai jelenségek mögött, s hogy a hit és a tudomány nem mondanak ellent egymásnak, a cél, hogy mindenki gyarapodjék a kísérlettel.

A köszöntő beszédek után az ingát Puskás Tivadar, Szombathely város polgármestere; Gadányi Károly, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának rektora; Seifert Tibor, az ELTE rektorhelyettese és Koltay Ferenc, a Szombathelyi Székesegyházért Közhasznú Alapítvány elnöke közösen indították el.

A résztvevők, miközben figyelték az inga mozgását, három előadást is hallhattak. Jankovics István A Foucault-inga Szombathelyen címmel tartott előadásában felidézte a múlt nagy feltalálóit és világhírű felfedezéseiket. Szólt a 130 évvel ezelőtti szombathelyi kísérletről, a premontrei gimnázium fizikatermének rendkívül modern, a kísérletezésnek és kutatásnak teret engedő felszereltségéről, valamint a Gothard testvérek és tanáruk, Kunc Adolf munkásságáról is.

Kovács József PhD A Foucault-inga fizikája kapcsán a kísérlethez kapcsolódó fizikai alapfogalmakról és a kísérlet megvalósításáról tartott előadást, majd a témát egészen más oldalról, az irodalom felől közelítette meg Fűzfa Balázs PhD „És mégis mozog a Föld", avagy az irodalom és a világegész címmel.

Az ingakísérlet 2010. október 20-án és 21-én reggel 8 és este 6 óra között megtekinthető. Az elhangzó előadásokat rögzítették, és a kísérlet ideje alatt folyamatosan közvetítik.

Mátyás Zsófia/Magyar Kurír

Képek: Mátyás Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük