Magyarország vezető energiahatékonysággal és épületfelújítással foglalkozó szakmai rendezvénye, a CEP® Clean Energy & Passive House EXPO 2010   október 27-án,  szerdán reggel 10.30 órakor kezdődik.

 

Magyarország vezető energiahatékonysággal és épületfelújítással foglalkozó szakmai rendezvénye, a CEP® Clean Energy & Passive House EXPO 2010   október 27-án,  szerdán reggel 10.30 órakor kezdődik.

A Nemzetközi Kiállítás és Konferencia az Energiahatékony és Intelligens Épületek  október 27-28-án új néven, de a korábbihoz hasonló feltételekkel kerül megrendezésre Budapesten, a budakeszi úti Europa Hotels & Congress Centerben.   A rendezvényen az elmúlt évi kiállítói létszám közel kétszeresére, mintegy 60 kiállító mutatja be innovatív termékeit  500 négyzetméteren.  A szervező  ezer látogatót és 400 konferencia hallgatót vár a kétnapos rendezvényre, mely iránt máris fokozott érdeklődés nyilvánul meg.

Varga István,  a szervező REECO Hungary Kft. tulajdonosa, Lutring Tünde,  a REECO Hungary Kft. projekt managere és Debreczy Zoltán, a MAPASZ (Magyar Passzívház Szövetség) elnöke adott tájékoztatást  október 20-án a rendezvény programjáról.

Az idei rendezvény középpontjába az energiahatékony épület-felújítások és az intelligens épületek témakörét állították.

Elhangzott;  a témaválasztást indokolja az az elfogadott EU elvárás, mely szerint 2020 után már csak  „közel 0-energiaigényű épület"  építhető a tagállamokban.  Hazánkban a középtávú épület-technológiai elképzeléseket ennek megfelelően kell alakítani. Ehhez szükség van az állami szabályzókra és arra, hogy minél nagyobb számban válassza vállakozó és felhasználó az energia-hatékony zöld energiát.   

A második alkalommal megjelenő szakmai esemény részét képezi a Zöld Építészeti Napoknak,   megnyitó rendezvényeként vezető témaköre idén,  a passzívházak  mellett,  az energiahatékonyság lesz.  

A REECO rendezvények hagyományait követve, itt is a kiállítást kísérő Konferenciák  hordozzák a lényeges szakmai mondanivalót, üzenetet.

Szakmai közhelynek számit a világon mindenütt, így hazánkban is, hogy az energia jelentős része az épületekben hasznosul,  nálunk sajnos rendkívül pazarló módon, igen alacsony hatékonysággal.  Az energiahatékonyság javítása legfontosabb közügyeink egyike, melyet nemcsak az új építéseknél, de a meglévő épületállomány felújításánál  is érvényesíteni kell.

A kormányzat ennek érdekében hirdette meg, jövő év eleji indulással, az évente kb. 100 ezer lakásra vonatkozó  komplex,  energia-hatékony  épület- felújítási programot.

Erről szól a  CEP rendezvény kiemelt, október 28-i  „Energiahatékony épületfelújítás"  c. konferenciája, melynek első részében a Nemzetgazdasági Minisztérium energiastratégiai és otthonteremtési államtitkára, Bencsik János megnyitó beszéde után közvetlen vezető munkatársai, Olajos Péter  helyettes államtitkár, Grónay Andrea  főosztályvezető, illetve Dr. Nyikos Györgyi,  a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, valamint a MÉASZ- Építőanyagipari Szövetség főtitkára, Pálvölgyi Tamás tart előadást a komplex program tervezett célkitűzéseiről, főbb irányvonalairól.

Délután külön szekciók foglalkoznak a finanszírozási, önkormányzati kérdésekkel, és az innovatív megoldásokkal, bemutatva a legjobb példákat.

Az energiatakarékos épületüzemeltetés egyik legfontosabb eleme az  intelligens épületirányítás, ennek kulcsszereplője a KNX Hungary Egyesület,  a buszrendszerű intelligens épületirányítási technológia képviseletében.

A technológia segítségével a rendelkezésre álló energia hatékonyan kezelhető középületekben, közintézményekben, irodaházakban, szállodákban, társasházakban és kórházakban is.

Az épületek energiahatékonysága mellett a minőségi anyagokkal történő építkezés is egyre nagyobb szerepet kap a CEP® Expo-n.  Felismerve a téma fontosságát, a Magyar Passzívház Szövetség, a kiállítás társszervezője,  a nyitónapon, október 27-én  szakmai konferenciát szervez,  Passzívházak – minőség, minősítés, minőségbiztosítás  címmel.

A konferencia azokról a minőségi építőanyagokról nyújt bővebb információkat, amelyeket nemcsak a passzívházak, hanem az alacsony energiaszintű családi és sorházak, irodaházak és közintézmények építése és felújítása esetén kellene alkalmazni.

Többek között előadást tart itt a Nemzetgazdasági Minisztériumból Csider László otthonteremtési főosztályvezető, Debreczy Zoltán, a MAPASZ elnöke, Tőkés Balázs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építéskivitelezési Tanszékének tudományos munkatársa és Kárpáti József, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke.

Több különleges témakört konferencia formájában is körbejárnak: 

Október 27-én a MEEVET (Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Energia Társasága)  kifejezetten villanyszerelő cégek, szakemberek részére tart konferenciát a  Smart Grid  (intelligens hálózat) jellegű, háztartási nagyságrendű energiatermelés- és hálózatra való feltáplálás témájában.

Október 28-án a Hidrogén Platform rendezi őszi konferenciáját a  hidrogén- és üzemanyag-cellákról,  s a témához kapcsolódó, saját összeállítású középtávú Cselekvési Tervéről.

A kiállítók Szakmai Fórumán folyamatosan hangoznak el igen érdekes előadások, cég- ill. termék-bemutatók.

A szakemberek mellett laikusok számára is sok érdekes látnivaló kínálkozik, közülük kiemelkedik a SOLAR-LED cégnek a napenergia hasznosítását gyakorlatban bemutató kamionja, mely európai körútját megszakítva a rendezvényen is látható lesz.

Ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot az ELMŰ által üzemeltetett Fiat-500-as elektromos személyautó, valamint a jól ismert EATON (US)  és a németországi alapítású Kapsch világcégek első közös hazai bemutatkozása épület-automatizálás és távközlés témában.  Az  1892 áprilisában alapított Kapsch egyébként Magyarországot választotta teszt-régiójának, mondván, „ami Magyarországon működik, az máshol is beválik".

http://www.cep-expo.hu/

www.cep-expo.hu/pressemeldungen.html?&L=1

http://www.mapasz.hu/

http://www.knxhungary.eu/

http://www.makesz.hu/

http://www.meevet.hu/

http://www.hidrogenplatform.hu/

http://www.eaton.com/EatonCom/index.htm

http://www.kapsch.net/hu/hu/Pages/default.aspx

A REECO csoport, mely a RENEXPO®  és a  CEP® Expo  szervezője, szakmailag független szervezetként több  országban tevékenykedik.  Stuttgart melletti főirodáján kívül Aradon, Berlinben,  Budapesten, Brüsszelben, Salzburgban, valamint Lisszabonban működtet regionális irodákat, rendezvényeket eddig Brazíliában, Indiában, Ukrajnában, Kínában és Koreában szervezett.

A REECO évente több mint 10 saját szakmai rendezvényen mutatja be a megújuló energiaforrásokhoz fűződő szakismereteket és szakmai-, ill.  cégkapcsolatokat.  A REECO konferenciáin, szakkiállításain, tréningjein és más rendezvényein évente növekvő számú résztvevő szerez gyakorlati ismereteket. Számuk 2009-ben meghaladta az ötvenezret.  A REECO nemzetközi viszonylatban több száz egyetemi oktató és a zöldenergia-iparban dolgozó kutató és szakértő ismereteit közvetíti.

Valamennyi rendezvényidőpont megtalálható a http://www.energie-server.de/ oldalon.

http://www.reeco.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük