2022.01.27.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tíz éves az Erste Group Danubia Nyári Egyetem — Nyári egyetem nyolc ország diákjainak Kelet-Közép-Európáról, határok nélkül

5 min read
<p>  <span class="inline inline-left"><a href="/node/42104"><img class="image image-preview" src="/files/images/erste-group_logo_0.gif" border="0" width="162" height="61" /></a></span>Az Erste Group tíz évvel ezelőtt a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemmel karöltve kezdte szervezni a Kelet-Közép-Európában egyedülálló nyári egyetemet. A program nem csak a tudásanyag elmélyítését szolgálja, hanem az ismeretek határokon átnyúló cseréjét is elősegíti a kelet-közép-európai térségből érkező hallgatók számára. Ezév július eleje óta 56 diák vett részt a kurzuson. </p><p>

  Az Erste Group tíz évvel ezelőtt a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemmel karöltve kezdte szervezni a Kelet-Közép-Európában egyedülálló nyári egyetemet. A program nem csak a tudásanyag elmélyítését szolgálja, hanem az ismeretek határokon átnyúló cseréjét is elősegíti a kelet-közép-európai térségből érkező hallgatók számára. Ezév július eleje óta 56 diák vett részt a kurzuson.

  Az Erste Group tíz évvel ezelőtt a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemmel karöltve kezdte szervezni a Kelet-Közép-Európában egyedülálló nyári egyetemet. A program nem csak a tudásanyag elmélyítését szolgálja, hanem az ismeretek határokon átnyúló cseréjét is elősegíti a kelet-közép-európai térségből érkező hallgatók számára. Ezév július eleje óta 56 diák vett részt a kurzuson.

– „Az Erste Group tíz éve rendezi meg a Danubia Nyári Egyetemet a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemmel közösen. A programmal úttörő vállalkozásba kezdtünk, ami azonban nem áll messze tőlünk, hiszen az Erste Group mindig is hitt Kelet-Közép-Európa jövőjében. A térség ma már stabilan zárkózik fel Nyugat-Európához, a mi szándékunk pedig az, hogy közreműködjünk ebben az fejlődésben. Az Erste Group tőkét kovácsol a Danubia Egyetemből, hiszen vezetőink közös műhelymunkákon együtt dolgoznak a résztvevőkkel a pénzpiacokra és személyzeti kérdésekre vonatkozó témakörökben. Nem csak a hallgatók szerezhetnek itt fontos ismereteket, amit később hasznosítani tudnak, de vezetőinknek is lehetőségük nyílik arra, hogy évről-évre újdonságokat tanuljanak a hallgatóktól. Úgy gondolom, hogy ez a kezdeményezés egyaránt hasznos minden szereplő, a hallgatók, a társegyetemek, az Erste Group és az egész régió számára egyaránt – jelentette ki Ursula Kuntner-Schweickhardt, az Erste Group HR-fejlesztési és -toborzási igazgatója. 

Az év elején tartott kiválasztási folyamat során nyolc országból 56 diákra esett a választás, akik részt vehettek a tizedik Erste Group Danubia Nyári Egyetemen. Az idei kurzuson a hallgatók öt hét alatt végigjárták Kelet-Közép-Európát. A hallgatók intenzív elméleti képzésen vettek részt a Pénzügyi szolgáltatások és a Humánerőforrás-menedzsment elnevezésű szemináriumokon a partneregyetemek közgazdasági karain, majd a helyi Erste Group-leányvállalatoktól érkezett szakértők által tartott műhelymunkán hasznosították a tanultakat. A Nyári Egyetem mindemellett kulturális esteket és kirándulásokat is kínált a hallgatóknak, akik így jobban megismerhették a fogadó ország fővárosát és kultúráját.

2010-ben az Erste Group Danubia Nyári Egyetem öt kelet-közép-európai országba látogatott el. Az első állomás a román főváros, Bukarest volt, utána pedig a szerbiai Belgrád, majd a horvátországi Zágráb következett. Ezután a hallgatók a szlovákiai Pozsony felé vették az irányt, végül megérkeztek a már hagyományosan utolsó állomásra, Bécsbe.

A résztvevő osztrák hallgatók is nagyon lelkesen beszéltek a Nyári Egyetemről. – „A Danubia olyan élményt jelentett számunkra, amit soha nem fogunk elfelejteni. Nem csak hogy sok mindent tanultunk, de még nyolc országból érkezett hallgatókkal is találkozhattunk, ez pedig segített lebontani az előítéleteket és a sajnos még mindig elég jellemző sztereotípiákat" – mondta egyikük. A hallgatók a tananyaggal kapcsolatban is nyilatkoztak: – „A Danubia segített áthidalni a szakadékot az elmélet és a gyakorlat között, hiszen az átfogó program a mi kívánságaink és igényeink szerint összeállított esettanulmányokat, projektfeladatokat és műhelymunkát is kínált. Az Erste Group regionális vezetőivel kialakított és az összes kérdésünket megválaszoló direkt kapcsolat lehetőséget adott számunkra, hogy bepillantást nyerjünk a színfalak mögé és megnézzük, valójában miként működik egy-egy bank" – emelte ki egy másik hallgató.

Az Erste Group Danubia Nyári Egyetem 2000-ben indult. Az elmúlt tíz év során kelet-közép-európai egyetemi hallgatók kaptak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek az egy hónapon át tartó nyári egyetemen annak érdekében, hogy elmélyítsék ismereteiket és még jobban megismerjék a térséget. Az Erste Group térségbeli növekedésével párhuzamosan bővült a Danubia programja is, s idén már nyolc ország szerepelt az egyetemi térképen. Ausztriában, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Szerbiában, Horvátországban, Ukrajnában és Romániában tanuló egyetemisták jelentkezhetnek minden évben a programra. Ezek közül évente öt országba látogatnak el a hallgatók. A végállomás mindig az Erste Group bécsi központja.

A bankcsoport nem csak a munkatársainak jövőbeli képzését tartja fontosnak, hanem azt is, hogy részt vegyen a holnap felsővezetőinek oktatásában. A mai társadalomban az interkultúrális és szociális képességek a versenyképesség egyik kulcsát jelentik, és pontosan ezek azok az értékek, amelyeket az Erste Group Danubia Nyári Egyetem is vall.

2011-ben nyolc társintézmény (a belgrádi, a pozsonyi, a budapesti, a bukaresti, a kijevi, a prágai, a bécsi és a zágrábi közgazdaságtudományi egyetem) hallgatói jelentkezhetnek az Erste Group Danubia Nyári Egyetemen való részvételre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük