Karácsony alkalmából az Ételt az Életért Alapítvány, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének humanitárius programja közel 10 ezer adag meleg ételt és 6000, egyenként több mint 20 összetevőből álló tartós élelmiszercsomagot oszt ki országszerte a rászorulók között.

 

Karácsony alkalmából az Ételt az Életért Alapítvány, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének humanitárius programja közel 10 ezer adag meleg ételt és 6000, egyenként több mint 20 összetevőből álló tartós élelmiszercsomagot oszt ki országszerte a rászorulók között.

 

Bár az Ételt az Életért Alapítvány egész évben nagy erőkkel dolgozik a rászorulók ellátásán, és év közben több kiemelt ételosztást is tart, az adventi akciók és a karácsonyi háromnapos megmozdulás a legnagyobb mind közül. Az ünnepi akciósorozat december elején Pécs, Győr és Szeged településeken kezdődött el, itt alkalmanként több száz családot, gyermeket vagy fedél nélkül élőt láttak vendégül a program önkéntesei.

 

Karácsony mások mosolyáért – 3 napig a téren

A karácsonyi akciók csúcspontja a 3 napon át tartó kiemelt karácsonyi ételosztás a fővárosi Blaha Lujza téren. Itt naponta 1500 db hidegcsomag és 1600 adag ebéd, tea és édesség várja az érkezőket. Az ételosztást évről évre hírességek is segítik, kifejezve elhivatottságukat az Ételt az Életért Alapítvány céljai és humanitárius tevékenysége iránt, pl. Vadon Jani, Réz András, Vasvári Csaba, Fischer Iván és mások. December 26-án a NOÉ Állatotthon is csatlakozik az akcióhoz, a négylábú kedvencekre gondolva.

 

Az ételosztásokon csekély jövedelmű családok, betegség vagy rokkantság miatt hátrányos helyzetűvé vált emberek, kiskeresetű családok, munkanélküliek, kisnyugdíjasok és olyan sokgyermekesek vesznek leginkább részt, akik a téli időszakban választani kényszerülnek: vagy közmű számláik maradnak befizetetlenek, vagy nem tudnak orvosságot venni, vagy az asztalra nem jut elég betevő. A családoknak komoly megtakarítást jelent a Blaha Lujza téri ételosztás.

 

"A legnagyobb kihívás a karácsonyi időszakban a hideg és a rossz idő. A hosszas sorbanállást elkerülendő évek óta dupla osztósoron szolgáljuk ki vendégeinket, vagyis párhuzamosan két sávban osztjuk ugyanazokat az élelmiszereket. A helyszínre érkezők sorszámozott karszalagot kapnak, ami garantálja, hogy nekik biztosan fog jutni a csomagból és az ételből. A karszalagokat legelőbb 9 órakor vehetik át a résztvevők, ezért kérjük, senki se fagyoskodjon hajnaltól kezdve a téren. A nagykonyhánkon a főzőüstöknek ilyenkor maximális a kihasználtságuk, igyekszünk mindenki terhein enyhíteni" – mondja Szilaj Péterné szóvivő, a szervezési munkálatok közepette. "Az egyetlen, amit az Ételt az Életért munkatársai ilyenkor kívánnak, hogy legyen jó idő. De ha szakad a hó, mi akkor is itt leszünk, hisz ez a kötelességünk" – emeli ki.

 

Ételosztások:

  • December 21-én Marcaliban
  • December 23-án Somogyvámoson
  • December 24-25-26-án Budapesten, a Blaha Lujza téren: 1500 adag hideg csomag, 1600 adag ebéd, hírességekkel

 

Érdekességek:

  • Az Ételt az Életért kiemelt ételosztásban naponta 120-150 önkéntes vesz részt.
  • A szakácsok reggel 4,30-kor kezdik a főzést, naponta kb. 250 liter teát, 1660 liter darapudingot, és 800 liter meleg egytálételt készítenek.
  • Az ételosztó autók és teherautó naponta négyszer fordul.

 

www.karitativ.hu

www.krisna.hu

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük