2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Több ezer kilométert utazik az import paradi-csom, pedig itt a finom magyar

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80072"><img class="image image-preview" src="/files/images/170%20ezer%20tonna%20parika%20termett%20tavaly.jpg" border="0" width="479" height="318" /></a></span>A hazai paradicsom- és paprikatermelők megélhetésének kulcsa, ha megbízható technológiával folyamatosan jobb minőségű árut állítanak elő, mint külföldi versenytársaik. A másik kitörési pont a fogyasztás növekedése lenne, hiszen a mediterrán országokban évente átlagosan elfogyasztott 30 kilogrammnyi paradicsomhoz és paprikához képest itthon alig a felét esszük meg.</p> <p> 

A hazai paradicsom- és paprikatermelők megélhetésének kulcsa, ha megbízható technológiával folyamatosan jobb minőségű árut állítanak elő, mint külföldi versenytársaik. A másik kitörési pont a fogyasztás növekedése lenne, hiszen a mediterrán országokban évente átlagosan elfogyasztott 30 kilogrammnyi paradicsomhoz és paprikához képest itthon alig a felét esszük meg.

 

A hazai paradicsom- és paprikatermelők megélhetésének kulcsa, ha megbízható technológiával folyamatosan jobb minőségű árut állítanak elő, mint külföldi versenytársaik. A másik kitörési pont a fogyasztás növekedése lenne, hiszen a mediterrán országokban évente átlagosan elfogyasztott 30 kilogrammnyi paradicsomhoz és paprikához képest itthon alig a felét esszük meg.

 

E két tényező mellett a fogyasztói tudatosság adhat okot némi optimizmusra, észrevehetően többen keresik az ízletes magyar zöldségeket, hangzott el a Syngenta és az Árpád Agrár Zrt. szentesi rendezvényen, ahol több mint száz paradicsom és paprika termelőnek szakmai előadásokon vázolták az ágazat helyzetét, a technológiai lehetőségeket. Hazánkban a hajtatott paradicsomtermesztés megközelítőleg 410 hektáron, paprikatermesztés pedig 1000 hektáron zajlik. A termésátlag a paradicsom esetében 10-55 kilogramm/négyzetméterre, paprikánál 10-25 kilogramm/négyzetméterre tehető, függően a termesztés technológiai színvonalától. Az elmúlt évben a gazdálkodók 138 ezer tonna paradicsomot és 170 ezer tonna paprikát termeltek, főként a Dél-Alföldön.

 

Antal Gyula zöldség termékmenedzser elmondta: az idei esztendő a kedvezőnek mondható időjárási viszonyok ellenére nem indult jól a paradicsomtermelők számára, az árak estek és április végére nehezen értékesíthetővé vált a termés. Az elkövetkezendő hónapok előtt ez nagyon rossz előjelnek számít. A paprika piaci viszonyai jobbak, a tavalyihoz hasonló árakon zajlik az értékesítés. Mint megtudtuk: a friss hazai paprika és paradicsom túlnyomórészt hazai pultokra kerül, a paradicsom exportja elenyésző a megtermelt mennyiséghez képest, paprikából a kápia adja az exportra kerülő áru zömét.

 

– Ezzel szemben az importtal szinte egész évben számolnunk kell. A tudatos magyar fogyasztó a hazai terméket keresi, ha az elérhető a polcokon – mondta Gulyás János szaktanácsadó. – A kereskedők szempontjai azonban nem mindig esnek egybe a magyar termelők érdekével. Ha olcsóbb terméket kínálnak Hollandiából vagy Lengyelországból, akkor azt fogják árusítani, még ha az gyengébb minőség is a hazainál.

 

A szakemberek szerint a fogyasztókban tudatosítani kell, hogy a hazai termelő által előállított áru ellenőrzött körülmények közül, a legtöbb esetben biológiai védelemmel ellátott létesítményből kerül ki. Az itt termesztett zöldség frissen, gasztronómiai és táplálkozástani értékeiből szinte semmit nem vesztve kerül a piacra. Nem utazik még szinte éretlenül napokig Európa országútjain, hanem a lehető legrövidebb idő alatt a fogyasztó asztalára kerül. Az ágazat nagy kitörési pontja lehetne, ha a hazai fogyasztás nőne, mert a mediterrán országokban például kétszer annyit esznek e zöldségfélékből, mint itthon.

 

A hazai termesztők sikerességének záloga, ha folyamatosan jobb minőséget állítanak elő, s ehhez megbízható technológiát használnak. A Syngenta, mint a világ vezető növényvédőszer gyártó és forgalmazó cége hatékony termékeket biztosít, hogy a zöldségtermelők meg tudják védeni állományaikat a betegségekkel, kártevőkkel szemben.

 

– Emellett a fajtanemesítés terén is élen járunk: ebben az évben egy kiváló paradicsomfajtát és hegyes erős paprikát ajánlunk a termelőknek – ismertette az újdongásokat Antal Gyula. – A Clodano F1 paradicsomfajtát a mintaként számon tartott Franciaországban választottuk ki a hazai termelők számára. Itt ugyanúgy szenvednek a termelők az importdömpingtől és megoldásként a jobb minőséget, ízt, beltartalmat ígérő fajtákat kínálják a fogyasztóknak. A Clodano F1 termőképességben is állja a versenyt a legbővebben termő fajtákkal és színe, íze is kiemelkedő. Az El Fares F1 hegyes erős paprika pedig egy ragyogó színű, biztonságosan termelhető újdonság kellemes csípősséggel.

 

A rendezvényen a fajta és növényvédelmi újdonságok mellett a különféle mesterséges közegekről – kőgyapotról, kókuszháncsról, nyárfakéregről – is szó esett. Ezek ma már nélkülözhetetlenek a korszerű termelésben. Gulyás János szaktanácsadó elmondta: a nyárfaapríték használata pár éve indult el hidegfóliás termesztésben. Ezzel a módszerrel költséghatékonyan, a növényeket a kórokozóktól jobban védve lehet minőségi paradicsomot és paprikát termeszteni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.