A vállalat jelenleg több mint 500 megváltozott munkaképességűeknek és fogyatékkal élőknek biztosít munkát, valamint befogadásuk megkönnyítésére érzékenyítő tréningeket is szervez.

A vállalat jelenleg több mint 500 megváltozott munkaképességűeknek és fogyatékkal élőknek biztosít munkát, valamint befogadásuk megkönnyítésére érzékenyítő tréningeket is szervez.

A Tesco 2004 óta tudatosan részt vállal a megváltozott munkaképességűek és fogyatékosok foglalkoztatásában. A vállalat 2010-ben indította el a Befogadó Közösség elnevezésű programját, melynek eredményeként ma már több mint 500 megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkatárs dolgozik az ország Tesco áruházaiban. Az év végéig az áruházlánc közel 1000 megváltozott munkaképességűt tervez foglalkoztatni. Az elfogadásuk és beilleszkedésük elősegítésére a vállalat érzékenyítő tréningeket is szervez a közvetlenül érintett munkatársaknak és vezetőknek.

A megváltozott munkaképességűek vagy fogyatékkal élők adminisztrációs, pénztáros, eladói, árufeltöltő, üvegvisszaváltó vagy akár osztályvezetői, azaz szinte bármilyen munkakörbe jelentkezhetnek, melyben szeretnének elhelyezkedni. Speciális munkakörök létrehozásával is segítjük munkavállalásukat, hogy mindenki megtalálhassa a számára leginkább megfelelő munkakört. A program erősíti a vállalat törekvését, hogy jó szomszédi magatartást tanúsítson, és a vállalati értékek (úgy bánunk másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak) szerint működjön.

A Tesco párbeszédet kezdeményezett több alapítvánnyal és civil szervezettel, hogy közösen találják meg az érintetteket és gondoskodjanak a megfelelő elhelyezésükről. A Tesco többek közt együttműködik a hallássérülteket, látássérülteket és mozgássérülteket képviselő országos egyesületekkel, a támogatott foglalkoztatást és komplex munkaerő szolgáltatást nyújtó szervezetekkel, az Ability Parkkal, valamint a 4M (Megoldás Munkáltatóknak és Megváltozott Munkaképességű Munkavállalóknak) programban részt vevő szervezetekkel.

A megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő munkatársak elhelyezése mellett nagyon fontos, hogy a vezetők és munkavállalók el tudják őket fogadni és gördülékenyen tudjanak együttműködni velük a mindennapi munkák során.  Az elfogadásuk elősegítése és a fogyatékosságról minél több ismeret megszerzése érdekében a vállalat az Ability Parkkal együttműködve tréningeket szervez a közvetlenül érintett munkatársaknak és vezetőknek.

A Befogadó Közösség program keretében szervezett érzékenyítő tréningek bemutatják a fogyatékkal élők élethelyzeteit, megkönnyítve ezzel elfogadásukat és beilleszkedésüket a társadalomba. Az Ability Park az esélyegyenlőség jegyében évek óta működteti élményparkját, ahol látás-, hallás- és mozgássérült, autista és értelmi fogyatékos animátorok által bemutatott játékokkal segítik megtapasztalni, hogy milyen is az ő világuk. A Befogadó Közösség tréning résztvevői is kipróbálhatták magukat ezekben a helyzetekben, és megoszthatták élményeiket egymással.

„Megrendítő volt szembesülni azzal, hogy milyen lehet, ha hiányzik egy érzékszervünk, például egy sötét szobában kellett tájékozódnunk. A feladatokat fogyatékos emberek mutatták be, és az nagyon tanulságos volt, ahogyan ők elfogadják a fogyatékosságukat. Pozitív gondolkodásúak, és céljaik vannak. Nagyon hasznosnak tartom a tréninget, sok mindenre rávilágít, ami segíti a fogyatékosok megértését, akik nemcsak munkatársaink lehetnek, hanem vásárlóink is"  – mondta el Halász Adrienn, a kecskeméti Tesco áruház személyzeti igazgatója.

Az eddigi tapasztaltak alapján bebizonyosodott, hogy a Befogadó Közösség tréningek hasznosak, és elérik céljukat, hiszen a részvevők számos ismerettel gazdagodnak. A gyakorlati tapasztalatok ugyanis hatékonyabban segítenek a fogyatékos emberek elfogadásában és a velük szembeni idegenkedés leküzdésében.

„A Tesco elkötelezte magát a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának tudatos bővítése mellett, hogy a körülöttünk, fogyatékkal élő személyek is részesei legyenek a valahova tartozás élményének és a munka világának. A Befogadó Közösség program egy úttörő kezdeményezés a magyarországi kiskereskedelemben; a mindennapok részévé szeretnénk tenni a fogyatékkal élők foglalkoztatását, példát mutatva ezzel a közösség, a vásárlóink és versenytársaink számára"- mondta el Gerry Gray, a Tesco-Global Áruházak Zrt. vezérigazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük