2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Több száz embert mentett meg az öngyilkosságtól

2 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44548"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep_232.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="73" /></a></span>Hivatalos becslés szerint 160, egyes sajtóértesülések szerint viszont közel 400 ember életét mentette meg az elmúlt évtizedek során egy nyugdíjas ausztrál üzletember és felesége.

kep 232.thumbnailHivatalos becslés szerint 160, egyes sajtóértesülések szerint viszont közel 400 ember életét mentette meg az elmúlt évtizedek során egy nyugdíjas ausztrál üzletember és felesége.

kep 232.thumbnailHivatalos becslés szerint 160, egyes sajtóértesülések szerint viszont közel 400 ember életét mentette meg az elmúlt évtizedek során egy nyugdíjas ausztrál üzletember és felesége.

A 84 éves Don Ritchie a Sydneyi-öböl fölé magasodó Gap-szikla közelében lakik, ahonnan nemcsak a turisták gyönyörködnek a kilátásban, hanem minden évben körülbelül ötvenen vetik le magukat, hogy véget vessenek életüknek. Az idős férfi otthonából figyeli a látogatókat, és ha valaki túl sokat időzik a sziklán, kisétál hozzá, és megszólítja. „Az ember nem nézheti ölbe tett kézzel. Meg kell próbálni megmenteni őket. Ennyi az egész."

Az idős, rákbetegségben szenvedő Ritchie ma már nem tudja a halálba igyekvőket fizikai erővel visszarántani a meredély széléről, ami korábban olykor előfordult. De, mint mondja, mindig jelen van, hogy elbeszélgessen azokkal, akik végezni akarnak magukkal, és a barátságos rábeszélés sokszor azzal végződik, hogy meghívja az illetőt magukhoz egy teára. Nem faggatózik, nem prédikál, hanem mosolyog és meghallgat. Módszere sokszor működik, ha nem is mindig. Sok embert nem tudott megnyerni, de, mint mondja, többet mentett meg, mint amennyit elveszített. „Konyhai mérlegeket és szeletelőket árultam, majd egy biztosítótársaság élén dolgoztam. A Gapnél életet próbálok „eladni" – fogalmaz.

Az idős férfi nem emlékszik minden találkozásra, de felidézi egy asszony esetét, aki cipőjét levetve, zavart arckifejezéssel méregette a szikla alacsony kerítését. Ritchie megszólította, és meghívta a házukba egy teára. Az asszony elmondta, hogy depressziós, és nem hat a gyógyszer, amit felírtak neki. A házaspár biztatta, hogy írasson fel másik gyógyszert. Hónapokkal később az asszony egy üveg francia pezsgőt küldött nekik, majd egy karácsonyi lapot, amelyen megköszönte a segítséget.  

Don Ritchie-t az öngyilkosságok megelőzésében vállalt szerepéért az ország második legrangosabb kitüntetésével, az Ausztrál Érdemrenddel tüntették ki 2006-ban – írja a LifeSiteNews.

Magyar Kurír

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.