December 3-án a Budapest Jazz Klubban a magyar olimpikonok tiszteletére adott koncertet óriási sikerrel Tommy Víg, a hajdani „dobos csodagyerek".

December 3-án a Budapest Jazz Klubban a magyar olimpikonok tiszteletére adott koncertet óriási sikerrel Tommy Víg, a hajdani „dobos csodagyerek".

   Sajnos ezen nem vettem részt, viszont láttam és ámulva hallgattam épp hetven évvel ezelőtt a Fővárosi Nagycirkuszban „dobpárbajt vívni" Beamter Bubival. Víg Tomi ekkor     7 (!) éves volt. A szereplés egy esztrádműsor keretében történt, ahol fellépett Fényes Kató, Kapitány Anni, Lantos Olivér, Putnoki Gábor, azidőtájt a legnépszerűbb énekesek, Homm Pál, aki egy Villon-Faludy balladát szavalt, Halmai Imre, Alfonzó, ők ketten az esztrád műsorok elmaradhatatlan szereplői voltak. Ez volt az előadás első része.

  Szünet után a konferanszié, talán Verebes Károly, bejelentette a csodagyereket, édesapja Víg György, és a Chappy-együttes kíséretével. Háttérben a zenekar halkan zümmögött, előttük öt méterre a két párbajozó. Az első dobszólónál mindenkinek elakadt a lélegzete. Tomi úgy kezelte a dobfelszerelést, kiegészítve egy második lábdobbal, üstdobbal, cintányérokkal, effektpergővel, álló és felső tammal, hogy Beamter nagymestert valóban túlszárnyalta. Édesapja a gyerek mellett állt egy lépésnyire a klarinétjával, amelyet úgy kezelt, mint egy kígyóbűvölő a furulyáját. A dobpárbajt természetesen a kisfiú nyerte meg.

   Hogyan is alakult Tomi élete a későbbiekben? 1956-ban emigrált az Egyesült Államokba, ahol kibontakoztatta egyedülálló zenei tehetségét. Megtanult hangszerelni, vezényelni, vibrafonon játszani, Rendszeresen dolgozott Los Angeles legkiválóbb hang- és film-stúdióiban, beleértve a Warner Brothers, Fox, Universal, Columbia, Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount stúdiókat. Ezernégyszáz felvételen működött közre. 2001-ben a Los Angeles Jazz Society neki ítélte a vibrafonosok Oscar-díjának megfelelő "Vibraharpists' Academy Award" díjat.,

   Egy különleges névsor, akikkel együtt koncertezett vagy készített felvételt. Tony Curtis, Sammy Davis Jr., Judy Garland, Dean Martin, Mickey Rooney, Frank Sinatra, Burt Bacharach, Jerry Goldsmith, Stan Kenton, Michel Legrand, Artie Garfunkel, Dianna Ross, Rod Stewart, 1984-ben megbízták a Los Angeles-i olimpiai játékok alkalmából megrendezett hivatalos "Olympic Jazz Festival" szervezésével, a fesztivál zenekarát is ő vezényelte.

   2006-ban hazatért, jelenleg is aktív muzsikus, komponista, hangszerelő. Különböző zenekarok szólistájaként gyakran lép fel Európában és Amerikában is. De már vendégszereplőként. Budapesti koncertjeit szívesen hallgatják az Egyesült Államok magyarországi nagykövetei.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük