2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Töretlen a befektetési célú kereslet a nemesfémpiacokon

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44633"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Sajt__k__zlem__ny_20101025[1].thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="69" /></a></span>Az elmúlt napokban lejtőre került az arany és az ezüst árfolyama, de a befektetési célú kereslet továbbra is magas szinten maradt - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> . <p>

sajt k zlem ny 20101025[1].thumbnailAz elmúlt napokban lejtőre került az arany és az ezüst árfolyama, de a befektetési célú kereslet továbbra is magas szinten maradt – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

sajt k zlem ny 20101025[1].thumbnailAz elmúlt napokban lejtőre került az arany és az ezüst árfolyama, de a befektetési célú kereslet továbbra is magas szinten maradt – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Míg az arany ára az elmúlt héten 3,29%-ot (forintban 1,45%-ot) csökkent, egy uncia ezüst 5,61%-kal (forintban 3,81%-kal) került lejjebb az egy héttel korábbi záró értékéhez képest. A csökkenő árfolyamok csekély mértékben csökkenő, illetve stagnáló készleteket eredményeztek a tőzsdén kereskedett nemesfémekre specializálódott alapoknál. Az SPDR Gold Trust aranykészlete 0,28%-kal fogyatkozott, az ezüstbe fektető iShares Silver Trust ezüstkészlete pedig az egész elmúlt héten változatlan maradt. Megfigyelők a csökkenő árfolyamok dacára stabil ETF-készleteket úgy interpretálják, hogy a befektetők továbbra is az emelkedő árfolyamokban bíznak.

Az arany és az ezüst árfolyamának folytatódó emelkedésében hisz a kanadai Bank of Nova Scotia is. A Nova Scotia leánya, a ScotiaMocatta a globális aranypiac egyik meghatározó szereplője, Észak-Amerika legfontosabb aranyra specializálódott kereskedőháza, számos bányászati projekt finanszírozója. A bankház elemzője, David Christie a múlt hét végén egy, a bank ügyfeleihez eljuttatott közleményben úgy fogalmazott, hogy „hiszünk a nemesfémszektor növekedésében, amely a Fed és más jegybankok kvantitatív lazítást célzó intézkedései nyomán folytatódni fog". A közleményben 1.500 dolláros unciánkénti aranyárat jövendölnek még erre az évre, továbbá 25 dollárt egy uncia ezüst esetében. „Nem látunk semmiféle okot, ami az aranyárfolyam növekedését hosszú- vagy középtávon fel tudná tartóztatni. Úgy számítunk, hogy a növekedés folytatódni fog, a technikai ellenállások miatti rövidtávú korrekciók által meg-megszakítva" – írja Christie.

A nemesfémpiacok továbbra is a Távol-Keletről és a feltörekvő gazdaságokból kapják a legfőbb impulzusokat. Az elmúlt héten több adat is megjelent ezzel kapcsolatban.

India

A rekordárfolyamok ellenére számos indiai kereskedő növekvő aranykeresletről számol be. A mumbai székhelyű aranyimportőr Indusland Bank a november 5-ei Diwali ünnep közeledtével érzékelhető keresletnövekedést észlel. Úgy tűnik, hogy az utóbbi napok enyhe árfolyamcsökkenését az indiaiak máris aranyvásárlásra használják.

Japán

A japánok nem számítanak különösebben aranykedvelő nemzetnek. A biztos befektetésre vágyók inkább a szigetország államkötvényeibe fektetnek. Tokióból ily módon az ipari kereslet élénküléséről érkeznek hírek. „Az elektronikai szektor a saját termeléséhez a magas árak mellett is kénytelen a nyersanyagot felvásárolni", nyilatkozta a napokban egy tokiói nagykereskedő a The Economic Times hasábjain.

Kína

Hongkongi híradások szerint tartósan magas a népi Kínából érkező kereslet: „Az emberek továbbra is veszik az aranyat, mert 1.400, 1.500, sőt akár 1.600 dolláros árfolyamra számítanak. Ezen kívül a jüan felértékelése még tovább fokozza a kínai keresletet."

Dél-Korea

A Dél-koreai jegybank a Financal Timesban megjelent hírek szerint devizatartalékai egy részének aranyba történő átcsoportosításán gondolkozik. Dél-Korea devizatartalékainak jelenleg 63%-át USA-dollárban tartja, és mindössze 0,2%-át aranyban.

Vietnám

Vietnám a legjelentősebb aranyfogyasztó az ázsiai térségben. 2008 júniusában a kereskedelmi deficit csökkentésének érdekében a vietnámi Jegybank mégis betiltotta az aranybehozatalt. A tilalom életbelépése előtti hat hónapban ugyanis Vietnám 60 tonna aranyat importált. A Vietnamneten megjelent hírek szerint most megszüntethetik az importstopot, amire több ékszerkereskedő máris behozatali szándékát jelezte. A Saigon Jewellery 5 tonna arany, versenytársa a Phu Nhuan sajtóhírek szerint 2 tonna nemesfémet importálna.

Irán
Az arab napilap Asharq Alawsat nemrégiben arról cikkezett, hogy az iráni lakosság aranyba és nyugati valutákba menekíti megtakarításait. Az embereket több gazdasági és politikai ok is erre motiválja. Sokan félnek attól, hogy Irán provokatív politikája előbb vagy utóbb a Nyugattal való háborús konfliktushoz vezethet. A kormány újabban az ékszerekre 3%-os különadót vetett ki, hogy ezzel is gátolja a tőkekimenekítést és a vélelmezett pénzmosást. A gazdasági helyzet eközben folyamatosan romlik: a rial néhány hét alatt 20%-os leértékelődésen esett át, naponta 3.000 állás szűnik meg az országban, és a hivatalos infláció mértéke már elérte a 15%-ot.

Oroszország

Az orosz Nemzeti Bank devizatartalékai október második hetében 0,5%-kal 503,7 milliárd dollárra növekedtek. A központi bank egyidejűleg 22 tonnával növelte aranytartalékait is, amelyet hivatalosan most 748 tonnában adnak meg.

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.