A kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő valamint a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett vegyészprofesszor a Kerület Napján rendezett gálaesten vehette át díszpolgári címét Hoffmann Tamás polgármestertől.

 

A kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő valamint a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett vegyészprofesszor a Kerület Napján rendezett gálaesten vehette át díszpolgári címét Hoffmann Tamás polgármestertől.

 

Újbuda első díszpolgári elismeréseit 1991-ben adták át. Az önkormányzat rendelete szerint a kerület díszpolgárává azok választhatók, akik a városrész fejlődéséhez kiemelkedő teljesítményükkel vagy életművükkel hozzájárulnak. A kitüntető címet az elmúlt 25 évben a magyar kultúra és tudományos élet olyan jeles képviselői kapták meg, mint dr. Habsburg Ottó Európai Parlamenti képviselő, a Páneurópai Unió nemzetközi elnöke, Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa, Makovecz Imre Kossuth-díjas építész vagy a közelmúltban elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző és karmester.

 

Törőcsik Mari kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Színésze a felterjesztés indoklása szerint a magyar színjátszásban és filmművészetben maradandó értékeket létrehozó életművéért, generációkra ható női főszerepeiért, valamint Újbuda iránti szeretete és ragaszkodása elismeréseként érdemelte ki díszpolgári oklevelét.

 

Dr. Náray-Szabó Gábor vegyészprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett szakember a tudományos életben kifejtett több évtizedes kutató-fejlesztő és oktató munkássága, valamint a közéletben kifejtett tevékenysége miatt vált érdemessé a kitüntető címre.

 

A díszpolgári okleveleket Hoffmann Tamás polgármester november 11-én, a Kerület Napja alkalmából rendezett gálaesten adta át a kitüntetetteknek. Az ünnepi eseményen ezen kívül sor került a polgármesteri dicséretek valamint az Újbuda kiváló intézményvezetője cím, az Újbuda mesterpedagógusa cím, az Újbuda szolgálatáért elismerés, az Újbuda gyermekeiért elismerés, az Újbuda kiváló vállalkozója cím, az Újbuda kiváló iparosa elismerés, az Újbuda sportjáért életműdíj és a Családbarát Vállalkozás Újbuda cím átadására, melyhez Hoffmann Tamás polgármesteren túl Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője is gratulált a díjazottaknak.

 

http://ujbuda.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük