2013. március 9-én 14.00-18.00 óra között Tórum fiai – családi nap vízimadarak és ördögűző kesztyűk jegyében.

2013. március 9-én 14.00-18.00 óra között Tórum fiai – családi nap vízimadarak és ördögűző kesztyűk jegyében. Ezen a szombati napon izgalmas családi délutánra várják az észt kultúra iránt érdeklődő látogatókat, gyerekeket, felnőtteket és szépkorúakat egyaránt.
Az érdeklődők múzeumi óra, biblioterápiás műhely, tárlatvezetés, filmvetítés és kézműves foglalkozások segítségével tekinthetnek be az észtek és a más Szibériában élő rokon népek hagyományos kultúrájába és mai életébe.

A program:
14.00-14.35

Beszélő lenkévék és ördögűző kesztyűk – múzeumi foglalkozás gyerekeknek

Valóban ördögűzők-e a míves kötött kesztyűk, mire jó egy olyan kanál, aminek egy nyele, de két kanálfeje van, miért olyan nagyok a kötött harisnyák vádlijai? „Az észt szigetvilág néprajzi képe száz évvel ezelőtt – Bán Aladár gyűjteménye" című kiállítás játékos felfedezésére hívják a családos látogatókat.

A foglalkozást vezeti: Bodnár Kata

 

14.00-15.00

Az északi fény – biblioterápiás műhely meseszerető felnőtteknek

Ízelítőt nyújtanak az észt folklór- és népköltészeti alkotásokból, bemutatják a könyvtárukban fellelhető műveket, majd egy (vagy több) észt népmese segítségével útnak indulnak, hogy megtudják, hol villog az északi fény, hogyan főz sört a veréb, és miképp lehet jó időt csinálni. De a mesékben fellelhető tudás, tapasztalat által azt is megbeszélhetjük, hogy miért nem élünk boldogan, amíg meg nem halunk.
A foglalkozást vezeti: Nagy Réka

 

15.00

Tárlatvezetés a Saaremaa, Muhumaa és Hiiumaa című kiállításban

A tárlatvezetést tartja: Kerezsi Ágnes, a kiállítás kurátora

(lásd: http://euroastra.hu/node/68019)

 

16.00

Filmklub: Tórum fiai (1960, 61 perc)

Az Észt Intézet filmvetítései sorozatban, A vízimadarak népe. Lennart Meri filmes vándorútjai 1969-1988 című kiállításhoz kapcsolódva.

Az 1980-as évek második felében Nyugat-Szibériában forgatott dokumentumfilmben, a háromezer éves múltra visszavezethető hagyomány, a hanti medveünnep elevenedik meg.

 

17.00

Tórum fiai néprajzos szemmel

Kötetlen beszélgetés a film kapcsán a rokon népek életéről, hitvilágáról, sorsuk mai alakulásáról, Kerezsi Ágnes néprajzkutató „fotós vándorútjai" felelevenítésével.

 

14.00-18.00

Kézműves műhelyek

Készítünk nganaszan minta alapján bőr pénztárcát és nyakbavalót, fémlemezből és speciális fényvisszaverő anyagból geometrikus mintájú és madárforma bicikli- és táskafityegőt, igazi észt öltöztetős papírbabát.

Kicsik és nagyok is kipróbálhatják az észt hagyományos szalagfonást.

 

Jegyárak:
Egyéni belépő: 1400 Ft
Kedvezményes belépő: 700 Ft
A programon a más esetben díjmentességet élvezők 50 %-os kedvezményes belépővel vehetnek részt.

 

2013. március 9. 14.00-18.00

Tórum fiai

Néprajzi Múzeum

1055 Budapest Kossuth Lajos tér

 

http://neprajz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük