5%-os számlavezetési és pénzforgalmi költségnövekedést tapasztalhattak a mikrovállalatok a második negyedév három hónapja alatt – mutatta ki a Clarté Consulting negyedéves mikrovállalati bankpiaci körképe.

 

5%-os számlavezetési és pénzforgalmi költségnövekedést tapasztalhattak a mikrovállalatok a második negyedév három hónapja alatt – mutatta ki a Clarté Consulting negyedéves mikrovállalati bankpiaci körképe.

 

A mikrovállalati ügyfélkörnek nyújtott sztenderd banki termékekről készült tanulmány az összes, 21 bank összes mikrovállalati termékét veszi figyelembe:  a számlacsomagokat és fizetési forgalmi szolgáltatásokat, betéteket, forgóeszköz és beruházási hiteleket. A tanulmány hat ügyfélprofilra számítja ki az egyes bankok legkedvezőbb költségű termékeit és ezeket teszi számlavezetési és összköltség szerinti sorrendbe, megmutatva, hogy mely bankra történő váltással az ügyfelek mekkora megtakarítást érhetnek el.

 

A bankometer.hu adatbázisa alapján a Clarté Consulting szakértői által készített elemzés kimutatta, hogy míg a betéteknél nem volt változás az előző negyedévhez képest és a hitelek is csak a referenciakamatok változása miatt árazódtak át, addig a számlavezetési és a pénzforgalmi költségek terén drágulást tapasztalhattak az ügyfelek a második negyedévben. A legkisebb forgalmú ügyfeleknél ez akár 20%-os havi számlavezetési költségnövekedést is jelenthetett, az átlagos drágulás minden ügyfélprofil esetén 4-6% körüli volt.

 

A számlavezetési költségek növekedése mellett fokozódott a bankok közötti verseny is, a negyedév során minden ügyfélprofil esetén megváltozott a bankok sorrendje: a Citibank, a Raiffeisen és a Volksbank versenyképessége nőtt leginkább a versenytársakéhoz képest, miközben a Budapest Bank, a MagNet Bank és az Oberbank vesztett leginkább a versenyképességéből. A mikrovállalatok a megfelelő bankválasztással még a legkisebb forgalom esetén is éves szinten 100 ezres, nagyobb forgalom esetén pedig akár milliós költséget is megspórolhatnak a megfelelő bankválasztással, a tanulmány ebben kíván ütmutatást adni. A tanulmány megrendelhető itt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük