A múlt hét végére a dollárnak sikerült némileg visszaerősödnie, és pénteken még a gyengébb gyártói ISM beszerzési menedzserindex ellenére is enyhén erősebb szinten zárt a masszívan robogó euróval szemben.

 

A múlt hét végére a dollárnak sikerült némileg visszaerősödnie, és pénteken még a gyengébb gyártói ISM beszerzési menedzserindex ellenére is enyhén erősebb szinten zárt a masszívan robogó euróval szemben.

 

Ahhoz, hogy a dollár tovább erősödjön, újabb kedvező adatokat kellene a héten látnunk – a legfontosabb a május 8-i, a mezőgazdaságon kívüli munkaerőpiaci folyamatokról szóló jelentés lesz. Gyanítom, hogy a vártnál kicsit gyengébb adatok nem fogják megrázni a dollárt, mivel a dollár gyengülése a múlt héten gyakorlatilag kimerült azt követően, hogy a Fed semmilyen iránymutatást nem adott a várható kamatpolitikájára vonatkozóan – az árfolyamokat valószínűleg leginkább a pozícionálások alakították. Ilyen módon igencsak gyenge foglalkoztatási adatoknak kellene kijönniük ahhoz, hogy tovább gyengítsék az egyébként is mélyponton lévő USD-t, de most éppen nincs különösebb okunk arra, hogy ilyen adatokra számítsunk.

 

Ma éjszaka ülésezett az ausztrál jegybank, amely várhatóan kamatot fog csökkenteni – kivéve, ha a jegybank meg akarja ismételni a múltkori húzását, amikor legutolsó ülésén erősen felnyomta az árfolyamokat (akkor még mélyponton volt az ausztrál dollár, most azért már elmozdult onnan). De nem valószínű, hogy ilyen jellegű meglepetésre készülnének.

 

Érdemes a héten nagyon odafigyelni a hírekre, mivel ezek közül sok a G10 devizákhoz kapcsolódik, és akár komoly elmozdulások is történhetnek.

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük