Valamennyi népesedési mutató kedvezően alakult 2014 első négy hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal tegnap megjelent adatai szerint.

Valamennyi népesedési mutató kedvezően alakult 2014 első négy hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal tegnap megjelent adatai szerint.

Az élveszületések száma 2,9%-kal emelkedett január-április során, vagyis mintegy 800-zal több gyermek jött világra, mint a tavalyi év azonos időszakában. A halálozások száma ugyanakkor 3,7%-kal, csaknem 1 700-zal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Örömteli fejlemény, hogy 8,1%-kal, 500-zal több házasságkötésre került sor, ami rekord adatnak számít 2002 óta. A terhesség megszakítások száma pedig mintegy 1 300-zal, közel 10%-kal csökkent, ami szintén kiemelkedőnek tekinthető.

 Bizakodásra adhat tehát okot, hogy annak ellenére, hogy folyamatosan csökken a szülőképes korban lévő korosztály létszáma, egyre többen döntenek a családalapítás és a gyermekvállalás mellett.  Mindez a magyar családok és a nemzet jövője szempontjából meghatározó jelentőségű.  A kedvező adatok visszaigazolják az elmúlt négy év kormányzati intézkedéseit, melyek során jelentősen növeltük a családoknak nyújtott támogatásokat, s helyreállítottuk a házasság és a gyermekvállalás társadalmi megbecsülését. A kedvező népesedési folyamatok igazolják a családbarát politika létjogosultságát, és megalapozzák a gyermekes családok biztonságának megteremtése érdekében szükséges további kormányzati erőfeszítéseinket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük