A vatikáni könyvtár Sixtus termeA vatikáni könyvtár Sixtus termeA Vatikáni Könyvtár felújítása során a kéziratok számára tűzbiztos bunkert, az értékes papirusztöredékek tárolására klimatizált termet alakítanak ki.

A vatikáni könyvtár Sixtus termeA vatikáni könyvtár Sixtus termeA Vatikáni Könyvtár felújítása során a kéziratok számára tűzbiztos bunkert, az értékes papirusztöredékek tárolására klimatizált termet alakítanak ki.

A Vatikáni Könyvtár visszakapja olvasóteremként a freskókkal díszített Sixtus-termet (képünkön), amelyben a közelmúltban a Vatikáni Múzeum kiállításai kaptak helyet. A 2007-ben kezdődött felújítási munkálatok várhatóan 2010-ben fejeződnek be; ekkor a könyvtárat újra megnyitják a kutatók számára – nyilatkozta Raffaele Farina bíboros, a Vatikáni Könyvtár prefektusa a L'Osservatore Romano című vatikáni lapnak.

A felújítás során átépítik a XVI. században épült épület három emeletét, amelyeket külső felvonó köt majd össze. Az épületben kézirat-restaurálásra és fotóarchiválásra szolgáló laboratóriumok is helyet kapnak. A munkások idén nyáron fejezték be a kéziratállomány összecsomagolásának és elszállításának fáradságos munkáját: a 75 000 régi kéziratot jól védett vatikáni raktárhelyiségekben helyezték el.

A kéziratok tárolására kialakítandó bunkert tűzbiztos falakkal és burkolattal, valamint vészkijárattal látják el. Új technológiával biztosítják majd a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat, s a termet biztonsági rendszer fogja védeni. Mellette helyezkedik el az a kisebb helyiség, amelyben – még szigorúbb biztonság és még precízebb klimatizálás mellett – a Vatikán eredeti, papiruszra írott kéziratait őrzik majd. A leghíresebbek között van az a két Bodmer-papirusz, amelyet 2007-ben egy amerikai katolikus üzletember ajándékozott XVI. Benedek pápának. A 200 körül keletkezett, görög nyelvű kéziratokon a Lukács- és a János-evangélium szövegének kb. fele olvasható.

A könyvtárban a kéziratokon kívül mintegy 8300 ősnyomtatvány, több mint 70 000 nyomtatvány, metszet és térkép, több mint 300 000 érme és érem, valamint több mint 1,6 millió könyv található – idézi Farina bíborost a CNS.

MK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük