A közelmúltban életének 84. évében súlyos betegségben elhunyt Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész.

A közelmúltban életének 84. évében súlyos betegségben elhunyt Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész.

Udvardi Erzsébet művei mély hitet tükröznek az életbe, az emberi lét elhivatottságába. Egyházművészeti alkotásainak állandó témája a Biblia, az Ó- és Újszövetség, a szentek élete volt. Festett biblikus vázlatokat, oltárképeket, amelyek Badacsonytomaj, Badacsonyörs, Ábrahámhegy, Keszthely, Eszterháza, Vaja, Hévíz templomait és kápolnáit díszítik.

A lesencefalui templomban őrzik a művésznő: Szent Donát püspök könyörög a gyermek Jézushoz című oltárképét. Udvardi Erzsébetre emlékezik Dr. Bécsi László plébános.

Lesencefaluban a templomban őrizzük Udvardi Erzsébetnek ezt a gyönyörű, művészi alkotását. Ajándékba kaptuk tőle. Eredetije Lesencefaluban a szőlőhegyi Szent Donát kápolnában volt. A képet ellopták, a XVIII. századi keretét otthagyták.

Az eredetiről maradtak fényképek, és ennek alapján készült el, de a témát teljesebbé téve, a ma is látható festmény.

Ünnepélyes megáldását 1995. november 26-án, Krisztus Király vasárnapján Dr. Szendi József érsek úr végezte.

A kép tanúsítja, hogy készítője mélységében ismerte a keresztény hit tanítását, az evangéliumokat. A templomban a helyét, Jézus szenvedésének két állomása között, a művésznő jelölte ki. A megtestesülés célját, és a megváltás mikéntjét, így a festészet nyelvén is tanítja a szemlélőnek.

Szent Donát püspököt térdeplő helyzetben látjuk. Tekintetét a Gyermekre emeli, akit anyja, Mária tart. Jobbjával az égő falura mutat, a bajbajutottakért imádkozik, könyörög.

Az ünnepélyes megáldáskor az újságíró ilyen kérdést tett fel Udvardi Erzsébetnek: -„Lesencefalu egy apró kisközség. Megható az ön figyelmessége, szerényen vállalt szolgálata, e megbízás vállalása…"

A művésznő válasza: -„Tulajdonképpen ha hisszük, hogy Krisztus jelenléte teszi azzá a templomot, ami, azaz Isten házává, akkor mindegy, hogy Lesencefaluról avagy a sixtusi kápolnáról van-e szó. Akkor megbízás és megbízás között nincs különbség, mindegyik azonos jelentőségű. Ugyanolyan szép és nagy feladat bárhol szerepelni egy alkotással és megtisztelő számomra. Tehát egy kis falu temploma sem kisebb jelentőségű ebben az értelemben. S ha a festő hiszi ezt, akkor legyen boldog, ha felkérik egy ilyen feladatra." (Veszprém Megyei Napló 1995. december 5. 6. oldal).

Udvardi Erzsébet festőművész fontosnak tartotta, hogy gondozzuk az út menti kereszteket és emlékhelyeket. Ezek a magyarság és a kereszténység ékes jelképei – mondta. Így a Lesencetomaji Plébánia híveivel és az Uzsai Erdészet dolgozóival segíthettünk a 84-es gyorsforgalmú út mentén, a Tűzkődomb tövében, kezdeményezésére felújított, Piros kereszt megáldásának megszervezésében, amelyet Dr. Márfi Gyula érsek úr tartott 2005. november 13-án.

Ugyancsak ő kezdeményezte a 84-es főút 17-es kilométerjelzésének közelében lévő képfülke felállítását. Elhelyezte benne a Magyarok Nagyasszonya című festményét. Amikor ezt ismételten ellopták, 2011-ben sokak közreműködésével, a Vigasztaló Madonna című festményének másolatát tette bele, amely ma is látható.

Bécsi László plébános

Veszprémi Főegyházmegye/Magyar Kurír

Udvardi Erzsébet munkásságára emlékezik dr. Bécsi László plébános

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük