A Noerr és Társai Ügyvédi Iroda szervezésében egy szerdai szakmai fórum keretében vitatatták meg a szakértők az új építési szabályokat.

 

A Noerr és Társai Ügyvédi Iroda szervezésében egy szerdai szakmai fórum keretében vitatatták meg a szakértők az új építési szabályokat.

 

Dr. Nádasdy Zoltán, a Noerr és Társai Iroda vezetője az építési szerződések kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az új jogszabályok meghatározzák az építési szerződések kötelező formai és tartalmi elemeit. Bevezették továbbá az építési fedezetkezelő intézményt, amely mintegy letéteményesként a vállalkozóknak járó díj kifizetését koordinálja. A módosítások célja, hogy az építőipari körbetartozások megszűnjenek, amelyek különösen az alvállalkozókat sújtják, és tisztább viszonyok alakuljanak ki.

Ezt követően fejlesztők, Baross Pál, az ING Csoporttól, Kákosy Zsolt, a Harbor Kft képviseletében, Szilvási Pál, a Codic Hungarytől, illetve jogszabály-előkészítési részről Dr. Bodnár Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Építésügyi Szabályozási Osztály referense, kerekasztal formájában vitatták meg a jogszabályváltozás gyakorlati problémáit. A szakértők konklúziója az lett, hogy sok gyakorlati kérdésben nagy a bizonytalanság, így csak az első projektek adhatnak megnyugtató választ arra, hogy hol van szükség a jogszabály módosítására. A fedezetkezelő pozícióját illetően a jelenlevő bankok képviselői egyértelműen úgy foglaltak állást, hogy kivárnak, egyelőre nem kívánnak élni a jogszabály adta lehetőséggel.

Zárásként az ingatlanfejlesztők képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy a fedezetkezelő alkalmazása a projekteket drágítja, de hogy milyen mértékben, az egyelőre pontosan nem határozható meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük