Új sorozat a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorán. „Teret adunk az ifjú zseniknek".A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén először szentel egy teljes sorozatot a legígéretesebb közép-európai tehetségeknek.

 

Új sorozat a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorán. „Teret adunk az ifjú zseniknek".A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén először szentel egy teljes sorozatot a legígéretesebb közép-európai tehetségeknek.

 

Orosz, magyar, cseh és lengyel művészek lesznek az Új generációk koncertsorozat főszereplői Budapest egyik legimpozánsabb helyszínén, a Szépművészeti Múzeum barokk csarnokában. Az előadásokra egyenként és bérletben is vásárolhatók jegyek.

Március 23-án a Szépművészeti Múzeumban az 1983-as, moszkvai születésű Varvara Nepomnyascsaja mutatkozik be. A zongorafenomén az Orosz Gnyeszin Zeneakadémia, a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium és a Hamburgi Zenei és Színházi Főiskola diákja volt. Hosszú ideig koncertezett szólistaként, de Moszkvában folytatott tanulmányai során mégis a kamarazene került szívéhez a legközelebb. Számos díja közül legkiemelkedőbb a 2012-ben megrendezett Concours Géza Anda első helyezése.

 

Szintén zongorán játszik másnap, március 24-én a 2010-ben Junior Príma Díjjal jutalmazott Fülei Balázs. Fülei zongoraművészi diplomáját kitüntetéssel szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2008-ban, majd 2009-10-ben a Tel Avivi Zeneakadémián tanult Prof. Emanuel Krasovsky osztályában. Koncertjén a 2007-ben alapított lengyel Meccorre Vonósnégyes fogja kísérni, amely 2012-ben a londoni Wigmore Hall vonósnégyes versenyéről a második díjjal tért haza, a legjobb Haydn- és Mozart-előadásért pedig különdíjban részesült. A program a Lengyel Intézet támogatásával valósul meg.

 

A cseh Josef Špaček a hegedű bűvöletében él gyermekkora óta. Tehetsége a Julliard Schoolba juttatta, melyet Itzhak Perlman mentorálasával fejezett be. Špaček játéka egy New York-i kritikus szerint páratlan magyaros vitalitással rendelkezik. A 27 éves hegedűművész teljesítményét legutóbb 2012-ben tavaly a brüsszeli Nemzetközi Erzsébet Királyné Versenyen díjazták.

 

A fesztivál zárónapján, április 7-én családi koncertet ajánlunk: együtt lép fel az impresszív jazz játékáról és zeneszerzői kiválóságáról ismert Oláh Kálmán és a fia, Oláh Krisztián által vezetett trió. A klasszikus és jazz határmezsgyéjén mozgó formáció különleges zenei kalandot ígér. Az apa 2009-ben átvehette az Artisjus legjobb zeneszerzőnek járó díját.

 

A koncertsorozat részletes programja:

Márius 23, 19.30 Szépművészeti Múzeum, Barokk Csarnok
Varvara Nepomnyascsaja zongoraestje
Mozart: 12 variáció egy francia gyermekdalra („Ah, vous dirai-je maman"), K 265
Beethoven: c-moll szonáta, op. 111
Medtner: a-moll szonáta (Sonata-reminiscenza), op. 38/1
Sztravinszkij: Petruska

Március 24. 19.30, Szépművészeti Múzeum, Barokk Csarnok
Fülei Balázs (zongora) és a Meccorre Vonósnégyes
Lutosławski: Vonósnégyes
Brahms: f-moll zongoraötös, op. 34
A vonósnégyes tagjai: Wojciech Koprowski, Aleksandra Bryła – hegedű, Michał Bryła – brácsa, Karol Marianowski – cselló

Március 31. 19.30, Szépművészeti Múzeum, Barokk Csarnok
Josef Špaček (hegedű) és az Erkel Ferenc Kamarazenekar
Vivaldi : Négy évszak – A tavasz
Corelli: D-dúr concerto grosso
Mendelssohn: d-moll hegedűverseny

Április 7. 19.30., Szépművészeti Múzeum, Barokk Csarnok
Oláh Kálmán és az Oláh Krisztián Trió
Oláh Kálmán: Bartók Impressions
Bartók: Mikrokosmos – Ostinato
Oláh Kálmán: Passacaglia két zongorára
J. S. Bach: esz-moll prelúdium és fúga
J. S. Bach-Oláh Kálmán: esz-moll prelúdium
Oláh Krisztián: Jazzkompozíciók

Az Új generációk koncert sorozatra egyenként és bérletes konstrukcióban is lehet jegyet váltani (jegy ára:1500 Ft, bérlet ára: 4500 Ft) a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönségszolgálatán (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 11. nyitva: hétfő-péntek: 10-18 óra), a weboldalon és partnereiknél.

 

www.btf.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük