Paks -reaktorcsarnokPaks -reaktorcsarnokA TVEL leányvállalata, a JSC Gépgyártó Üzem előállította az első 12 darab üzemanyag-kazettát, valamint 6 egységnyi TVS ARK második generációs gadolínium üzemanyagot a Paksi Atomerőmű számára.

Paks -reaktorcsarnokPaks -reaktorcsarnokA TVEL leányvállalata, a JSC Gépgyártó Üzem előállította az első 12 darab üzemanyag-kazettát, valamint 6 egységnyi TVS ARK második generációs gadolínium üzemanyagot a Paksi Atomerőmű számára.

 

   A VVER-440 típusjelű üzemanyag a paksi erőmű négyes blokkjában már az idén felhasználásra kerül, 2010-től pedig a többi blokkban is kiváltja a jelenleg használt üzemanyagot. Az új üzemanyag speciális összetétele lehetővé teszi az erőművek hatékonyságának növelését a biztonsági előírások maximális betartása mellett. A Paksi erőmű számára a vállalat immár több mint 25 éve szállít nukleáris üzemanyagot.

Cseh, szlovák és finnországi atomerőművek után a Paksi Atomerőmű is átáll az Oroszországban kifejlesztett, második generációs VVER-440-es üzemanyag felhasználására. A JSC Gépgyártó Üzeme világelsőként gyártja az új gadolínium üzemanyagot, amely összetétele révén képes az üzemanyag tömegének növelésére.

A fejlesztett VVER-440 fokozza az uránium-kiégést és meghosszabbítja az üzemanyag felhasználásának élettartamát. A JSC szakértői több új módszert is bevezettek annak érdekében, hogy az üzemanyag alkotóelemeit még precízebben tudják előállítani.

Jelenleg számos oroszországi kutatóközponttal együttműködve kezdik meg a munkálatokat a harmadik generációs VVER-440 RK3 előállítására. Az RK3 összetétele lehetővé teszi az uránium hatékonyabb felhasználását, ezen kívül nincsenek benne fölösleges anyagok, mint például a cirkónium borítás, szemben a TVSA VVER-1000 típusú üzemanyaggal.

Az összetétel arányának változtatása – kevesebb cirkónium, több uránium – és az üzemanyagtartály-tömbök elrendezésének módosítása hatékonyabb működést biztosít az erőművek számára.

„A különböző termelői egységek és más részlegek együttműködésének köszönhetően sikerült megalkotni az új üzemanyagot" – hangsúlyozta Vasilij Kolosovskij, a JSC Gépgyártó üzem technikai részlegének helyettes vezetője. „A gyár ezzel befejezte a jelenlegi projekt kivitelezését, beleértve az üzemanyagtartály-tömbök hegesztési technikájának kifejlesztését."

A tervek szerint 2010-ben a JSC Gépgyártó Üzem 12 darab VVER-440 RK3 üzemanyag-kazettát gyárt le az oroszországi, kolskajai erőmű számára.

http://www.tvel.ru/en

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük