Ghavrilos Arghyropoulos étteremtulajdonos már 14 éve képviseli Magyarországon az autentikus görög konyhát. Az elsőt egy pünkösdfürdői beton buszmegálló átalakításával kezdte. A konyhát 36 négyzetméteresre kibővítette, majd megvette a szomszéd épületet, aztán kulturált teraszt és kerthelyiséget épített hozzá. A görög ízek már akkor nagy sikert arattak. A hír hamar terjed: a vendégek sorban álltak az utcán, hogy bejuthassanak a vendéglőbe.

 

Ghavrilos Arghyropoulos étteremtulajdonos már 14 éve képviseli Magyarországon az autentikus görög konyhát. Az elsőt egy pünkösdfürdői beton buszmegálló átalakításával kezdte. A konyhát 36 négyzetméteresre kibővítette, majd megvette a szomszéd épületet, aztán kulturált teraszt és kerthelyiséget épített hozzá. A görög ízek már akkor nagy sikert arattak. A hír hamar terjed: a vendégek sorban álltak az utcán, hogy bejuthassanak a vendéglőbe.

 

Ghavrilos Gyraldiko étterembirodalma eddig négy vendéglővel dicsekedhetett: Pünkösdfürdőn, Óbudán, Debrecenben és Veresegyházán nyitott remek görög étekműhelyeket.

A legújabb, az Estia Gyraldiko augusztus közepétől a XIII. kerületi Victor Hugo utca 35. alatt lévő tágas helyiségben fogadja az autentikus görög ízek magyarországi kedvelőit. A nem túldíszített, ízlésesen berendezett vendéglőben kellemes buzukizene szól – és meglepetésünkre a tulaj, Ghavrilos olykor énekel is.

Szívesen mesél a görög konyha három nagy tájegységéről:

   A görög szárazföldön sok hüvelyest, zöldséget és nyárson sült húst fogyasztanak.

   Az Ión-tengeri szigetek egykor velencei gyarmatok voltak, ott ezért erősen érvényesül az olasz hatás. Szeretik a tésztákat, de az olaszoknál intenzívebben fűszereznek.

   A Gyradiko konyhája a hagyományos kis-ázsiai ízvilágot hordozza. Isztambultól a Fekete-tengerig az évezredek folyamán sokféle nép fordult meg ott, amelyek mind nyomot hagytak a görög ételeken. Elsősorban az izmíri-szmirnai-konstantinápolyi örmény, zsidó, görög, arab, török és szláv ízek keveréke fedezhető fel benne. Ez a közép-görög vidék a legzamatosabb és legillatosabb a fűszerezés tekintetében. A nagyon csípős ízek nem jellemzik ezt a vidéket.

 

Ghavrilos maga importálja a hozzávalókat: ismerőstől az olajbogyókat, a lesbosi feta sajtot, a hagymát és a fokhagymát (szerinte más íze van, mint a makóinak), a testes olíva olajat, valamint Krétáról a legkevésbé szennyezett fűszereket. Még az ásványvíz is Görögországból származik. Itt megemlítendő, hogy a görögöknél nem divat a buborékos ásványvíz. Ha valaki Erős Pistát vagy ketchupot kérne a háziaktól, akkor elzavarják a McDonald's-be.

A „kóstolót" a szakmának a most tízéves Lucullus Baráti Társaság elnöke, Turóczi Gábor szervezte. Bár kóstoló helyett inkább komplett vacsora volt elő- és főételekkel, desszertekkel. Hozzá finom retsinát (gyantás hordóban érlelt görög asztali bort) lehetett fogyasztani.

 

Hideg előételek: fehér paprikakrémtől pikáns feta-krém (htipiti), görög kolbász (nem csípős), fűszeres húsgolyók zöld és fekete olívabogyókkal. Spenótos, fetás, póréhagymás pita.

 

Meleg előételek: krétai töltött cukkíni görög gomolya (manouri) sajttal, édesköménnyel, újhagymával. Tempurában (kukoricaliszt bundában) frissen kisütött cukkíni, padlizsán – mindez fokhagymás joghurtmártásban, mellette sült paprika.

Főételek: Gyradiko saláta, azaz forrázott ruccola olajjal és citrommal; rizstészta spenóttal, krétai vörösboros sertésragu-falatok; zöld kalomatai olajbogyós, bazsalikomos-kakukkfüves csirkeragu retsinában párolva hagymával, fokhagymával, reszelt paradicsommal.

 

Desszertek tették fel a koronát a vacsorára: joghurt mézzel és dióval, görögdinnye falatokra tűzött feta sajttal, joghurtos-lime-os mousse. A fogások végén nagyszerű meglepetés volt ez a mediterrán jellegű, könnyű édesség.

 Ghavrilos ezután bemutatta munkatársait, a szakácsokat, pincéreket és pultosokat, akik igen szorgalmasan dolgoztak a vacsora sikerén.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük