A NICE, az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat klinikai irányelvekért felelős intézete új állásfoglalást tett közzé az irritábilis bélszindróma (IBS) alapellátásban történő diagnózisát és kezelését illetően.

A NICE, az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat klinikai irányelvekért felelős intézete új állásfoglalást tett közzé az irritábilis bélszindróma (IBS) alapellátásban történő diagnózisát és kezelését illetően.

 

Klinikai adatok gondos elemzése után jutottak arra a következtetésre, hogy az olyan görcsoldó szerek mint a Buscopan, elsővonalbeli szerként ajánlottak az IBS diagnosztizálására és a tünetek kezelésére. A vizsgálatok során a Buscopan különösen hatékonynak bizonyult az IBS fájdalommal járó tüneteinek enyhítésében.

Mi is az IBS, azaz az irritábilis bélszindróma?

Az irritábilis bélszindróma (IBS) funkcionális bélműködési rendellenesség. Az elnevezésben a „funkcionális" szó arra utal, hogy a bélcsatorna működése eltér ugyan a normálistól (azaz funkcióját nem megfelelően látja el), de ennek hátterében nincs semmiféle szervi eltérés vagy anyagcserezavar. A betegség elnevezésében az „irritábilis" (azaz túlérzékeny, ingerlékeny) kifejezés jelzi, hogy a tápcsatorna az átlagosnál érzékenyebb, így a normális ingerekre is fájdalomérzéssel reagál. A „szindróma" (azaz tünetegyüttes, tünetcsoport) megjelölés pedig azt jelzi, hogy valójában nem egy önálló, jól megfogható betegségről, sokkal inkább egy jellegzetes tünetegyüttesről van szó.

Kiket érint az IBS?

Az IBS általában fiatal felnőtt korban – 35 éves kor alatt – jelentkezik és krónikus, élethosszig tartó problémát jelent. A felmérések azt mutatják, hogy az IBS a nők körében gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál. Hazánkban is nagyon gyakori betegség, minden ötödik felnőtt tapasztalja magán a hasi fájdalommal és puffadással, továbbá a széklet megváltozásával járó tüneteket – azaz a felnőtt népesség közel egyötödét érinti. A panaszok hátterében alapos kivizsgálással sem lehet semmilyen szervi rendellenességet találni, mivel azokat főleg a belek mozgásának kóros megváltozása okozza. Ennek ellenére a tünetek nagyon is valóságosak és akár komoly kellemetlenséget is okozhatnak a betegnek, akadályozhatják hétköznapi életvitelében.

Milyen tünetekről beszélünk?

Hasi görcsökről, fájdalomról, diszkomfort érzésről számolnak be a betegek, de a tünetek rendkívül fájdalmas görcsrohamok is lehetnek, amelyek akár heti két-három alkalommal is jelentkezhetnek, míg másoknál ez mindössze minden második-harmadik hónapban fordul elő. A tünetek gyakran váratlanul jelentkeznek, így az érintettek sokszor arra kényszerülnek, hogy abbahagyják mindennapi tevékenységüket. A panaszok gyógyszerrel enyhíthetők ugyan, azonban az IBS-ben szenvedőknek át kell gondolniuk, vajon megfelelő-e az étrendjük és az életvitelük, különös tekintettel arra, hogy fogyasztanak-e megfelelő mennyiségű rostot, és végeznek-e elegendő testmozgást.

Hogyan tud mindezen segíteni a Buscopan?

A Duboisia növényből származó Buscopan® speciális, célzott hatású görcsoldó szer, amely hatásos megkönnyebbülést nyújt a hasi görcsökben, fájdalmakban és diszkomfort érzésben szenvedőknek világszerte. Célzott hatásának köszönhetően valóban megszünteti a fájdalom okát, magát a görcsöt, s nem csak elfedi azokat. Szakértők világszerte ajánlják ezt a készítményt, amely bizonyította, hogy hatékonyan és célzottan enyhíti a hasi görcsöt és az azt kísérő fájdalmat. Az új NICE-irányelv a görcsoldókat, köztük a hioszcin butilbromidot ajánlja elsővonalbeli szerként az IBS-ben szenvedőknek.

Recept nélkül kapható hioszcin butilbromid hatóanyagú gyógyszer. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

www.nice.org.uk/CG61

http://www.buscopan.com/

www.hatsofertaly.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük