2007. szeptember 25-én került sor a Magyarországi EUNIC-Csoport alapításáról szóló dokumentum ünnepélyes aláírására az Osztrák Kulturális Fórum Andrássy úti igazgatói rezidenciáján. 

2007. szeptember 25-én került sor a Magyarországi EUNIC-Csoport alapításáról szóló dokumentum ünnepélyes aláírására az Osztrák Kulturális Fórum Andrássy úti igazgatói rezidenciáján. 

Mit jelent az EUNIC?

Az Európai Kulturális Intézetek Hálózata (European Union National Institutes for Culture, EUNIC) intézményei  sajátos autonómiát élvezve működnek együtt. Együttműködésük azt a célt szolgálja, hogy a résztvevő szervezetek hálózatba szerveződve előmozdítsák az európai kulturális sokszínűséget és az európai államok társadalmai közti kölcsönös megértést. További célt jelent a nemzetközi párbeszédnek és az Európán kívüli országokkal való együttműködésnek az elősegítése is.

Az EUNEC működése kétszintű, az első szintet a nemzeti intézetek vezetőinek-, a másodikat a különböző európai városokban elhelyezkedő külföldi kulturális intézetek együttműködő csoportjainak közös projektekben való együttműködése jelenti. Az EUNEC mindkét szinten képviselettel rendelkezik a brüsszeli EU intézményeknél.

A 2007. márciusában megfogalmazott Hágai Ajánlások emlékeztettek a Római Szerződésben eredetileg megfogalmazott alapgondolatokra;  az Európai Unió mutasson példát a világnak gazdasági erőben, szociális és human jogokban és a kulturális sokszínűség tiszteletben tartásában…..

……de az EU modell erejét az jelenti, hogy az éppen annyira kulturális, mint amennyire politikai.

Ennek az un. harmadik, kulturális szektornak az ápolásában szánnak az ajánlások jelentős szerepet az EUNIC csoportoknak, melyekről még sokat fogunk hallani, különösen a 2008-as évben.

Az EUNIC elnöki posztját jelenleg Ausztria tölti be, így a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum vállalta a Magyarországi EUNIC-Csoport alapításáról szóló dokumentum ünnepélyes aláírásának gondozását.

Az Európai Kulturális Intézetek Hálózatának (EUNIC) osztrák elnöksége adta közre a hírt; 

12 EU-tagállam (Ausztria, Bulgária, Dánia, Észtország, Finnország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovákia) kulturális intézetének igazgatói megállapodtak egy magyarországi EUNIC-csoport alapításáról.

A csoport  (EUNIC-Cluster Hungary)  ünnepélyes megalakulásának eseményén részt vett a magyar Kulturális és Külügyminisztérium képviselője és az EUNIC-igazgatóság dán helyettes elnöke, Dr. Finn Andersen is.  

A magyarországi EUNIC-csoport a megfogalmazott célok eléréséhez rendszeres, közös rendezvényekkel kíván hozzájárulni, melyek a magyar kulturális életet is gazdagítják majd. 

A budapesti csoport saját weboldalának beindulásáig a részletes információk az http://www.eunic-europe.eu/  oldalról érhetők el.

Az aláírási ünnepség zenei kíséretét, az Unio Himnuszát és a résztvevő nemzetek dallamait Marco Bianci zongorajátéka biztosította. A Budapesti Olasz Kultúrintézet vezetője az együttműködés szimbólumaként, „Európa a színpadon" címet viselő, 27 fiatal uniós szerző,  minden együttműködő nyelvére, közte magyarra is lefordított egyfelvonásosát tartalmazó kiadványt adott közre az aláíráson résztvevők körében. 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük