2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új lendületet vesz a terrorizmus elleni küzdelem

3 perc olvasás
<strong>  <span class="inline left"><a href="/node/7187"><img class="image thumbnail" src="/files/images/xray.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span> </strong><p>A Bizottság fokozni kívánja az Európai Unió terrorizmusellenes fellépését. Javaslatai az alábbi három területre összpontosítanak:robbanószerek, internetes terrorizmus és az utas-nyilvántartási adatállomány.</p><p>

 

A Bizottság fokozni kívánja az Európai Unió terrorizmusellenes fellépését. Javaslatai az alábbi három területre összpontosítanak:robbanószerek, internetes terrorizmus és az utas-nyilvántartási adatállomány.

 

A Bizottság fokozni kívánja az Európai Unió terrorizmusellenes fellépését. Javaslatai az alábbi három területre összpontosítanak:robbanószerek, internetes terrorizmus és az utas-nyilvántartási adatállomány.

A 2005 decemberében elfogadott terrorizmusellenes európai stratégia  utat nyitott a globális fellépés előtt.A Bizottság most még intenzívebb közösségi beavatkozást szorgalmaz, melynek során az Unió bizonyos konkrét problémák kapcsán célzottabb intézkedésekkel lépne fel.

A Bizottság javaslatai között számos olyan új intézkedés szerepel, mely fokozná a robbanószerek english elleni védelmet, szabályozná az utas-nyilvántartási adatállomány (PNR – passenger name records) megosztását, valamint megtisztítaná az internetet a terrorizmus terjedését szolgáló anyagoktól.

A robbanószerek vonatkozásában a javaslatok egy része olyan korai figyelmeztetőrendszerek felállítására irányul, melyek robbanóanyagok eltűnése vagy gyanús tranzakciója esetén gyors információtovábbítást biztosítanának. A Bizottság ezenkívül olyan szakértői hálózat létrehozását indítványozza, melynek feladata az lenne, hogy megakadályozza a robbanószerek terrorista tevékenységhez történő felhasználását.

A terrorizmus elleni küzdelemről szóló kerethatározat módosításával várhatóan tovább szűkül a terrorista tevékenységet támogatók mozgástere. A dokumentum értelmében jogszabályba ütközik a terrorista cselekményekre való felbujtás, a terroristák (főként interneten keresztül történő) toborzása, valamint kiképzésük.

A nemzetközi utasszállítás nem csupán célpontot jelent a terroristák számára, hanem olyan eszközt is, mely tevékenységüket nagymértékben elősegíti. Számos Unión belüli merénylet-kísérlet résztvevői között szerepeltek nem EU-s országokból származó terroristák. Az érintett felek között zajló konzultációk és a Bizottság által végzett hatáselemzések is alátámasztják, milyen nagy szükség van az utasok nyomon követésére. A módosított kerethatározat ezért olyan európai hálózat felállítását írja majd elő, mely az utasnyilvántartásokban szereplő adatok megfelelő cseréjét biztosítja.

Az új javaslatok benyújtása mellett a Bizottság közzétette második jelentését a terrorizmus elleni küzdelemről szóló kerethatározat végrehajtásáról. A jelentés általános üzenete a tagállamok számára az, hogy a rendőri és igazságügyi hatóságok munkájának egyszerűsítése érdekében fel kell gyorsítaniuk a közösségi jogszabályok nemzeti jogba történő átültetését.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.