2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új post-marxista irányultságú – újabb adókkal a népet nyúzni szándékozó párt jött létre: – hivatalosan is párt lett az LMP

6 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/23618"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image2_50.thumbnail.jpg" border="0" alt="Igen, a marxista, Chavez típusú útra..." title="Igen, a marxista, Chavez típusú útra..." width="100" height="76" /></a><span style="width: 246px; height: 80px" class="caption"><strong>Igen, a marxista, Chavez típusú útra...</strong></span></span> Hosszú előkészületi munka után, hivatalosan párttá alakult a Lehet Más a Politika társadalmi kezdeményezés - jelentették be a szervezet országos választmányának tagjai csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatójukon. A szóvivők egyúttal bejelentették az Európai Parlamenti választásokon való indulásukat is.</p><p>

igen, a marxista, chavez típusú útra...Igen, a marxista, Chavez típusú útra… Hosszú előkészületi munka után, hivatalosan párttá alakult a Lehet Más a Politika társadalmi kezdeményezés – jelentették be a szervezet országos választmányának tagjai csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatójukon. A szóvivők egyúttal bejelentették az Európai Parlamenti választásokon való indulásukat is.

igen, a marxista, chavez típusú útra...Igen, a marxista, Chavez típusú útra… Hosszú előkészületi munka után, hivatalosan párttá alakult a Lehet Más a Politika társadalmi kezdeményezés – jelentették be a szervezet országos választmányának tagjai csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatójukon. A szóvivők egyúttal bejelentették az Európai Parlamenti választásokon való indulásukat is.

    Alakuló közgyűlésükön az LMP tagsága egyöntetűen támogatta a párttá alakulást. A tagok és a választott vezetők egyaránt úgy érezik, hogy minden szempontból elérkezett az idő egy új, hiteles emberekből álló, politikai erő színrelépésére. Az ország súlyos gazdasági, politikai és morális válságban van, a politikai elit – akár a kormányzati, akár az ellenzéki oldalon – elfáradt és hiteltelen. Az emberek kezdenek elfordulni a parlamenti politikától, ami magát a demokrácia intézményét fenyegeti. Az LMP nem látja jelét annak, hogy a 20 éve felváltva pozícióban lévő parlamenti pártok képesek lennének a tényleges megújulásra.

A sajtótájékoztatón Schiffer András, az LMP válásztmányának tagja elmondta, céljuk a magyar politikai kultúra megújítása. Mint mondta, egy olyan ökopolitikai értékszintézist szeretnének megvalósítani, amely képes felülemelkedni a jelenlegi jobb-bal vallásháborún , amelytől a választók immár tudatosan elfordultak. A szóvivő kiemelte: pártjukat nem a különböző gazdasági szervezetek támogatásából, hanem a polgárok kis összegű adományaiból szeretnék fenntartani. Az újságírók kérdésére Schiffer elmondta, hogy a támogatások összegyűjtésére indított kampányunk eddig igen sikeresnek bizonyult: mostanra mintegy 1,5 millió forint érkezett kis összegű magánadományokból.

Rauschenberger Péter szerint a legnagyobb probléma ma Magyarországon az, hogy mintegy 1,5 millió ember él tarthatatlan körülmények között, mélyszegénységben és kirekesztve a társadalomból. Ennek megoldására munkahelyeket kell teremteni, ezt az LMP a munkát terhelő járulékok csökkentésével kívnaj elérni – mondta. Az így keletkező hiányt a környezeti terhelés, valamint a vagyon és a fogyasztás nagyobb mértékű megadóztatásával lehet finanszírozni -tette hozzá.

Az új párt poltikájának vezérfonala: különböző indokok alapján az adóprás határokon túli növelése, a vagyonok létrejöttének megakadályozása. Annak ellenére, hogy kifejezetten tagadja, ez a momentum teszi valódi új marxistáva a pártalakulatot. Mert ez a program – lásd Chavez programját – igencsak népszerű a szegény műveletlen rétegek körében, Olyannyira, hogy ennek egyes elemei a Jobbik programjában is szerepelnek.

A lényeges elemek a vagyonelvonások mellett – aminek jogcímeiben már most is kellően demagógok programjaik meghirdetésében még egy trükköt vetnek be: olyan tudatosa 9inflációs elemeket alkalmaznak, és építenek be a bankrendszerben, amelyek megakadályozzák, hogy felhalmozással vagyon johessen létre vagy gyarapodjon. Ez aza TOBIN adó, amit a populáris, és marxista gyökerekkel rendelkeő pártok előszeretettel szoirgalmaznak. Ez a pénzügyi tranzakciókra kivetett állandó és minimális (szintűnek látszó)  adó, mely gakorlatilag mehgakadályozza, hogy nagyobb összegeket valaki értékálló valutába vagy aranyba transzferáljon.

A gazdasági válság megoldásában és a hosszú távú tervezésben a gazdasági és környezeti érdekek összeegyeztethetők – mondta Jávor Benedek. Ezzel kapcsolatban utalt arra a zöld költségvetési élénkítési programra, melyet az LMP a Compass Közpolitikai Intézettel közösen készített. Kiemelte, hogy az LMP nem csak az elvek szintjén politizál, hiszen a génmódosított terményekkel, az élelmiszerbiztonsággal illetve a gázválsággal kapcsolatban is kész cselekvési tervet mutatott be. Jávor hangsúlyozta, hogy az objektív természeti korlátokat figyelembe kell venni, és hosszú távú megoldásokat kell keresni a megfelelő életminőség biztosítására úgy, hogy a jövő nemzedékek örökségét nem károsítjuk.

   

    Ivándy Gábor, egy négyszáz fős község pogármestere, az LMP választmányának tagja elmondta, hogy a frissen megalakult párt biztos, felelős vidékpolitikát képvisel. Megállítja a fiatalok kivándorlását, fejleszti a vidéki gazdaságokat, érdemben foglalkozik a vidékkel. Mint mondta, az LMP az a párt, amely nem rövid távon gondolkozik: nem válságot kezel, hanem jövőt mutat. Kijelentette, hogy az LMP sok egyéb mellett egyértelműen a vidék pártja is.

Végül Szabó Tímea bejelentette, hogy a kongresszus döntése értelmében az LMP megméretteti magát a júniusi Európai Parlamenti választásokon. Mint mondta, az Eu-n belül lehetőség van olyan problémák megoldására, melyekre nemzetállami keretek között nincs. Az LMP a választások kapcsán már felvette a kapcsolatot az Európai Zöld Párttal (EGP). Az LMP EP-választási programjának főbb elemei között Szabó a globális kapitalizmus újraszabályozását, a spekuklatív pénzmozgások megadóztatását, vagyis a Tobin-adó bevezetését, a föld tulajdonlásában az életvitelszerűen gazdálkodók előnyben részesítését, és nem uttolsó sorban a határon túli magyarok nyelvi, kulturális és önkormányzati törekvéseinek támogatását emelte ki.

  

A támogatandó programelek mellett a gazdasági totalitárius  törekvései ennek az új pártalakulatnak csak azoknak tűnnek fel, akik a közgazdaság mindkét területén – a marxisa és a nem marxista közgazdaságtanban járatosak. Erőforrásait utópiájának megvalósításához, ugyanis nem tudja másképpen kitermelni – mert épeszü gazdasági rendszerek csak a fellazítás szándékával támogatnák – hogy a társadalom megujulásához és ujjátermeléséhez szükséges erőforrásokat folyamatosan lefölözi, megakadályozva akár a fenntartható fejlődést. A nyomorszinten próbál nivellálni, válhatóan személyi kultusz nélkül, Ezta  feladatát azonban nem teheti meg a szólás és véleményszabadság diktaturákra jellemző korltozása nélkül, mert ahogy a rendszer elvonó jellege kiderül, különben igencsak hamar elkergetnék őket. A gazdálokodásra vonatkozó elkpzeléseik kíséteties Ceausescu elképzeléseire hajaznak.

Az nem baj, ha jelen vannak a hazai politikában, de az igencsak katasztrófa lenne ha erre tényleges befolyást lennének képesek gyakrolni. Egy tényleges demokráciában mindenki elmodhatja a véleményét. Ők is. Még akkor is ha a sajátjukon kívül mást nem szeretnének esetleg hallani.

http://lehetmas.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.