2023.szeptember.26. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új stratégia az informatikusok speciális álláskeresésére

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58415"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kiajanlo-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>Siker- és hiányszakmaként tartják számon az IT- szakmát, amely szakemberei után a keresletet mi sem tükrözi jobban, mint hogy egynegyed részt uralják az állásportálokon található munkáltatói hirdetéseket. A legújabb kutatási eredmények már azt is igazolták, hogy a cégeknek az IT-seket nagyobb arányban kell keresniük hagyományostól eltérő csatornákon, mivel speciális szakértelmük miatt ők is máshogy keresnek állást, mint az egyéb szakmák képviselői.

kiajanlo 1.thumbnailSiker- és hiányszakmaként tartják számon az IT- szakmát, amely szakemberei után a keresletet mi sem tükrözi jobban, mint hogy egynegyed részt uralják az állásportálokon található munkáltatói hirdetéseket. A legújabb kutatási eredmények már azt is igazolták, hogy a cégeknek az IT-seket nagyobb arányban kell keresniük hagyományostól eltérő csatornákon, mivel speciális szakértelmük miatt ők is máshogy keresnek állást, mint az egyéb szakmák képviselői.

kiajanlo 1.thumbnailSiker- és hiányszakmaként tartják számon az IT- szakmát, amely szakemberei után a keresletet mi sem tükrözi jobban, mint hogy egynegyed részt uralják az állásportálokon található munkáltatói hirdetéseket. A legújabb kutatási eredmények már azt is igazolták, hogy a cégeknek az IT-seket nagyobb arányban kell keresniük hagyományostól eltérő csatornákon, mivel speciális szakértelmük miatt ők is máshogy keresnek állást, mint az egyéb szakmák képviselői.

A Profession.hu 2011 decemberében – 2012 januárjában végzett kutatása* számos olyan részletre világít rá, amely az álláspiaci helyzetük, álláskeresési szokásaik miatt is különlegessé teszi ezt a csoportot.

 „Rengetegen keresnek IT szakembert, ezt mutatja az is, hogy az állásportálokon található hirdetések negyede informatikai álláshirdetés – nyilatkozott a kutatás hátteréről Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője. A munkaadók helyzetét az is tovább nehezíti, hogy egy nagyon diverzifikált szakmáról beszélhetünk, az IT-s elnevezés egy rendkívül széles gyűjtőfogalom. A szakmabeliek közel negyede programozó, fejlesztő, 14 százalékuk rendszergazda, további 10 százalékuk rendszerüzemeltető, karbantartó pozícióban dolgozik. A többi szakterület 10 százaléknál alacsonyabb arányban jelenik meg az IT-sek között." 

A kutatás igazolta, hogy ha a munkaadók gyorsan és jó szakembert szeretnének megszerezni, már nem tehetik meg, hogy csak a hagyományos toborzási eljárásban keresik a megfelelő szakembert. Figyelembe kell venniük azt a tényt is, hogy az IT-szakemberek között alacsonyabb a munkanélküliség (kb. 5 százalékponttal), mint az országos munkanélküliségi ráta, illetve, hogy az IT-szakemberek álláskeresési stratégiái némileg eltérnek a hagyományos álláskeresési szokásoktól. A szóban forgó szakemberek ugyanis nehezebben mobilizálhatóak és nehezen váltanak munkahelyet. A Profession.hu kutatása szerint minden második IT-s munkavállaló (55 százalék) akkor teszi meg az első lépést egy új állás felé, ha úgy érzi, hogy gondok vannak a munkahelyén. Sőt, minden tizedik IT-s megvárja, amíg elbocsájtják munkahelyéről és csak azután néz állás után. Az aktívan állást kereső informatikusok a szakmabeliek egyharmadát teszik ki mindössze.

„Mindezek miatt az informatikai szakemberek toborzása komoly nehézséget jelent a vállalkozások számára, a munkaadóknak már szinte közelharcot kell vívniuk az IT-szakemberek megnyeréséért – értékelte az értékesítési vezető. – Egy-egy pozíció meghirdetését nem elég nagyon alaposan megfogalmazni, azt is meg kell gondolni, hogy hol éri el a munkaadó a keresett szakembert. A hagyományos hirdetési csatornákon kívül a szakmai fórumok használatát ma már mi is nélkülözhetetlennek tartjuk."

 

A kutatási eredményekre alapozva, a hatékonyabb szakember-közvetítés érdekében döntött úgy a Profession.hu, hogy IT-szakmai portállal működik együtt. Stratégiai megállapodást kötött az it2it.hu-val, amelynek keretén belül támogatni tudja, hogy az oldalán megjelenő munkaerő-keresletet összehozza a kínálattal.

Az it2it.hu a leglátogatottabb informatikai közösségi portál hazánkban. Az oldal IT-szakemberek és IT-cégek számára készült állás és szakmai kapcsolatépítő portál. Adatbázisa jelenleg 17 000 informatikus és IT-cég kompetencia alapon felépített profilját tartalmazza, így gyakorlatilag a teljes hazai IT-piacot reprezentálja.

 

*Az informatikusok álláskeresési szokásairól a kutatást az NRC piackutató Kft. végezte a Profession.hu megbízásából. A kutatás online kérdőíves felmérés volt, 305 fős mintán, amely 2011. december 22-e és 2012. január 9-e között zajlott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.