2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újabb hamis Nav N Go szoftvereket foglalt le a VPOP

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/23139"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Duino_DS-900_PNA_keszulek-%20a%20hamiskártyás.thumbnail.jpg" border="0" alt="A hamiskártyás... Duino DS-900 PNA" title="A hamiskártyás... Duino DS-900 PNA" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A hamiskártyás... Duino DS-900 PNA</strong></span></span>Egy hét alatt négy esetben is eljárást indított a VPOP hamis Nav N Go szoftverek forgalmazása miatt - jelentette be a szoftverfejlesztő cég márkavédelmi képviselete, az IPR Consulting Kft. A legutóbbi budapesti razzián nagy számban foglaltak le DUINO PNA-kat. Jelentős csalás gyanúja miatt a Nav N Go a készülékek visszarendelését kezdeményezte a gyártónál.</p><p>

a hamiskártyás... duino ds-900 pnaA hamiskártyás… Duino DS-900 PNAEgy hét alatt négy esetben is eljárást indított a VPOP hamis Nav N Go szoftverek forgalmazása miatt – jelentette be a szoftverfejlesztő cég márkavédelmi képviselete, az IPR Consulting Kft. A legutóbbi budapesti razzián nagy számban foglaltak le DUINO PNA-kat. Jelentős csalás gyanúja miatt a Nav N Go a készülékek visszarendelését kezdeményezte a gyártónál.

a hamiskártyás... duino ds-900 pnaA hamiskártyás… Duino DS-900 PNAEgy hét alatt négy esetben is eljárást indított a VPOP hamis Nav N Go szoftverek forgalmazása miatt – jelentette be a szoftverfejlesztő cég márkavédelmi képviselete, az IPR Consulting Kft. A legutóbbi budapesti razzián nagy számban foglaltak le DUINO PNA-kat. Jelentős csalás gyanúja miatt a Nav N Go a készülékek visszarendelését kezdeményezte a gyártónál.

Jelentős leleplezések a budapesti razziákon

Az utóbbi egy hétben több esetben is hamis Nav N Go szoftverek miatt kellett intézkedniük a Vám- és Pénzügyőrség munkatársainak Budapesten. A XV. kerületi Novák piacon lévő egyik GSM boltban a VPOP munkatársai olyan Bluepanther és GOClever készülékeket találtak, amelyeken egyértelműen illegális Nav N Go iGO 8 navigációs szoftverek voltak. A kereskedő számítógépén megtalálták a telepítéshez szükséges állományokat is.

Szintén előkerültek a tört Nav N Go szoftverek telepítő állományai egy XVI. kerületi GSM boltban is, ahol a kereskedő gyanúsan alacsony áron, 25 ezer forintért kínálta a Bluepanther készülékeket Nav N Go iGO 8 navigációval, amelyek természetesen feltört szoftverek voltak. A helyszínen lévő szaktanácsadó elmondta, hogy a Bluepanther készülékeken nem lehet legális Nav N Go iGO 8 szoftver, minden ilyen készülék egyértelműen illegális.

Egy zuglói kereskedő annak ellenére került kínos helyzetbe az ellenőrzés során, hogy állítása szerint nagyon odafigyelt a szoftverek jogtisztaságára. A szerviz egyik számítógépén mégis olyan szoftverállomány került elő, amelynek licenc száma eredetileg egyetlen egy SD kártyához volt hozzárendelve.

A legnagyobb meglepetést az a razzia okozta, melyet a hazai piac egyik legjelentősebb GPS nagykereskedelmi üzletében tartottak. Az ellenőrzésen a VPOP munkatársai nagy számban találtak olyan navigációs készülékeket, amelyeken rendkívül trükkösen oldották meg a licencszabályzat kijátszását. A DUINO készülékeken lévő iGO My way szoftverek eredetileg olyan licencszámmal rendelkeztek, amelyek darabonként egyedi, és csak egy bizonyos SD kártya egyedi azonosítószámával működhetnek rendeltetésszerűen. Azonban a vizsgálat során kiderült, hogy mindegyik készüléken ugyanazon licencszámú szoftver van elhelyezve, azaz a gyártás során szabálytalanul, feltehetően csalás elkövetésének szándékával duplikálták az SD kártyákat. A VPOP ebben az esetben is bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárást, a készülékeket pedig lefoglalta.

Tekintettel az ügy súlyosságára, a Nav N Go felszólította a forgalmazót minden szoftverrel rendelkező DUINO készülék visszarendelésére a partnereitől.

A Nav N Go márkavédelmi képviselete arról tájékoztatja a kereskedőket és a vásárlókat, hogy a DUINO készülékeken lévő DUINO brand alatt futó iGO My way 2006-os szoftver amelynek licencszáma: CE-E2US-3SDT-CZTC-A9GC-CCRN, biztosan illegális szoftver és nem lehet kereskedelmi forgalomban. Más licencszámú DUINO szoftverek esetében is fennállhat ez a probléma, ezért a márkavédelmi képviselet azt javasolja, hogy a licencszám ellenőrzése céljából vegyék fel a kapcsolatot a Nav N Go-val vagy a márkavédelmi képviselettel.

Hogyan védekezhetünk?

A Nav N Go elkötelezett a szoftverkalózkodás visszaszorításában, ezért a jövőben is jelentős energiákat fordít arra, hogy a VPOP-val együttműködve feltárja a hasonló eseteket. Emellett felhívja a figyelmet arra, hogy a visszaélések megszaporodtak, ezért a kereskedőknek és a vásárlóknak is érdemes körültekintőnek lenni. Az alábbiak segíthetnek megállapítani, hogy a szoftver legális vagy illegális:

  • Fogyasztók számára tesztelhető, DEMO verziójú Nav N Go szoftver nem létezik. Az ilyen licenccel rendelkező készülékek esetében biztos lehet benne, hogy a szoftver tört! A felírat a szoftver licence menüpontja alatt olvasható.
  • Néhány esetben régebben a Nav N Go partneri felhasználásra biztosított időkorlátozással ellátott licenceket is. Ilyen esetben az „About me" oldalon meg kell jelennie a lejárat dátumának is. A megjelent dátumon túl a szoftver nem működhet, ha mégis, akkor az egy tört verzió. Külföldi ellenőrzések során már felbukkant olyan verzió, amelynek a licenc száma nem is volt olvasható a menüből, az ilyen szoftverek egyértelműen illegálisak.
  • PNA készülékek esetében a licencszám felett a készülék brandjének megfelelő feliratnak kell szerepelnie, amely megegyezik a készülék nevével is. iGO My way vagy Nav N Go iGO 8 „dobozos" szoftver önállóan csak eredeti csomagolásban forgalmazható. Az Nav N Go iGO 8 szoftverek biztonsági matricával vannak ellátva!
  • A „noname" PNA, PND készüléken egész biztosan nem lehet legális Nav N Go szoftver. Gyanakodjon akkor is, amikor autóba építhető „noname" készülékekhez kínálják a Nav N Go szoftvereit. A legtöbb PNA, PND készülék egyébként még nem rendelkezik Nav N Go iGO 8 szoftverrel – erről érdemes tájékozódni még a vásárlás előtt, annál is inkább, mivel a naviextras.com oldalon elérhető térképfrissítések és tartalmak kizárólag eredeti Nav N Go szoftvertermékekkel együtt használhatók.
  • Ne vásároljanak felelőtlenül interneten vagy apróhirdetésekben, aukciókban szereplő Nav N Go szoftvereket. Ezek a szoftverek csak igen kevés esetben eredetiek – követelje az eladótól, hogy bizonyítsa be a szoftver eredetiségét. Ha kételkedik, a Nav N Go vagy a márkavédelmi képviselete örömmel segít.

http://www.navngo.com/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.