www.balabit.huwww.balabit.hu

Kevesen tudják, hogy létezik egy hazai szoftvertermék, amely tíz éves története során kétségkívül az egyik legsikeresebb magyar exporttermékké vált, sőt világviszonylatban is igen sikeres szoftvernek számít.

 

 www.balabit.huwww.balabit.hu

Kevesen tudják, hogy létezik egy hazai szoftvertermék, amely tíz éves története során kétségkívül az egyik legsikeresebb magyar exporttermékké vált, sőt világviszonylatban is igen sikeres szoftvernek számít.

 

 A syslog-ng nyílforrású naplózó szoftver ma a világ vállalatai által leggyakrabban alkalmazott naplózó megoldás. Becslések szerint a UNIX/Linux szervereket üzemeltető szervezetek 70-80 százaléka használja a magyar megoldást, a nagy vállalati kategóriában ez az arány megközelíti a 100%-ot. Számokban kifejezve ez több millió futtatott példányt jelent.

„Tíz éve, még egyetem alatt készítettem a syslog-ng első verzióját. Azóta a termék sokat fejlődött, ahogy a piaci igények is. Ma a világ bármely országában elég kimondanom a BalaBit vagy a syslog-ng nevet, hogy komolyan vegyenek." – mondja Scheidler Balázs a BalaBit IT Security egyik alapítója, a cég jelenlegi ügyvezetője.

A Linux/Unix világban elért sikereket meglovagolandó a BalaBit idén tavasszal bejelentette a syslog-ng Windows szerverekre készült a kiegészítését, a napokban pedig piacra dobta az IBM System i rendszerre készült modult is, amellyel a termék belépett az úgy nevezett midrange kategóriába. Várhatóan jövőre elkészül a mainframe szerverekre szánt változat is. A cél, hogy a syslog-ng termékcsalád segítségével gyakorlatilag bármilyen összetett, inhomogén hálózat naplóinfrastruktúráját könnyedén, központilag lehessen menedzselni.

Hogy miért fontos mindez? A vállalatokat ma már számtalan törvény és szabvány kötelezi arra, hogy átláthatóvá és visszakövethetővé tegyék működésüket. Így az elektronikusan tárolt adatokhoz való minden nemű hozzáférést vagy módosítást naplózniuk kell, a keletkező hatalmas mennyiségű adatot pedig egyetlen központi helyre kell gyűjteniük további elemzés és archiválás céljából.

„Az utóbbi években tapasztalható, a törvényalkotói oldalról induló, de ma már a vállalatok által is elismert trendek felértékelték a naplóinfrastruktúrák fontosságát, így abba a helyzetbe találtuk magunkat, hogy kicsiny magyar cég létünkre az egyik legfontosabb biztonságtechnikai szegmens kiemelt szereplője vagyunk. " – folytatta Györkő Zoltán üzletfejlesztési igazgató.

A BalaBit igyekszik kihasználni a kedvező piaci körülményeket, ennek okán idén számos szolgáltatást és terméket jelentett be a syslog-ng-vel kapcsolatban. A legnagyobb változás, hogy a fejlesztők kiadták a szoftver multi-platform, titkosított csatornákat is támogató kereskedelmi verzióját. Ennek a folyamatnak az egyik állomása a most bejelentett midrange támogatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük