Idén is nagy sikert aratott a Design Randi. Harmadik alkalommal tartották meg október 7-én a Segítő Vásárlás és Design Randi 3.0 eseményt a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

 

Idén is nagy sikert aratott a Design Randi. Harmadik alkalommal tartották meg október 7-én a Segítő Vásárlás és Design Randi 3.0 eseményt a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

 

A Salva Vita Alapítvány programjának célja, hogy segítse a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató műhelyek és a kortárs iparművészek, formatervezők együttműködését, a közös termékfejlesztést. A bemutatott tárgyakkal a fogyatékos emberek munkájára, teljesítményére kívánja felhívni a figyelmet a szervezet.

 

Az Alapítvány idén harmadik alkalommal írt ki pályázatot a tervezők és a műhelyek számára közös tárgyak tervezésére. A beérkezett 9 pályaműből Pais Panni, a MOME Design Intézet tanára, Szabó Eszter Ágnes képzőművész és Szilágyi Csilla üvegtervező művész választott ki 7 alkotást, melyek az idei kiállítás alapját képezik. A szakmai értékelés szempontjai a következők voltak: innováció, korszerűség, funkció, komplexitás, szériagyártás / termék előállítási lehetőség, arculati elemek, kidolgozottság, minőség, technológia. A kiállításon a zsűri által kiemelkedőnek ítélt termékek tervezői díjat vehettek át.  A díjazott tervezőkkel és a partnercégekkel a Salva Vita Alapítvány szerződést köt, és lehetőséget biztosít termékek forgalmazására a Segítő Vásárlás webáruházban.

 

„Arra bíztatok mindenkit, hogy inspirálódjunk az eddigi sikeres együttműködésekből és alkotásokból, melyek kiválogatásánál egyaránt fontos szempont volt a magas minőség és a szerethetőség." – osztotta meg gondolatait Szilágyi Csilla zsűritag.

 

A 3. Design Randi egyik díjazottja Farkas Papp Éva volt, aki Misija Design márkanév alatt készíti apró szobrait és ajándéktárgyait. Éva sajnos nem tudott jelen lenni a díjátadón, mivel a napokban ad életet gyermekének.

 

Puppet márkanéven futó kesztyűbáb és nyakpárna kollekciójáért díjat vehetett át Schuller Mária textiltervező is, aki a tervezési folyamatról osztott meg velünk pár gondolatot.

"A kiállított tárgyak tervezésénél különös figyelmet fordítottunk arra, hogy olyan termékeket tervezzünk, melyeket a fogyatékos embereket foglalkoztató műhelyek is egyszerűen elő tudnak állítani. Idén minden eddiginél szélesebb termékpalettával rukkoltunk elő, melynek további bővítése várható."  – nyilatkozta Schuller Mária.

 

Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár fontos üzenetnek tartja, hogy a Design Randi és a Segítő Vásárlás-program a megváltozott munkaképességű emberek alkotóképességére, kitartására hívja fel a figyelmet: "Nekik szeretnénk segíteni azzal, hogy bemutatjuk az általuk előállított termékeket, a webshop pedig lehetőséget teremt arra, hogy az ország minden részén elérhetőek legyenek ezek az egyedi tárgyak."

 

A Salva Vita Alapítvány ügyvezetője, Vég Katalin a sajtótájékoztatón elmondta:

"A Segítő Vásárláshoz 2013-as indulása óta közel 50 védett foglalkoztató csatlakozott. A termékfejlesztéssel és a fiatal tervezők bevonásával egy új piaci szegmens felé igyekszünk ajtót nyitni, egy célközönséget szeretnénk elérni annak érdekében, hogy minél több vásárló találkozzon a fogyatékos emberek által készített termékekkel."

 

A program támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.

 

A Salva Vita 1993 óta támogatja a fogyatékos és megváltozott munkaképességű embereket az önálló életvitel és a munkavállalás terén.  Az Alapítvány 2013 óta koordinálja a Segítő Vásárlás programot, amelynek keretében az ország mintegy 50 helyszínén működő, ún. védett műhelyekben, fogyatékos munkavállalók közreműködésével készülő tárgyak megismertetését és piacra jutását támogatják.

 

A Design Randi-projekt 2014-ben indult azzal a céllal, hogy a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató műhelyek olyan egyedi tárgyakat gyárthassanak, melyekkel egyszerre hívják fel a figyelmet a fogyatékos emberek teljesítményére, foglalkoztatásuk fontosságára és az általuk előállított magas minőségű termékekre.

 

http://bolt.segitovasarlas.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük